2.2 dCi motor ( Renault ) – Problemi i iskustva

2.2 dCi motor

2.2 dCi motor

Još jedan Renault dizel . Ovaj put gledamo u 2.2 dCi jedinicu, koja možda nije toliko popularna kao mala braća, ali se može naći u prilično velikom broju primeraka Lagune, Espace i Vel Satisa.
2.2 dCi motor je 4-cilindraš  sa 16 ventila i ubrizgavanjem Common rail. Dopunjen je turbo punjačem sa varijabilnom geometrijom, kvačilom sa plivajućim zamajcom, filterom čestica i zupčastim kajšom kao pogonom. 2.2 dSi motor datira još  iz 1997. godine. Kao jedan od retkih dizel motora, nudi se u brojnim varijantama snage: 110, 115, 130, 136, 140 i 150 KS.

Problemi i kvarovi – 2.2 dCi motor

2.2 dCi motor i nije bez greške. Među najozbiljnijim problemima, treba spomenuti ležaje radiliceoji mogu da se okrenu, što može biti ozbiljno oštećeno. Još jedan problem je dihtung glave, koja može da dovede do curenja  tečnost za hlađenje, što dovodi do pregrevanja motora. Takođe su osetljive i dizne za ubrizgavanje koji su skupi za zamenu. EGR ventil takođe nije poznat po svom radu bez kvarova. Manje problemime, međutim, pravi kontrolna elektronika, koja nije bez nedostataka.
U svakom dizel motoru, mora se voditi računa o plivajućem zamajcu, turbini i filteru čestica. Zapamtite da što stariji automobil, veća je verovatnoća da su ovi delovi istrošeni.
Proizvođač je preporučio menjanje ulja na svakih 30.000 kilometara. Međutim, iskustvo mehaničara kažu da se ova aktivnost (zajedno sa novim filterima) sprovode svakih 10-15 000 km. Prema rečima specijalista, ovaj tretman omogućava značajno produženje trajnosti motora.
Lista prednosti  2.2 dCi motora je takođe značajna. Čak i u najslabijoj varijanti motor nudi puno snage.  Potrošnja malo viša od 8 litara u kombinovanom ciklusu, a postoje i oni koji idu ispod 6 litara.

Treba li preporuči 2.2 dCi motor ?

Savremeni dizel motori zahtevaju mnogo više pažnje od njihovih bez turbinskih prethodnika. Predstavljen motor ima nekoliko slabih tačaka, ali se pravilno i dobro održavanje polovnjak može koristiti već dugi niz godina.

One Comment

  • Nenad kaže:

    Vozim Reno Grand Espace 2.2 dci uradio sam dizne,promenio protokomer i dalje imam problem da se ugasi na malo vecem obrtaju.Ugasim,upalim i tako nastavim da vozim na malim obrtajima.Ako moze pomoc oko toga ako je imao takva iskustva. Hvala

Ostavite odgovor