Guma nikad ne zaboravlja

Guma nikad ne zaboravlja

Guma

Nedovoljno napumpana guma i visoki ivičnjak su izuzetno loša kombinacija za pneumatike. A osveta obično dolazi kasnije.

Bez šale, eksperti naglas govore o memoriji pneumatika. Naravno,  oni ne govore o lepim uspomenama,već o uspomenama vezanim za loš tretman nad pneumaticima. I te memorije nisu skladištene u mozgu, već pneumatik njih čuva u armaturi i na gazećem sloju.

Na primer, kada vozimo  sa neadekvatnim pritiskom vazduha u pneumaticima

stvaramo sebi problem. Nedovoljan pritisak vazduha nije u stanju da održava rub, odnosno stranice  gume. Rubovi gume tada su previše fleksibilni a što se gume više uvija to je temperatura veća (poput gumice za tegle koja se ugreje kada je previše razvlačite) što može dovesti do oštećenja na rubu gume koja su nevidljiva za vozačevo oko.

Jedna od najčešćih grešaka vozača  jeste prebrzo i naglo parkiranje preko visokih ivičnjaka. Upravo to kida armaturu unutar pneumatika. Druga najčešća greška jeste nepravilno odlaganje zimskih i letnjih guma. Guma je izuzetno osetljiva na mineralna ulja i druge hemikalije. Onaj ko ostavlja  gume na masnom podu u garaži imaćeproblema jer će stranice pneumatika biti uništene. Naime, problem je u tome što je guma oštećena ali i dalje funkcioniše…barem neko vreme. Vozač nije svestan da vozi na tempiranoj bombi. Upravo zbog ovih stvari redovni pregledi guma su važni.

Jednom u 10-15 dana podesite pritisak u gumama, i redovno sami pregledajte gumu da li ima vidljivih oštećenja po njoj. Takođe, povremene kontrole kod vulkanizera su obavezne jer tamo će  profesionalci najbolje ustanoviti da li je sa gumom sve u redu ili ima nekih skrivenih, opasnih oštećenja.

Samo nove gume pružaju dovoljno sigurnosti, ali o tome često možemo samo da sanjamo. Ipak, ne zaboravite da je kontaktna površina gume sa asfaltom veličine kreditne kartice, a igra neverovatno važnu ulogu u bezbednosti. Pun gas na auto-putu, brze krivine… u tim situacijama svega nekoliko centimetara  vas drži na putu. Zato vas molimo – obraćajte više pažnje na vaše gume

Prepoznajte oštećenja na gumi

1. Rupa na boku gume

Guma nikad ne zaboravlja

Ivice su oslabljene, a verovatno je unutrašnja konstrukcija oštećena. Ovde preti pucanje pneumatika – bolje zamenite ovakvu gumu što pre

 

2. Strano telo u gazećem sloju

Guma nikad ne zaboravlja

Ovde se staklo zabilo u gazeću površinu gume. Ovo se često uspešno popravlja kod vulkanizera

 

3. Nepravilno trošenje gume

Guma nikad ne zaboravlja

Nešto dovodi do toga da se guma na jednom delu više troši. Prvo proverite šta je uzrok ovome i otklonite kvar, a onda promenite gumu. Ako ne znate uzrok, besmisleno je menjati gumu jer će opet do toga doći

 

4. Izduvavanje

Guma nikad ne zaboravlja

Dok tražite pumpu za gumu, možete na ventil ili na mesto odakle mislite da pušta vazduh nakapati vodu sa sapunicom. Ako krenu da se prave balončići, tu pušta vazduh.

Izvor:  vesti.mojauto.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *