Filter za vazduh. Sitnica, koju vozači zaborave

Filter za vazduh
Filter za vazduh

Filter za vazduh je tako trivijalan deo koji se često zaboravlja kada se servisira automobil. Iako ne košta mnogo i njegova zamena traje nekoliko minuta, ona igra veoma važnu funkciju, direktno utičući na trajnost motora.

U vazduhu ima prašine u količini od oko 0.0001 do 0.0003 g / m³. Kada se automobil koristi izvan asfaltiranih puteva, količina prašine se značajno povećava i može dostići do 0,005 g / m³. Stoga se pretpostavlja da automobil “udiše” vazduh sa sadržajem prašine od oko 1 mg / m³, a to dovodi do toga da nakon putovanja od 1000 km do sistema usisavanja dođe do nekoliko desetina grama peska, jer je to ono što je prašina. To bi prelazilo kroz  ulazni kolektor i unutrašnjost motora, a i turbo punjač, da nema filtera vazduha.

Ovo je trivijalan element, ali njegova uloga je u suštini važna. Današnji filteri za vazduh su dizajnirani da zadrže oko 98-99 procenata prašine. Sve bi bilo lako, da motor ne mora da diše, posebno turbo punjač. Zbog toga filter ne može previše zadržavati vazduh, što dovodi do određenog kompromisa u propusnom opsegu. Trenutno je optimalni protok vazdušnog filtera oko 2 mikrometara.

Filter za vazduh

Moderna putnička vozila opremljena su suvim  filterima za vazduh, obično sa papirnim ili platnenim umetkom, raspoređenim u tzv harmonikama, što čini aktivnu površinu filtera mnogo većom od prečnika. Harmonika stvaraju gustu mrežu, u kojoj se zaustavlja prljavština, a celokupni usisni sistemi do filtera su projektovani tako da vazduh uvek ulazi u filter sa dna. Zahvaljujući tome, u kutiji za filtriranje, prašina se zaustavlja ispod nje, a kada se skuplja previše, ona pada i skuplja se u komori filtera. Ovaj efekat se ne može uvek dobiti, na primer, u filterima sa bubnjem ili prstenom, zbog čega se više ne koriste. Pored toga, kompletni sistemi usisavanja vazduha za filter imaju brojne zavoje, “zaobilaznice”, krivine i suženja, tako da se vazduh koji ulazi u filter delimično smiruje, njegova brzina se smanjuje (manje buke) i delimično se čisti.

Suvi filteri se koriste od 1960-ih, ali još uvek u radnim mašinama, kao i u terenskim vozilima koja rade u veoma teškim uslovima, koriste se uljani filteri vazduha. Ideja je da se vazduh unese u filter na takav način da će prouzrokovati jak vrtlog i već će ga prethodno očistiti većim česticama prašine. Pored toga, filter patrone su natopljene u ulje koje takođe zadržava prljavštinu. Takav filter savršeno radi tamo gde je količina prašine ogromna. Prednost uljanih filtera je mali otpor vazduha uz veoma dobro čišćenje prašine, ali nedostatak je kratak životni vek. Druga stvar je da ove tipove filtera treba samo oprati i ponovo natopiti uljem.

U osnovi, usluga filtera vazduha se svodi na periodičnu zamenu i čišćenje komore u kojoj se nalazi. Obe aktivnosti su važne, jer čišćenje produžava vek trajanja filtera. Normalno, proizvođači preporučuju zamenu svakih 30-60 hiljada km i kao i uvek su veoma optimistični kursevi. Neki podižu granicu na 80.000 km. Zapravo, filter gubi svojstava nakon samo 20.000 km. Ne čistite (udaranjem, komprimovanim vazduhom) filter vazduha, što može prouzrokovati da prljavština uđe u čistu stranu filtera. Međutim, najbolje je zameniti jer cene filtera nisu visoke, a zamenu  će obavljati gotovo svako. Pre instaliranja novog filtera, vredno je usisati kantu / kutiju u kojoj je instaliran vazdušni filter. Neophodno je obratiti pažnju na čvrsto zatvaranje komore filtera, jer će usisani vazduh biti ne filtriran.

Prljavi filter za vazduh prvo uzrokuje smanjenje snage, a time i veći napor turbo punjača ili povećanje potrošnje goriva. Pored toga, utiče na karakteristike motora, motor  slabije reaguje na dodavanje gasa. Zato je vredno zameniti ga na ne više  od  20000 km, ili po mogućnosti, kao što je predlažu iskusni mehaničari pri svakoj zameni ulja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *