2.2 DTi motor (Opel) – mišljenje, problemi i kvarovi

2.2 DTi motor

2.2 DTi motor

U potrazi za relativno polovnim automobilom sa velikim dizel motorom, ne može se ignorisati Opel. Među njima ne nalazimo samo motor koji su konstruisali italijanski inženjeri (tačnije Fiat), već i 2.2 DTi motor koji uživaju prilično dobru reputaciju.

Problemi i kvarovi – 2.2 DTi motor

To je stari i dobar četvorocilindraš sa 16-ventilna i 125 KS, ima turbo punjačem (sa varijabilnom geometrijom) i lanac kao pogon. Njegova konstrukcija nije komplikovana, ali se bori sa određenim problemima. Pumpa za ubrizgavanje je najskuplja, ima problema sa nepropustivošću  celog sistema. Još jedan nedostatak je dihtung glave motora. Takođe treba obratiti pažnju na potrošnju motornog ulja i nadgledati njegovo stanje (preporučuje se promjena na svakih 15.000 kilometara).
2.2 DTi motori, koji imaju veliku kilometražu, naravno, naravno može imati istrošenu turbinu i plivajući zamajac. U poređenju sa konkurencijom, njihove cene nisu visoke, što je, naravno, velika prednost. Prednost je i lanac kao pogon. Možda nije večno, ali lako izdržava 250000 – 300000 kilometara, što je kod novijih motora senzacija … Važna informacija je i nedostatak DPF filtera.

Treba li preporučiti 2.2 DTi?

2.2 DTi motor nije brilijantan ni u jednoj od kategorija, ali takođe nema većih slabosti. Redovna zamena ulja trebalo bi da spreči mnoge potencijalne kvarove, kao i sipanje kvaliteta goriva. Morate se pomiriti sa potrošnjom oko 7-8 litara u gradu i stvarno prosečnom radnom kulturom, karakterističnom za mnoge dizelere ponuđene u tim godinama. Najčešće možete videti ovaj motor u Zafiri i Vectri, ali je takođe instaliran u nekim Saab-ovima.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *