2.2 HDi motor (Peugeot) – mišljenje , problemi i kvarovi

2.2 HDI motor

2.2 HDi motor

Zašto su poznati francuski automobilski brendovi? Pa, naravno, radi se o i dizel motorima. U ovoj oblasti, PSA grupa već godinama pravi istinski uspešne dizel motore. Ovaj put pod lupom uzimamo 2.2 HDi motor, koji je vremenom prošao i mnoge modifikacije.

2.2 HDi motor ima 4 cilindra, 16 ventila, direktno ubrizgavanje common rail , kvačilo sa plivajućim zamajce, partikularni filter, turbopunjač sa varijabilnom geometrijom i  kajš kao pogon. Na tržištu je dostupan u 7 različitih varijanti: 130, 136, 156, 170, 173 i 204 konjskih snaga.

Prvi 2.2 HDi  se pojavio 1994. godine i isticao se svojom komplikovanom konstrukcijom. Šest godina kasnije ažurirana je tehnologija postavljanjem common rail elektromagnetne brizgaljke, koje su pogodne za reparaciju, snaga povećana sa 130Ks na 156 KS. Šest godina kasnije (2006. godine) su ugrađeni piezo injektori koji s jedne strane, brzi i dobri zbog precizne količine ubrizganog goriva, a sa druge strane nisu pogodne za reparaciju, što je u slučaju kvara povezano sa skupom zamenom. Tada je snaga povećana na 170 KS, što je povezano sa korišćenjem drugog turbopunjača. Poslednja modifikacija izvršena je 2010. godine i bila je uglavnom povezana sa dodavanjem dodatnih 34 ks (ukupno 204 KS) kroz promene u sistemu ubrizgavanja. Važno je dodati da je  vraćen sistem jedna turbina sa tečnim hlađenjem.

Problemi i kvarovi – 2.2 HDi

Što se tiče stope kvarova 2.2 HDi motor predstavlja prilično dobar nivo. 2.2 HDi je uglavnom montiran u velikim automobilima, koji su korišćeni za prelazak mnogo kilometara. Naravno, potencijalni kupac vozila sa ovim motorom mora obratiti pažnju na stanje turbine i plivajučeg zamajca … Otkazi takođe uključuju skup sistem ubrizgavanja koji je osetljiv na lošiji kvalitet goriva. Filter FAP-a za čestice je takođe problematičan.

Treba li preporučiti 2.2 HDi motor ?

Uz odgovarajući servis, biće dobar izbor, posebno za one vozače koji ostvaruju veliku kilometražu. Odlikuje se prilično skromnom potrošnjom (u zavisnosti od verzije od 6-8 litara u mešovitom ciklusu) i veoma dobrom dinamikom. Posebno preporučujemo najnovije motore, koje će, ako se pravilno koriste, i dalje služiti mnogo kilometara.


Ostavite odgovor