FIAT 600 – Istorija modela Fiat 600

FIAT 600

FIAT 600

Fiat 600 je nastao sredinom pedesetih godina prošlog veka kao dobro razrađen plan FIAT -a da uhvati prvi voz napretka i boljeg života radničke klase posle rata. Jeftin, dovoljno prostran i upotrebljiv, postao je popularan širom planete.

Ideja je bila jednostavna. Trebalo je konstruisati automobil koji će moći da kupe upravo radnici koji su ga napravili na proizvodnoj liniji. Ovu ideju je još 1951. godine uprava Fijata iznela genijalnom Danteu Đakozi. Rečeno učinjeno. Kao svaki genije, Đakoza je konstrukciju novog automobila niže srednje klase nacrtao usput, rukom na parčetu papira.

FIAT 600

Limuzina sa platnenim krovom bila je jedna od tri verzije Fiat 600

Nakon razrade ideje, predstavio ju je upravi. Oni su, naravno, odmah počeli da razmišljaju tržišno i počele su varijacije koncepta u zavisnosti od moguće mehanike koja će biti upotrebljena. Na svu sreću, na kraju je prihvaćena osnovna Đakozina ideja. Automobil dužine 3,2 metra imaće samonoseću karoseriju i motor smešten iza zadnje osovine. Prednje točkove vode trougaona ramena oslonjena na poprečnu lisnatu oprugu koja ujedno služi i kao stabilizator, dok zadnja osovina ima uzdužna ramena, spiralne opruge i uljne amortizere.

FIAT 600

Fiat 600 je dužine 3,2 metra mogao je da ugosti četiri osobe relativno udobno

Đakoza je još morao da konstruiše motor koji je dovoljno kompaktan da bude smešten u rep malog automobila. Na radnom stolu je bilo nekoliko različitih ideja, a na kraju je odabran redni četvorocilindraš zapremine 633 ccm snage 22 KS.

FIAT 600

Prvi motor u Fiat 600 imao je 633 ccm i razvijao je 22 KS

Imao je viseće ventile smeštene u glavi i bregastu osovinu u bloku motora (OHV). Ovaj motor je začetnik porodice agregata koji su korišćeni u brojnim Fijatovim modelima sve do 2010. godine, kada je ugašena prizvodnja “seićenta”. Sa ovim modelom u istoriju je otišla i poslednja varijanta ovog motora. U pitanju je čuveni motor od 903 ccm (poznat nam iz “juga 45″) koji je za “seićento” pravio niko drugi do naš DMB!

FIAT 600

Multipla je prvi MPV automobil na svetu

Premijera “Fiat-a 600″ dogodila se na Salonu automobila u Ženevi 1955. godine. Tada je predstavljena osnovna verzija, limuzina sa dvoja vrata i četiri sedišta. Tačno godinu dana kasnije predstavljene su još dve verzije: limuzina sa velikim platnenim krovom i “multipla”. Limuzina je uz motor od 22 KS imala maksimalnu brzinu od 95 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 80 km/h bilo je potrebno 27 sekundi.

FIAT 600

Postojale su tri verzije multiple, ovo je varijanta sa dva reda sedišta

“Multipla” je jedan od bisera Fijatove istorije i pravi dokaz genijalnosti Dantea Đakoze. On je na mehaničkoj platformi “ Fiat 600 ″ uspeo da napravi prvi MPV automobil na svetu. Ne samo da je osmislio kompletno novi koncept automobila, već je na minimalnom prostoru uspeo da smesti čak šest odraslih putnika! To je postigao tako što je vozača i suvozača smestio ispred prednje osovine.

FIAT 600

Multipla nije doživela fejslift u verziju D zbog prednjih kontra vrata

Ovakva postavka omogućila je da se iza prednjeg reda sediša oslobodi ogroman prostor. Fabrika je priozvodila tri varijante “multiple”. Ona sa šest odvojenih sedišta imala je brilijantno razrađen mehanizam obaranja sedišta. Kada se sedišta u zadnjem delu obore, za sobom ostavljaju potpuno ravnu površinu.

FIAT 600

Osovina upravljača prolazila je između stopala vozača

Đakoza je predvideo da se ona koristi kao udoban krevet za vreme piknika, ali su ga u praksi ljudi koristili za prevoz velike količine tereta. Druga varijanta je bila četvorosed sa klasičnom klupom za putnike, a treća je bila taksi verzija sa prostorom za prtljag na mestu suvozača.

Tokom proizvodnje, Fijat je neprestano uvodio sitne promene i poboljšanja u svoj hit model. U prvih nekoliko godina uveden je tapacirung na vratima, izmenjen je način otvaranja prozora, nekoliko puta je promenjena kontakt brava. 1959. blok motora je doživeo promene, a zamenjen je i karburator, pa je deklarisana maksimalna brzina porasla na 100 km/h. Najveća izmena, takoreći fejslift dogodio se 1960. godine. Tada je auto preimenovan u “ fiat 600 D”.

FIAT 600

Iznenađujuća ponuda prostora u kabini

Dobio je izgled koji se zadržao praktično do kraja proizvodnje, u Zastavi 1985. godine i takvog ga većina nas i pamti. Pored izgleda, najveća novina je motor od 750 ccm sa 26 KS koji je doneo osetno bolje performanse. Napominjemo da je “ Fiat 600 D ” imao kontra vrata sve do 1964. godine, kada ih je Italija zakonom zabranila. Ovaj zakon je “došao glave” modelu “multipla”, jer njen koncept nikako nije mogao da postoji bez kontra prednjih vrata.

FIAT 600

Restilizacija u verziju D došla je 1965. godine

FIAT 600

Njena prozivodnja na veliku žalost kupaca prestaje 1965. godine. Fijat je u fabrici Mirafijori model “ Fiat 600 ” proizvodio sve do 1969. godine. U matičnoj fabrici ukupno je proizvedeno oko dva i po miliona “seićenta”. Na sreću, ukupan broj proizvedenih automobila nije se zaustavio samo na ovoj cifri. Fijat je osetio neverovatnu priliku da proizvodnju popularnog “ Fiat 600 ” razgrana po Evropi.

Prva fabrika koja je oberučke prihvatila “ fiat 600 ″ bila je Crvena Zastava iz Kragujevca. Proizvodnja našeg “fiće” počela je već 18. oktobra 1955. godine, sedam meseci nakon svetske premijere automobila. Godinu dana kasnije i Nemci prihvataju proizvodnju ovog “fijata” u fabrici NSU/FIAT Jagst. Godine 1959. mali “fijat” prelazi Atlantik i dolazi u Argentinu gde počinje njegova proizvodnja.

FIAT 600

Nemačka verzija bila je luksuznija od italijanske

“Seićento” potom osvaja i Čile, Urugvaj i Kolumbiju, gde se dugo vremena proizvodio i prodavao. Poslednji koji su osvojili proizvodnju “fijata 600″ bili su Španci, koji su 1969. godine praktično nasledili komplet alate i mašine iz fabrike Mirafijori u Italiji. Moramo da primetimo da su Španci bili najkreativniji u preradama. Sve ostale fabrike su se držale fabričkih specifikacija i vršile su korekcije paralelno sa Italijanima.

NSU/FIAT Jagst

NSU/FIAT Jagst

Španci su nedugo po osvajanju proizvodnje eksperimentisali sa produženim međuosovinskim rastojanjem i predstavili su neobičnu verziju limuzine sa četvora vrata, jedinu takve vrste na svetu. Poslednji proizvedeni primerak “Fiat 600″ sišao je sa proizvodnih traka 18. novembra 1985. u Kragujevcu, čime je završena jedna značajna era svetskog automobilizma. Era u kojem je radička klasa motorizovana i tako doživela novu dimenziju slobode u životu.

Seat 600

Španci su konstruisali i verziju sa četvora vrata

A “fiat 600″ ostaće večito zapisan u istoriji kao prvi auto koji je uspeo da osvoji većinu svetskih tržišta, bilo samo kroz prodaju, bilo kao domaći automobil iz domaće fabrike. Od jednog tako malog i beskrajno simpatičnog automobila – mnogo je!

FIAT 600

Fijat 600 je prvi globalni automobil

A da je bio simpatičan i praktičan svedoče i brojni karoseristi koji su tokom pedesetih i šezdesetih godina koristili mehaničku platforu da stvore beskrajne verzije. Tako je Gija pravila vrlo popularne kabriolete “džoli” koji su se koristili za zabavu na plaži, ali i u vrlo skupim letovalištima za prevoz gostiju.

Gija džoli

Gija džoli

Moreti je predstavio čitav niz sportskih kupea. Sa Moretijem su se u lepoti svojih posebnih verzija takmičile karosernice poput Vinjalea i Zagata.

Vinjale 850

Vinjale 850

Sačuvani primerci ovih modela danas dostižu basnoslovne cifre.

Vinjale kupe

Vinjale kupe

Kao posebnu varijantu “fijata 600″ treba navesti i teretni “T” model. Naime, fabrika je uvidela da brojni vozači “zloupotrebljavaju” veliki prostor u kabini putničke “multiple” i u nju tovare kabasti teret.

Fiat 850T

Fiat 850T

Brzo je reagovala i na bazi poznate mehanike predstavila je teretni kombi “Fiat 600 T” koji je imao kockaste linije i još upotrebljiviji teretni prostor.

Luksuzna putnička verzija fijata 900T iz 1985. godine

Luksuzna putnička verzija fijata 900T iz 1985. godine

Potencijal mehaničke konstrukcije sa nezavisnim oslanjanjem sva četiri točka i relativno čvrstom karoserijom prvi je primetio čuveni tjuner Karl Abart. Već 1956. godine predstavio je svoj prvi prerađeni model “fiat 750 abart berlina”. On je male “fijate” prepravljao tako da budu potpuno legalni za svakodnevnu vožnju. Čuvene trkačke varijante su nastajale iz ovih “civilnih” varijanti.

fiat abarth

Čuvena podignuta hauba nije tu zbog hlađenja motora već zbog aerodinamike

fiat abarth

Uz donekle prerađeno ogibljenje i kočnice, najveća promena je motor čija je zapremina povećana na 750 ccm snage od 41 do čak 50 KS u zavisnosti od verzije. Potom je usledila verzija “fiat 850 abart”. Motor je “razbušen” i dobio je veći hod klipova. Abart je pravio verzije sa bregastom osovinom u bloku i čuveniju “TC” sa posebnom glavom motora koju je sam izlivao, a koja je imala dve bregaste osovine. Postojale su verzije sa jednim, ili dva dvogrla karburatora, kao i sa mehaničkim ubrizgavanjem goriva, a snaga je išla čak do 93 KS.

Ultimativna “mašina” tog doba bila je “fijat 1000 abart”. Motor je dobio zapreminu od 982 ccm i prodavao se u nekoliko verzija, isto kao i “850”. Najjača verzija koja se koristila na trkama, ali i u putničkim varijantama razvijala je 112 KS pri skoro 9000 o/min.

fiat abarth

Hvatao se u koštac sa mnogo jačim i snažnijim automobilima

Pored standardne školjke koju je dobijao od fabrike, a potom dodatno ojačavao, Abart je veliku popularnost postigao i karoserijama koje je dizajnirao i pravio Zagato.

Zagatova karoserija i Abart mehanika

Zagatova karoserija i Abart mehanika

Interesantno je da je delove za tjuniranje Abart prodavao zasebno. Tako ste mogli da kupite komplete za povećanje zapremine i snage koji su sadržali radilicu, ležajeve, klipove i klipnjače, kao i bregaste osovine, posebne glave i karburatore u zavisnosti od stepena poboljšanja.

fiat abarth

Kao poručen za tjuniranje

Posebno su se nabavljali kompleti za poboljšanje ogibljenja i kočnica. Zbog toga je trenutno sačuvano mnogo više “mutanata” koji manje, ili više odudaraju od kompletne Abart specifikacije, nego što je kompletnih automobila. Originalni “abarti” neretko koštaju više nego neki modeli “ferarija” iz tog doba.
Genije iz prikrajka Dante Đakoza je genijalni konstruktor koji je za fijat konstruisao nebrojene modele. Većina tih automobila bili su posebni po nečemu, bilo da započinju novu klasu automobila, ili uvode potpuno novi mehanički koncept. Đakoza ima veliki trag u istoriji automobilizma.

Bez njegovih ideja na neke klase automobila i konstruktorska rešenja možda bi i dan danas čekali. Pored automobila, Đakoza je sam kreirao mehaničke komponente i motore. U portfoliju ovog umetnika nalaze se Fijatovi modeli poput “600”, “multipla”, “128” i “130”.

Pristupačan svima
Cena “fijata 600″ prilikom promocije 1955. godine iznosila je 570 hiljada lira, što preračunato iznosi nešto manje od sedam hiljada evra. Ovo je bila cifra koju su tada mogli da priušte radnici na Fijatovoj pokretnoj traci, a očigledno i radnici širom sveta. Fijat je automobil prodavao i na 24 rate beskamatno.
Pruzeto sa: www.magazinauto.com

Ostavite odgovor