Kada birate tečnosti, zapamtite starost automobila

tečnosti
tečnosti

Ove tri vrste tečnosti moraju biti izabrane uzimajući u obzir starost vozila.

Revolucija koja se dogodila u automobilskoj industriji promenila je zahteve za najčešće menjane tečnosti.

U velikom pojednostavljenju, automobili se mogu podeliti na starije generacije, i tako proizvedeni pre 2000. godine i nove konstrukcije, proizvedene nakon tog datuma. Naravno, postoji prilično konvencionalna granica, ali vredi shvatiti da se radne tečnosti za ova dva tipa automobila mogu razlikovati.

U slučaju motornih ulja postoji trend kontinuiranog smanjenja viskoziteta. Pored toga, pre oko 10 godina, jedinice sa filterima za čestice i automobili sa produženim servisnim intervalima su postali popularni. Ove karakteristike postavljaju specifične zahteve za motorna ulja.

U slučaju ulja za ručne menjače, razlika se odnosi na materijal iz kojeg su napravljeni sinhroni. To je takođe uticalo na preporuke u pogledu izbora maziva. Tečnosti za hlađenje takođe imaju drugačiji karakter, u zavisnosti od tipa motora i hladnjaka. Ovo se mora uzeti u obzir prilikom kupovine tečnosti.

Antifriz

tečnosti

Automobili do 1996.

Ovde, starosna granica je obično sredina 90-ih godina. Stariji automobili sa lemljenim hladnjacima (zaštitni znak: potpuno su metalni), zahtevaju rashladnu tečnost sa silikatima (obično plava, zelena ili sa oznakom G11). Tečnosti novijeg tipa mogu da budu korozivni za stare hladnjake.

Automobili nakon 1996.

Aluminijumski radijatori sa plastičnim rezervoarima se obično koriste od kraja 1990-ih. Potrebne su organske ili hibridne tečnosti za hlađenje (one su često ružičaste ili ljubičaste, mogu imati G12, G13). Imaju mnogo veću trajnost (do 5 godina) i bolje apsorbuju toplotu.

Motorno ulje

Automobili do 2000.

Automobili do 2000. Treba da se primenjuju na SAE viskoznost i ACEA kvalitet. Ako se sintetičko ulje koristi od samog početka, to će biti najbolje. Sa višim stepenom habanja motora, obično je dovoljno koristiti mineralno ili polusintetičko ulje viskoznosti 10W-40. Ovde proizvođači automobila obično nemaju posebne zahteve za uljem.

Automobili posle 2000.

Pored stepena viskoznosti i kvaliteta ACEA, specifični zahtevi proizvođača se često pojavljuju i, ako jesu, moraju se poštovati. Na primer, TDI motori sa pumpama za ubrizgavanje mogu zahtevati ulje VW507.00 standarda, Renault dCi FAP: RN0720 dizel, itd. Posebni zahtevi su za automobile sa DPF filterom čestica (ulja klase ACEA C).

Ulje u manuelnom menjaču

Automobili do 2000.

Do kraja 1990-ih, menjači su obično imali mesingane sinhrone. Ovo je nametnulo zahtev da se upotrebi GL-4 kvalitetno ulje za prenosnike. Ulje više klase može uništiti sinhrone.

Automobili posle 2000.

Kada je struktura sinhrona promenjena, bilo je moguće koristiti ulja više klase GL-5. Obezbeđuje smanjenje otpore unutar kutije menjača. Možete koristiti i GL-4 / GL-5 ulje.


One Comment

Ostavite odgovor