Volkswagen Corrado 1988. – 1995. – Istorija automobila

Volkswagen Corrado

Volkswagen Corrado

Krajem osamdesetih godina prošlog veka Volkswagen je bio u velikom usponu. Proizvođaču automobila iz Donje Saksonije je dobro išlo sa konvencionalnim vozilima kao što su Golf, Polo i Passat, pa je dobio prostor da širi paletu egzotičnijim modelima.

Tako je 1988. godine lansiran model Corrado. Bio je to kompaktni sportski auto sa troje vrata i koncepcijom sedišta 2+2. Razvio ga je Volkswagen, ali ga je proizvodila firma Karmann u svojim pogonima u Osnabriku.

Volkswagen Corrado je upočetku bio osmišljen kao treća verzija modela Scirocco, ali pošto je bio teži i dosta skuplji, Volkswagen se odlučio za drugačije ime.

Volkswagen Corrado

Mada je u početku za ovaj automobil bilo predviđeno da se zove Taifun, marketing menadžeri su se predomislili zbog destruktivne moći ovog vetra, i automobilu dodelili ime Corrado (po španskoj reči correr – trkati se).

Vw Corrado je u zadnjem delu bio zasnovan na Volkswagenovoj B3 platformi, a napred na A2 platformi, koju je delio sa tada aktuelnim verzijama modela Golf i Jetta.

U početku su u ponudi bila dva motora: četvorocilindarski 1,8 16V benzinac sa 136 KS i 1.8 8V verzija sa superpunjačem, koja je prodavana sa oznakom G60 i razvijala 160 KS. Oznaka G60 je nastala od imena superpunjača (G-Lader).

Godine 1992. stižu još dva agregata. Prvi je bio atmosferski 2.0 16V sa 136 KS, a drugi VR6 zapremine 2,9 litara, sa 12 ventila i 190 KS. VR6 je u to vreme bio prava revolucija jer je spojio prednosti V koncepcije i redne postavke, jer su kod njega cilindri bili postavljeni pod uglom od 15° i imali jedinstvenu glavu cilindara. Ovaj dizajn je omogućio inženjerima da svih 6 cilindara smeste u isti prostor koji inače zauzimaju 4 cilindra.

Dok su neki entuzijasti bili razočarani velikom težinom automobila, Volkswagen Corrado je bio izuzetno upravljiv i uvršten je na listu “25 auta koje morate da vozite pre smrti”, koju je napravio britanski magazin Car.

Mnogi vlasnici ovog automobila su konstantno nadograđivali i poboljšavali svoj Corrado, pa i danas postoji dosta superpunjenih VR6 primeraka, kod mnogih su ugrađene kočnice sa modernijih modela kao što je Golf R32. Kod nekih je ubačen i sveprisutni VAG 1.8T motor. Neki su čak konvertovani u 4×4 modele.

Volkswagen Corrado se proizvodio od 1988. do 1995,. godine, a sa trake je ukupno sišlo 97.521 vozilo.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Volkswagen


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *