Zbog štednje kod motornog ulja stradaju lanac, bregasta vratila i turbina!

Motorno ulje

Dolivanje motornog ulja

Pogoršavanjem parametara podmazivanja prvi su na udaru gornji delovi motora, u kojima, zbog manjka, pada pritisak ili gubitka viskoznosti motornog ulja, nastaju nepopravljiva oštećenja

Podmazivanje je poput krvotoka motora, a ipak mnogi štede na motornom ulju, prekoračuju interval zamene, ne kontrolišu nivo te ne dolivaju po potrebi. Štetno je korišćenje neodgovarajućeg (mineralnog ili polusintetičnog umesto sintetičnog), odnosno nekvalitetnog motornog ulja (na našem tržištu često dolazi druga ili treća klasa), ne zamena uljnog filtra pri svakoj zameni motornog  ulja ili korišćenje jeftinog zamenskog, koji loše filtrira, prekoračenje intervala zamene motornog ulja, čak i ‘ceđenje’ celokupnog u slučaju prevelikog udela gradske vožnje. Česta je, vrlo štetna, vožnja s uljem na minimumu, s obrazloženjem ‘ionako ću ga uskoro zameniti’.

Zbog manjka, prljanja i gubitka viskoznosti ubrzava se trošenje lanca i lančanika te oštećuje i blokira mehanizam varijatora faze ventila

lanac

‘Štednja’ na motornom ulju štetna je posebno za delove u gornjem delu motora, iz kojih se ulje, dok je ugašen, iscedi u karter. A nakon pokretanja motora treba određeno vreme za uspostavu potrebnog pritiska ulja u svim kliznim kontaktima koji se podmazuju, pogotovo u povišenim sklopovima. Problem povećava dotrajalost i manjak ulja. Najugroženiji su lanac i lančanici razvodnog mehanizma te sistem za podešavanje faze ventila, sa zakretnom komorom i teflonskim zaptivkama.

Dolazi do trošenja lanca i lančanika, a zaprljano ulje stvara talog koji otežava cirkulaciju ulja te oštećuje i blokira zakretni mehanizam varijatora faze ventila. A zamena lanca, s lančanicima, napinjačem i vodilicama trostruko je skuplja od zamene ‘servisnog seta zupčastog remena kod motora kod kojeg je ugrađena ta opcija. Pogoršanje podmazivanja pogubno je za bregasta vratila i kontaktne klizne površine podizača, odnosno klackalica i poluklackalica.

Pad pritiska, starenje i prljanje ulja, korišćenje polusintetično, a pogotovo  mineralno ulje, umesto 100% sintetičnog, smrt je za turbopunjač.

turbina

‘Štednja’ na motornom ulju (pad nivoa, gubitak viskoznosti, loša baza, zaprljanje…) posebno je štetna kod turbo motore, jer se turbopunjač podmazuje (ležajevi vratila) i hladi (sprečava pregrevanje) motornim uljem. Vršne temperature na turbinskoj strani turbopunjača kod turbodizelskih motora dosežu 850⁰C, a kod turbobenzinskih 900⁰C. Kod tjuniranih, pri punom opterećenju, 950⁰C, odnosno čak 1000⁰C.

Tada lako dolazi do pregaranja i pucanja uljnog sloja u ležajevima, što izaziva užareno-suvo trenje i lokalno pregrevanje, a jedno i drugo pogubno je za turbomotor. To je i razlog zbog kojeg je štetno gasiti turbomotor odmah nakon velikog opterećenja, te je vrlo upitna korist Start-stop sistem. Zbog toga je važno redovno kontrolisati i po potrebi dolivati motorno ulje.

Važni saveti – motorno ulje:

1. Ni u kojem slučaju ne prekoračujte propisan interval zamene motornog ulja te ga uvek menjajte zajedno s uljnim filtrom.

2. Ako često vozite u gradu, motorno ulje, s filtrom, zamenite nakon 10.000 km, bez obzira na preporuke proizvođača.

3. Nivo motornog  ulja kontrolirasti svaka dva dana, a kod starijih motora svakog dan. Ako motor ima elektronički pokazivač nivoa ulja, jedanput mesečno ipak kontrolišite ručno.

4. Najbolje je kontrolisati ujutro pre paljenja motora, kad se sva operativna količina slila u karter. Auto treba biti na ravnoj podlozi.

5. Kod turbo motora obvezno koristite 100% sintetično ulje, koje se prepoznaje po donjoj granici viskoznosti 0W ili 5W.

6. Nivo motornog ulja proveravajte i kod novog motora, odnosno onog koji je u garanciji.

7. Kad nivo motornog ulja padne ispod polovine, između oznaka ‘min’ i ‘max’, ulje dolijte do oznake ‘max’, ali ne preko!

8. Štetno je i premalo i previše motornog ulja. Zbog manjka  motornog  ulja motor se ubrzano haba i pregrijava, dakle uništava, a zbog viška stradaju katalizator, lambda sonda i filtar čađi (DPF).

Autor: Željko Marušić

Preuzeto sa: www.autoportal.hr


Ostavite odgovor