Sve o Bokser motoru

Bokser motor

Bokser motor

Boxer motorom se nazivaju oni agregati kod kojih je kretanje klipova i klipnjača u horizontalnoj ravni, jedan naspram drugog, i podseća na žestok okršaj između dva boksera u ringu. Najpoznatiji proizvođači u auto-industriji koji su ugrađivali i ugrađuju bokser motore su Alfa Romeo, Citroen i japanski Subaru, koji je svojom Imprecom pokupio pregršt titula u WRC svetskom reli šampionatu.

Subaru već preko tri decenije, razvija sistem pogonskog sklopa bokser motora i linearnog pogonskog mehanizma na sva četiri točka ili Symmetrical All Wheel Drive, primenjenog na svojim sportskim i veliko serijskim modelima automobila.

Boxer motor
Na primeru pogonskog sklopa ovog proizvođača, pokušaćemo da objasnimo sve prednosti bokser motora. Među značajnije prednosti možemo navesti to što je ceo sklop motora, transmisije, kardanske osovine i diferencijala raspoređeno u lateralno simetričnom položaju i istoj liniji, bez devijacija i istupanja, što je karakteristika drugih koncepcija koje ne koriste za pogon bokser motor. Sve zajedno to omogućava bolju upravljivost, bolji raspored masa celog automobila i u krajnjoj liniji sigurniju i bezbedniju vožnju, a kod sportskih modela bolje vozne karakteristike, naročito u brzom prolasku kroz krivine i na mekoj i na tvrdoj podlozi. Kod velikoserijskih modela je ovo naročito važno u vožnji po ugaženom snegu. Veoma laki i kompaktni Subaruov bokser motor je efikasniji od rednih sa V konfiguracijom. Izbalansiranost njegovih rotacionih masa daje manje vibracija, usled opozitnog kretanja klipova. Pored toga mala visina ovakvog motora ostavlja mogućnost njegove niže ugradnje u motorskom prostoru, a samim tim niže težište, što veoma povoljno utiče na stabilnost vozila zbog manjeg naginjanja u krivinama. Pri samom radu klipovi ovog motora, zbog već navedenog opozitnog kretanja, u jednom delu putanje ne moraju da savladavaju i gravitacione uticaje, što za posledicu ima brži odziv snage motora na dodavanje gasa, što je posebno bitno u takmičarskim uslovima. I pored izvesnih problema sa hlađenjem i podmazivanjem ovo su veoma izdržljivi i dugotrajni motori, što je našim vozačima naročito poznato iz primera omalenog (660 cm3) motora iz Citroena koji se ugrađivao u AMI, Spaček i Dijanu.

Boxer motor
Subaru-ovi bokser motori dolaze u 4 verzije i to: četvorocilindrični sa 1.5 litara zapremine i 105 KS, sa 2.0 litra i 160 KS, sa 2.5 litra i turbo punjačem i 230 KS i sa 3.0 litra, šest cilindara i 245 KS. Kod ovih zadnjih je ugrađen i inteligentni Si-Drive menadžment motora, koji daje tri moda rada motora. Kod prvog Intelligent se postiže ušteda u potrošnji goriva, kod drugog nazvanog Sport se koristi na otvorenom drumu, a kod trećeg nazvanog Sport Sharp možete iskoristiti sve sportske potencijale ovog agregata i uživati u vožnji visokih performansi uz trenutni odziv na pedalu gasa.

Najpoznatiji model fabrike Subaru je svakako proslavljena Impreza WRX Sti, koju pokreće bokser turbo motor od 2.5 litara radne zapremine, koji raspolaže snagom od 280KS i omogućava ubrzanje od 0-100 km/h za svega 5.4 sekunde. Sva svoja iskustva iz reli šampionata i drugih sportskih takmičenja do kojih njihovi razvojni timovi dođu, ovaj proizvođač vrlo brzo prilagođava i unosi u serijsku proizvodnju svojih modela. Veoma teške uslove eksploatacije koje nameće WRC šampionat omogućili su punu afirmaciju bokser motora, sa čijim se razvojem nije stalo, i koji će i ubuduće predstavljati avangardu u industriji pogonskih agregata za automobile sutrašnjice… Dok god postoje fosilna goriva.


Ostavite odgovor