Sijalice za automobile

SIJALICE ZA AUTOMOBILE

Sijalice za automobile

Kakav god bio zakon, današnja vožnja, odnosno današnja vozila ne mogu se zamisliti bez dobrih svetala pa tako moderni automobili svakim danom dobijaju sve savremenija svetla. Teško je zamisliti da su prva vozila s početka 20. veka imala vrlo slaba svetla te su ona bila na veoma različite pogone – dinama, ulje, benzin i da ne nabrajamo dalje, dakle bila su izdvojeni sistemi, palila su se posebno i prošle su decenije dok su integrisani u celo vozilo i počela se paliti u isto vreme kada se i pokreće automobil.

Električne automobilske lampe bile su prekretnica sama po sebi, a samim time značile su i da će se ta tehnologija dalje nezaustavljivo razvijati. Sledeća velika prekretnica u razvoju automobila lampe su bile u LED lampe. LED znači light – emitting diode, a takve lampe imaju mnogo duži životni vek i efikasnije su u svakom smislu od običnih i halogenih lampi. Neke jedinice LED lampi mogu svetliti više od 100 lumena po wattu. Tržište LED lampi nezaustavljivo raste, godišnje za oko visokih 25 posto. Njihove najveće prednosti kada se radi o korišćenju u automobilskoj industriji su da traju od 35 do 50 puta duže od običnih auto lampi, odašilju konstantnu i jaku svetlost, ne zagrevaju se te su veoma trajne. Velika prednost im je i što zauzimaju manju površinu od običnih lampi. Treba naglasiti da su posebno efektne LED lampe koje se koriste kao stop svetla, jer svetle punim kapacitetom kod samog pritiska papučice, čime se povećava sigurnost u prometu.
LED auto sijalice prvi su se puta počele ugrađivati u automobile  krajem osamdesetih godina 20. veka. Tada su se LED lampe koristile isključivo kao rasvetno telo, a tek početkom 21. veka LED lampe počele su se koristiti i kao signalna rasveta drugačije namene u vozilu. Danas moderna vozila sve više koriste LED sijalice ne samo kao sijalice, žmigavce i stop svetla na vozilima već i u unutrašnjosti vozila, odnosno gde god je potreban izvor rasvete. Tako možemo reći da je auto industrija oberučke prihvatila ovaj oblik rasvete, jer se pokazao veoma efikasno i štedljivim. Takođe, stare auto svetla rade ako je vozilo upaljeno, a ugase se ukoliko je motor ugašen. LED lampe mogu raditi i ako je motor ugašen što je u nekim situacijama i više nego praktično.
 SIJALICE ZA AUTOMOBILE
U novije vreme sve popularnije postaju i ksenon svetla, poznate kao HID lampe, što je skraćenica od high – intensity  discharge. Glavna razlika ksenon sijalicaod ostalih sijalica za auto jest što one u sebi sadrže plin i iz tog razloga imaju lagano plavičastu svetlost. One emituju čak nešto više svetlosti od LED lampi te su i štedljivije od njih, a svakako su efikasnije i bolje svetle od običnih, halogenih lampi. Prve ksenon auto svetla koristio je BMW davne 1991. godine, a s vremenom su ga prihvatile i neke druge marke automobila. Pokazalo se da svetlost iz ksenon sijalica može biti toliko jaka da može ometati vozače koji dolaze iz suprotnog smera pa je to tako stavka oko koje se moraju dogovarati zakon i struka.  Takođe, ksenon auto svetla su i dosta skupe pa je sigurno da će se morati još dosta investirati u ovakav vid rasvete ukoliko se želi stvoriti sijalice dostupnija širem broju ljudi.
Ipak, trebamo reći kako su dominantne sijalice na svetskom tržištu još uvek one halogene. Popularne su jer su već dugo prisutne i jeftine, što je mnogima glavna stavka kod kupovine.  No, najveći problem kod ove vrste sijalica jest taj što kod bacanja svetlosti  ona emituje i jako mnogo toplotne energije. Upravo zbog toga dosta su česta pregorevanja. Ali, i dalje su broj jedan u svetu rasvete u vozilima, delom i zato što kod izrade odlično trpe različite prepravke i najrazličitije oblike. Ipak, zadnjih nekoliko godina LED lampe opasna su im konkurencija pa nam ostaje videti ko će pobediti u ratu ova dva titana, kojima se, ukoliko dođe do smanjenja cene, može pridružiti i treći, a to su ksenon sijalice za auto.

Sijalice

Izvor: www.silux.hr


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *