Termostat – Pregled i servis termostata spašava motor

termostat

Termostat

Termostat – upravlja hlađenjem te je presudan za pouzdanost i trajnost

Pre nego što počnemo priču o jednom od najvažnijih sklopova motora, termostatu, nužno je razjasniti termine. Termometar meri (pokazuje) kolika je temperatura u određenom sistemu, a termostat, o kojem je reč, je podešava. Temperatura (zagrejanost) veoma je važna za rad motora.
Preniska je štetna, jer se odvodi previše toplote iz radnog procesa. To smanjuje učinak i iz iste količine goriva motor daje manje korisnog rada. Proporcionalno se više zagađuje okolina. Povećava se viskoznost ulja te se povećavaju otpori cirkulacije, uljna pumpa troši više rada i dodatno smanjuje učinak motora.
Gusto ulje sporije dolazi do kliznih površina, posebno u gornjem delu motora, nastaje ‘suvo trenje’ i ubrzano trošenje. Slično, i više, štete previsoke temperature, jer se smanjuje tvrdoća materijala što povećava habanje, smanjuje se viskoznost uljnog filma, koji puca i pri visokim temperaturama brzo dolazi do zaribavanja.

termostat

Dok je motor hladan, termostat je zatvoren kako bi rashladna tečnost prolazila samo kroz blok i glavu. Dakle, cirkuliše oko cilindara i ne ide u hladnjak. Kako se zagreva, termostat se postupno otvara i propušta je prema hladnjaku te rashladna tečnost počinje kružiti celim sistemom, odnosno hladiti se u hladnjaku.


Zadatak termostata je omogućiti motoru da što pre dođe na radnu temperature. Dakle, termostat je ventil koji zavisno o temperaturi otvara ili zatvara deo kružnog sistema hlađenja i preusmerava tok rashladne tečnosti, čime se štedi gorivo i smanjuje emisija štetnih izduvnih gasova. Zimi je bitno i da grejanje vozila profunkcioniše što pre.

Ako termostat otkaže, temperatura motora može postati preniska ili previsoka, a jedno i drugo je štetno.  Kako funkcioniše? Najčešće se koriste ‘voštani termostati’, koji u sebi imaju malu komoru sa voskom zatvorenim rastegljivom membranom. Zagrevanjem rashladne tečnosti zagreva se i vosak u termostatu.

termostat

Time mu se povećava zapremina i pomiče rastegljivu membranu, koja prenosi silu na motku i pomiče je, delujući prema opruzi. Zapremina voska posebno raste kad se pri oko 80°C počinje i širiti, stvarajući silu koja savladava oprugu i otvara termostatski ventil. Nakon što termostat otvori prolaz…

…rashladna tečnost se usmerava prema hladnjaku. Potpuno se otvara između 85 i 95°C, zavisno o opterećenju motora. Budući da termostat sa vremenom gubi preciznost i pouzdanost, preporučljivo ga je preventivno zameniti nakon 100.000 km ili šest godina, čak i ako sve deluje ispravno, jer njegova neispravnost uništava motor.

Električni upravljani termostat takođe koristi vosak, koji se može dodatno zagrejati radi bržeg otvaranja ventila. Pri zameni termostata motor treba biti potpuno ohlađen, jer ako se ugradi uz znatnije zagrejanu rashladnu tečnost, izgubiće radnu preciznost.

termostat

KAKO PROVERITI ISPRAVNOST TERMOSTATA?

Stavite ruku na gumenu cev iz motora prema hladnjaku. Ako se kod hladnog motora počne brzo zagrevati, ventil je stalno otvoren. Ako je kod zagrejanog motora izlazno crevo rashladne tečnosti hladno, termostatski je ventil stalno blokiran u zatvorenom položaju. Tada ga obavezno treba zameniti.

Autor: Željko Marušić
Izvor: autoportal.hr

Ostavite odgovor