Subaru 2.0D motor

Subaru 2.0D motor

Subaru 2.0D motor

Subaru je brend koji je osvojio svoju reputaciju na reli takmičenjima. Nije ni čudo da prvo na pamet kupcima padaju sportska dostignuća kada vide modele pod znakom Subaru.  Japanci tvrde da je Subaru 2.0D motor takođe  povezan sa … štednjom. Da li ste sigurni ?
Kada je početkom 2008. Subaru predstavio motor 2.0D, automobilski svet nije mogao da zaustavi divljenje  umetnosti japanskih inženjera – dva-litarski motor koji je prvi dizel bokser motor. Sa četiri cilindra, četiri ventila po cilindru  sa promenljivim vremenom otvaranja ventila, opremljen  Common Rail sistemom  i DPF filterom dodatno potpomognutu i turbo punjačem sa promenljivom geometrijom. Moderan motor je vremenom stekao veliku popularnost i značajno poboljšan prodaju brenda. Na tržištu postoje dve varijante snage 147 KS ili 150 KS. Različitih kompresija, dok je obrtni moment u oba slučaja isti – 350 Nm postiže već na oko 2100 obrtaja / min. Motor se ugrađuje u sve modele Subaru i može se naći iza maske Imprezy, XV, Legacy/Outback i Forestera, gde, uprkos prilično umerenoj snazi radi dobro. Prednosti? Slično drugim modernim dizel motora – mala potrošnja goriva, vrlo visoka kulturu rada i dobra dinamika.
U ovom slučaju dizel inovativna idila nije dugo trajala – slučajevi „smrti“ motora nakon  manje od 150000 km nisu retki . Izmene napravljene u motorima od 2010. blago je poboljšan život motora. Najčešće motor ima problema sa  kvačilom. U stvari , ovaj element nije suviše visoke izdržljivosti i može otkazati čak i posle samo 30000 kilometara . Proizvođač neprestano uvodi izmene  na softveru motora ( nove mape ) da pomogne spasiti ovaj motor. Isto tako slab u pogledu izdržljivosti čini se i plivajući zamajac. Razlog nepravilnog rada motora  je često  EGR ventil.
U budućnosti će se postepeno povećavati problemi sa DPF – nov je skup, zbog čega mnogi korisnici će se odlučiti za njegovo skidanje. Dok su problemi sa kvačila i plivajućim zamajcom mogu u nekim slučajevima mogu pripisati nepravilnoj upotrebi, problemi sa radilicom  koje nastaju zbog prekomernog aksijalnog pomeranja popravka u ovom slučaju je praktično neisplativa. Vremenom ,  može biti potrebno čišćenje ili zamena brizgaljki.
Uprkos stalnim poboljšanjima ovaj motor još uvek spada u grupu potencijalno rizičnih. Glavna problemi  ne važe za sve motore, ali postoje dosta  sumnjivih motora. Savetujemo vam da se sa rezervom pristupa svakom susretu sa ovim motorom  možda je vlasnik želi da se otarasi skupih problema.  Preporuka su mlađi motori proizvedeni posle 2010. godine – trajniji su. To je velika šteta da 2.0D motor može biti problematična , jer u svakodnevnom životu ne možete imati nikakvih primedbi na njegovo ponašanje i efikasnost .

One Comment

Ostavite odgovor