Ford 1.25 16v Zetec motor

Ford 1.25 16v Zetec motor

Ford 1.25 16v Zetec motor

Četvorocilindrični motor sa zapreminom od 1248 cm3 je predstavljen 1995. godine, pripada porodici Sigma koja je zamenila dotrajale motore  iz stare seriji Kent od 1959. Nova linija je osmišljen u saradnji sa Yamahom. Dizajn ima mnogo savremenih rešenja, kao što je plastična usisna grana , proizvedena da karakteriše visoka izdržljivost, tako da je motor veoma lagan. U početku, motor je imao 75 KS i maksimalni obrtni moment od 110 Nm je. 2002. godine je promenjen naziv –  motori se sada zovu Duratec Sigma. Motor bez velikih promena je pravljen  do 2008. godine – tada su modernizovani. Uzgred, bilo je dve nove varijante motora 1.25 sa kapacitetom od 60 i 82 ks. Motor i dalje postoji samo u ponudi Fieste, a pre toga je takođe korišćena u bliznaku Mazdi 121 (1996. – 2003.), nastale na osnovu četvrte i pete generacije malog Ford -a.

Fiesta sa motorom 1,25 radije ne podstiče dinamičnu vožnju , ali motor radi primetno bolje u mnogo lakšim modelima , četvrte i pete generacije . U normalnoj vožnji za prelaženje 100 km potrebno je oko 7 litara „bezolovnog „.

Oprez za planiranje buduće instalacije auto-gasa – loše izabrana ili loše postavljena instalacija može vrlo brzo “ dokrajčiti “ motor , pa ako nemate pri ruci pouzdanog plinadžiju, zbog sebe bi bilo bolje da ostavite ovo pitanje na miru .

Velika prednost 1,25 motora je nad prosečna izdržljivost, i ako nešto ne radi to je svakako hardver. Posebno česti  problemi sa  meračom protoka ( obično dovoljno da se očistiti ) i step motora . Ponekad se mogu zahtevati zamenu  pumpe za vodu ( 140 din) i svećice ili kablova. Za vozila sa TNG postoje slučajevi pregorevanja sedišta ventila. Nijedan od ovih grešaka ne stvara visoke troškove  i dostupnost dobrog kvaliteta po niskim cenama je ogromna . I … to je u suštini sve što mogu da kažem o neuspeh 1.25. Automobilska svet bi bio lepši ( sa stanovišta korisnika ) ako su svi motori borili samo sa takvim problemima.

Pa, da i ne . Ukoliko se odlučimo između modela četvrte i pete generacije , 75 KS je najočigledniji i racionalni izbor. Za neke nove uređaje – ne baš. Posebno, ne preporučuje se model sa 60 konja , koji jasno ne može da se nosi sa odgovarajućom vožnjom VII i VIII generacije . 82 KS verzija je mnogo bolja , iako još uvek voli miran stil vožnje . Međutim, nisu svi želeli dobre performanse . Ako spadate u grupu ljudi koji iznad svega cene trajnost , motor 1.25 će biti idealan izbor.

Ostavite odgovor