Motorno ulje – kontrola, dopunjavanje, zamena

Motorno ulje
Motorno ulje

Postoji izreka (možda već pomalo staromodna …) koja kaže da ko se ne maže, ne ide. Problem je u tome što je to istina, jer ulje podmazuje, hladi i čisti ključne komponente motora i opremu (npr. turbo punjač). Kada nivo motornog ulja padne ispod minimuma ili potpuno na nulu, dolazi do kvara motora. Zaključak je očigledan. Treba voditi računa o ulju, a to je: redovno proveravajte njegov nivo, često menjajte i koristite proizvode predviđene za motor.

Kada je došlo do provere ulja, ranije nije bilo problema – stariji motori imaju štap za proveru nivoa ulja, koji je trebalo izvaditi (po mogućnosti nekoliko minuta nakon završetka vožnje, kada se automobil nalazi na ravnoj površini) i očitati nivo maziva. Danas se mnogi proizvođači odriču štapa merača ulja u korist elektronskih senzora – nivo ulja vidi se na ploči, a kada ta mera nije dovoljna, računar pokaže alarm. Sve je prelepo, pod uslovom da elektronika radi kako treba. Napomena: Nemojte mešati prenizak nivo ulja sa preniskim pritiskom – jedno nije uvek povezano sa drugim.

Međutim, to nije sve, jer elektronika takođe može ponekad da proceni „život“ ulja i, u zavisnosti od potrošnje, obavesti o potrebi promene. Međutim, prema našem mišljenju, bolje je koristiti fiksne (i dovoljno kratke – obično do 15-20 hiljada km) intervale prilagođene stilu i uslovima vožnje. Što je više vožnje po gradu, prometnih gužvi i teške vožnje, kraći je interval zamene motornog ulja.

Kako odabrati pravo ulje za automobil? Informacije o ovoj temi uvek se nalaze u uputstvu za upotrebu. Ako ga nemate pri ruci, možete pitati na web lokaciji proizvođača automobila ili posetiti Internet – svaka naftna kompanija, na svojoj veb lokaciji ima informacije na kojoj će vas, nakon unosa podataka o automobilu, obavestiti o preporučenim viskozitetu motornog ulja. Ali pazite: mogu sadrže greške, najbolje je uporediti nekoliko sajtova, jedan sa drugim i videti da li se informacije poklapaju.

Da li se ulja mogu mešati? Ako nema drugog načina – na primer, računar je obavestio o potrebi dopunjavanja ulja, a na najbližoj stanici ne postoji ulje koje koristite ili prava viskoznost – da. Međutim, u takvoj situaciji, preporučujemo, ipak, da odete u servis što je pre moguće kako biste zamenili ulje.

Motorno ulje
Motorno ulje

Kako izmeriti nivo ulja?

Pitanje izbora ulja je tema na svakom automobilskom forumu. U međuvremenu, najvažnije pravilo kod odabira ulja je upućivanje na uputstva za upotrebu. Tamo ćete pored stepena viskoznosti (npr. 5WV-40; videti takođe pored), obično naći ACEA standard koji ulje mora da ispunjava, a sve više i interni standard proizvođača automobila (npr. VW505.01) i ime proizvođača ulja sa kojim marka ima ugovor . Dok je prva tri parametra bolje držati (ako je motor nepromenjen i koristimo ga normalno), proizvođač se može izabrati gotovo slobodno. Motori sa filterom čestica zahtevaju Low-SAPS ulje.

Promena ulja, intervali, upozorenja

Kada je u pitanju interval izmene motornog ulja, stvar je vrlo složena.
Interval između zamena može da postavi proizvođač ili „kruto“ –
podatke u servisnoj knjizi / uputstvu za upotrebu – ili u zavisnosti od vrste
rada. Kod novijih automobila odlučuje putni računar na osnovu broj
„hladnih startova“, pređenih kilometara i stil vožnje.

U slučaju fiksnih intervala razlikujemo „normalne“ (obično 10-15 hiljada km) i produžene (dug život; svakih 25–35 hiljada km). Praksa kaže da dugi intervali između poseta servisu rade samo kada se automobil mnogo vozi po otvorenom putu, pored umerenog opterećenja.

Kada automobil mnogo stoji ili često putuje na kratkim razdaljinama, novo
ulje treba puniti najmanje jednom u 12 meseci, bez obzira na kilometražu.
Važno: filter ulja uvek menjajte jkada i ulje.Napomena: Nije štetno
samo to što je nivo ulja prenizak, već i previsok nivo ulja (prelivanje, mazivo razblaženo gorivom, oštećena brtva ispod glave) – rizik od curenja motora!

Da li se ulje može mešati?

Mešanje dva ulja sa istim viskozitetom, ali od različitih proizvođača u
kratkom roku ne bi trebalo da ima negativan uticaj na motor. Da biste došli do lokacije – čak možete da pomešate sintetičko ulje sa mineralnim uljem (!).
Međutim, nakon nečega takvog, savetujemo vam da brzo promenite ulje.

Napomena: Popularni mit je da u automobilu kojem se dolivaju velike
količine ulja ne morate mijenjati motorno ulje, jer … je ulje uvek sveže. Pa, ništa ne može biti pogrešno: delujući na ovaj način, lako se zaprlja motor i začepe uljni kanali i motor može da otkaže.

Šta može poći po zlu ako ne promenimo ulje na vreme?

Svaki motor troši ulje: jednom će biti nekoliko mililitara, a drugi put
motor može pojesti i litar na udaljenosti od 1000 km. U ovom slučaju obično se bavimo problemom (karike, gumice ventila, turbina, curenja, oštećenja ili curenje kartera), ali postoje i takvi motori, koje po prirodi moraju da uzmu više ulja. Upustvo za upotrebu obično daje standard od 0,7 l, ponekad i do 1 l / 1000 km, ali glavna stvar je zaštita od pritužbi. Pretpostavimo da potpuno funkcionalni „civilni“ motor ne troši više od 100 ml na 1000 km.

Kada nivo ulja padne, u mnogim automobilima – čak i onima od pre 10, 15
godina – lampica će se upaliti i obaveštavati o potrebi dolivanja ulja.
Međutim, ako se indikatorska lampica pritiska ulja upali, isključite motor što je pre moguće i ponovo dolijte ulje. Vožnja sa previše niskim nivoom maziva može oštetiti jedinicu: ležajeve, klipove, karike, radilicu, bregastu… Remont motora nakon što zariba može biti veoma skup, često jedina isplativa opcija je kupovina polovnog motora. Nivo ulja raste kada je razblažen gorivom, npr. dizelom, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja regeneracije DPF-a.

Po našem mišljenju

Ne nedostaje onih koji tvrde da je njihov automobil prešao 200.000. km bez
zamene ulja, ali – budimo iskreni – glupo je. Nakon nečega takvog, motor se
toliko začepio uljnim muljem da ne postoji mogućnost da bi mogao pravilno
podmazati. Čak i ako je neko uspeo da pređe tu kilometražu bez problema, to je samo sreća.


Ostavite odgovor