LAMPICA ULJA – Nema šale kad zasvetli crvena lampica ulja!

lampica ulja

Lampica ulja

Čak ako mislite da o ulju znate sve, konsultujte se s priručnikom i proverite što znači koje svetlo na instrument tabli. Proveravajte redovno nivo ulja i dolivajte propisano, da ne bude većih kvarova

U svakoj takvoj situaciji treba biti jako oprezan i slediti upute priručnika, čak i kad mislite da o ulju u automobilu znate sve. Ne treba zaboraviti da proizvođači imaju različite načine signalizacije pa kod nekih modela paljenje i gašenje žute lampice, označava previsok nivo ulja.

nivo ulja

Osim žute, tu je i crvena lampica ulja, za koju vozači često pogrešno pomisle da označava nedostatak ulja. Možda se raditi i o tome, ali najčešće je problem ili u pumpi ulja ili u istrošenosti neke komponente na ležaju radilice, ležaju klipnjače, bregastom vratilu. Na tom mestu može doći do gubitka, ali i pada pritiska ulja. Kad se u vožnji upali crvena lampica ulja, dakle, treba usporiti i smanjiti broj obrtaja te naći najbliže sigurno mesto za zaustavljanje. Najbolje je odmah se informirati iz priručnika, a zatim – ako je moguće – kontaktirati sa serviserom.

Odmah se može vizualno prekontrolisati da li se ulje izlilo iz motora ili je možda iscurilo, ali puno više od toga ne može, a treba znati da posledice mogu biti katastrofalne. Vozači znaju pogrešiti tako da nastave vožnju: provere nivo ulja u motoru, a ona može biti uredna ili ga može malo nedostajati, pa ga znaju samo doliti i nastaviti dalje. Time, dakako, nisu uklonili uzrok problema koji je upalio crvenu lampicu pa se u najgorem slučaju može i uništiti motor.

ulje

Nekad se, doduše, može raditi o lažnoj uzbuni, odnosno kvaru indikatora, infosistema, instalacije ili menadžmenta, ali kako bi se to potvrdilo, potrebno je otići u servis i izmeriti pritisak ulja u motoru, a ne pouzdati se u slobodnu procenu vozača. Dakle, kad zasvetli crveno, to se nipošto ne sme ignorisati, nego treba stati i zatražiti pomoć.


Ukratko

Premda vozači retko proveravaju nivo ulja, baš kao i pritisak u gumama, neki kažu da je to pametno činiti što češće. Ako je čep nakon vožnje suv, a ne mastan, to takođe može upućivati da nešto ne valja s podmazivanjem. Nakon dolivanja ulja ne zaboravite ga pritegnuti, a merač vratiti do kraja.

Rezervnu litru odgovarajućeg motornog ulja uvek je pametno imati u prtljažniku, jer se nezgode često događaju na krivom mestu i u krivo vreme. Svaka boca ulja nosi oznaku viskoziteta, ali i usuglašenosti sa standardima proizvođača automobila

Sve što vozač treba znati o ulju i njegovoj izmeni piše u priručniku vozila. Dakle, ako ne znate što znači koja lampica, ne nagađajte nego proverite


Vedran Flajnik

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


Ostavite odgovor