Gde nestaje struja u automobilu?

struja u automobilu

Postoji nekoliko kritičnih tačaka u automobilu kada je u pitanju struja. Oni stvaraju probleme koji se pogrešno pripisuju akumulatoru.

Vlaga i niske temperature su nepovoljni uslovi za rad električnih instalacija. Problemi postaju posebno akutni kada dođe do oksidacije ili korozije na kritičnim tačkama. Vredi pogledati ta mesta unaprijed i eventualno ih dovesti na red, kako se ne bi iznenadili pri jutarnjem startovanju motora.

Velika struja – veliki problem

Najčešće problematične tačke su vezi kablova u kojima ide velika struja (intenzitet čak i nekoliko stotina ampera). To je u slučaju startera i alternatora. Korozija na mestu gde se kabl za uzemljenje povezuje sa motorom uzrokuje da se starter polako vrti uprkos efikasnom akumulatoru. Tipično ponašanje vozača je odluka da se kupi nova baterija, koja se osim troška često se ne menja mnogo.

Prva i lako vidljiva tačka su veze između stezaljke i terminala akumulatora. Moraju se očistiti od bele boje i najbolje premazati tovatnom mašću. Sledeće tačke su veze gomile kablova (koji idu od akumulatora) do karoserije i pogonske jedinice. Da bi krug za pokretanje funkcionisao pouzdano, u ovim područjima ne sme biti korozije. Vredi odvrnuti žice, očistiti priključke i sačuvati ih. Slična situacija se dešava kada se povezuje pozitivni provodnik od akumulatora do startera. Usput, vredi proveriti stanje izolacije žice.

Dve kutije

struja u automobilu

U automobilima, obično postoje dve kutije sa osiguračima. Jaki osigurači se obično postavljaju u motornom prostoru, blizu akumulatora, dok se ostali – ispod kontrolne table. Osigurači na bateriji imaju konstantno napajanje i napajaju takva kola kao što su: ABS, ventilatori hladnjaka, alternator, grejače, itd. Za preostala kola, struja ulazi u unutrašnjost vozila. Priključak kutije sa osiguračima koji se nalazi u motornom prostoru gde je jača struja i kleme su podložnije vlazi i oksidaciji. U slučaju unutrašnje kutije osigurača ponekad postoji problem da voda prodire iz prostora za odvod kišnice ispod šoferšajbne. Ako postoje problemi sa radom svetala, vredi početi tako što ćemo proveriti njihove kablove mase.

Priključci akumulatora

Čak i ako gledano spolja nevidi beli sloj oksidiranog metala može biti između stezaljke i terminala akumulatora. Uklanjamo ga vlažnom krpom, čistimo kontakte i  premazati sve, po mogućnosti sa tovatnom mašću.

Kutijasa osiguračima na akumulatoru

U ovoj kutiji nalaze se jaki  osigurači (uključujući ventilator hladnjaka, ABS, klima uređaj, kompjuter motora). Zbog velike struje i vlage u motornom prostoru ponekad dolazi do oksidacije kontakata. Vredi ih očistiti i sačuvati.

Kablovi jakih struja

Prvi je debelo napajanje za starter, druge dva žice su za uzemljenje između akumulator i motora i karoseriju. Položaj njihovih spojeva je često jako korodirao, što dovodi do sporog startovanja. Morate ih očistiti i sačuvati.

Osigurači u kabini

Druga kutija sa osiguračima nalazi se unutar automobila. U nekim modelima, u nju ulazi voda spolja, koja ide ispod šoferšajbne i kada je zatvoren odvod te vode van karoserije. Ovo izaziva „ludost“ čitave elektrike. Ovo mesto treba pregledati i eventualno zaštititi. y


One Comment

  • Josip Tot kaže:

    sve je lepo objašnjeno samo kada je u pitanju korozija, kod mene na chevrolet aveu sedan 1-2 53 kw 2008 g. Maknem klemu minus i stavim glinericu između kleme i minus pola na bateriji gloneroca svetli. skinem konektor s kontakt brave ona opet svetli ,sizvadim sledeći konaktor pola metra dalje na istom kablu glinerica ne svetli. Između ta 2 konektora deblji kabli se usmerava na osikorač 20A za modul šibera kojeg nemam. taj deo mi isprazni novu bateriju za 4 dana, znači masa je ok. Sve osigurače u motornom i kabinskom prostoru sam vadio jedan po jedan kao i releje i glinerica je uvek svetila , čak i kada sam izvadio taj osigurač od 20A. odvojio alternator i starter iz strujnog kruga ista stvar, glinerica svetli. ovo je jedna dobra tema za javnu raspravu jer su u pitanju mili volti. hvala na pažnji uz LP

Ostavite odgovor