Auto hladnjak – Čemu služi auto hladnjak ?

Auto hladnjak

Auto hladnjak

Iako su motori napredovali po pitanju efikasnosti iskorišćenja goriva, i dalje se oko ⅔ energije iz goriva pretvara u neiskorišćenu toplotu. Tu toplotu reguliše sistem za hlađenje motora, obezbeđujući mu optimalnu temperaturu u svim uslovima. Osnovu sistema za hlađenje čini auto hladnjak.

Hladan motor

Na slici je prikazana situacija kada je motor hladan.

A – motor; B – auto hladnjak; C – hlađenje motora; D – grejač kabine; E – termostat; F – ventilator hladnjaka; G – ventilator kabine

Kako radi auto hladnjak

Kada je motor hladan, termostat ne pušta rashladnu tečnost u hladnjak. Kada se motor zagreje,rashladna tečnost počinje da kruži i kroz auto hladnjak. Prolazeći kroz kanale u bloku i glavi motora, rashladna tečnost odvodi toplotu. Nakon toga, ona odlazi u hladnjak gde predaje tu toplotu okolini. Tako ohlađena, ponovo ide u motor i ciklus se paonavlja.

Auto hladnjak

Hladnjak se sastoji od sistema tankih cevi. Te cevi omogućavaju da imamo veliku dodirnu površinu između rashladne tečnosti u cevima i okoline. Oko cevi je postavljeno saće (listići), najčešće od bakra ili aluminijuma. Ovo saće ima ulogu da dodatno poveća dodirnu površinu između hladnjaka i okoline. Hladnjak najčešće stoji u prednjem delu auta, iza prednje maske. Zato, vazduh koji sutrji dok se auto kreće odvodi toplotu sa hladnjaka. Iza hladnjaka postoji i ventilator, koji pravi dodatni protok vazduha, kada auto stoji (vožnja u gradskoj gužvi).

Na istom principu rade i ostali hladnjaci u automobilu:hladnjak klime, hladnjak kabine, interkuler…

Kvarovi hladnjaka

Najčešći kvar hladnjaka je fizičko oštećenje. Pošto se hladnjak motora nalazi na prednjem delu auta, pri malo jačem udaru, dolazi do njegovog oštećenja. U tom slučaju neophodna je njegova zamena.

Ako kao rashladnu tečnost koristite čistu vodu, može doći do korozije motora i hladnjaka. Vremenom će to oštećenje dovesti do curenja rashladne tečnosti iz hladnjaka. Zato je preporuka da nikada ne koristite čistu vodu, nego mešavinu antifriza i vode, najbolje u odnosu 50:50.

Sa antifrizom mešajte destilovanu vodu, a ne vodu iz česme. “Česmovača” je puna kamenca, koji će zapušiti hladnjak. Kada se hladnjak zapuši, voda ne može da cirkuliše i motor se pregreva. U tom slučaju, možete probati da isperete hladnjak. Ako to ne pomogne, jedino rešenje je zamena hladnjaka.

Vremenom se prljavština i insekti zadržavaju u saću hladnjaka. To onemogućava protok vazduha i normalno hlađenje. Tada je potrebno očistiti, odnosno oprati hladnjak.

Izvor: www.auto-delovi.org


Ostavite odgovor