Uzroci problema sa pokretanjem toplog motora

Problem sa pokretanjem toplog motora ne važi samo za stare automobile sa značajnim kilometražama, već i za novije automobile sa modernom konstrukcijom. Šta bi mogli biti uzroci takvih problema?

toplog motora
Motor

Spisak potencijalnih grešaka koje mogu izazvati probleme sa pokretanjem toplog motora je nažalost dug. I odlaganje njihovih popravki doprinosi ubrzanoj potrošnji niza drugih komponenti.

Imate li problema sa pokretanjem toplog motora? Uzrok može biti kvar ventila

Jedan od najčešćih uzroka problema sa “paljenjem” tople jedinice je njeno prirodno habanje i nedostatak potrebnih podešavanja koja se vrše prema uputstvima proizvođača. Ovo posebno važi za vozila sa znatnom kilometražom. U svakom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, nakon vremena, komponente se degradiraju.

Pogotovo u automobilima sa pogonom na gas ili CNG, sama sedišta ventila i ventili se brže troše.

U većini slučajeva, problem se rešava hidrauličkom regulacijom ventila. Ako to nije slučaj, svakih nekoliko desetina hiljada kilometara treba reći mehaničaru da ručno prešteluje ventile – nedostatak takve regulacije će otkriti, između ostalog, problem pokretanja toplog motora. Delimično otvoreni ventili prouzrokuju veliki gubitak kompresije, što dovodi do značajnih problema sa pokretanjem pogonske jedinice, dok tokom vožnje dolazi do jasnog pada snage i povećane potrošnje goriva.

Problem rada toplog dizel motora često je uzrokovan nedostatkom goriva u magistrali, dovodu

Mnogi vlasnici automobila sa modernim dizel motorima bore se sa problemom pokretanja toplog motora.

Uzrok u ovom slučaju može biti nedostatak goriva u dovodu, magistrali, tačnije nedovoljan pritisak u sistemu za gorivo. Manja curenja u sistemu za gorivo dizel jedinica sa direktnim common-rail ubrizgavanjem prouzrokuju povratak dizel goriva u rezervoar za gorivo “nakon gašenja” motora. Kao rezultat toga, pokušaj ponovnog pokretanja zahteva duže verglanje (startovanje) motora. Tek tada će pumpa za gorivo napraviti odgovarajući pritisak u sistemu.

Dizelsko gorivo u potpuno funkcionalno ispravnom motoru bi trebalo da ostane u magistrali , pod visokim pritiskom – samo u ovim uslovima brizgaljke su u stanju da stvore odgovarajuće uslove za paljenje u komorama za sagorevanje.

Ovaj problem se uglavnom odnosi na jedinice bez električne pumpe za gorivo koja se nalazi u rezervoaru (1.6 HDI PSA ili 1.6 CRDI grupe instalirane u Hyundai i Kia).

Trebalo bi da tražimo curenja u sistemu u pumpi visokog pritiska, ili u habanju ventila koji kontrolišu rad common-rail injektora – ovaj poslednji se vidi testom prelivanja.

Membrane i gumene zaptivke koje rade u pumpi pod visokim pritiskom pod uticajem niskokvalitetnog dizel goriva podložne su bržoj degradaciji. Nečistoće i visok sadržaj nepoželjnih supstanci doprinose stvrdnjavanju i vulkanizaciji gumenih zaptivača, što dovodi do gubitka čvrstoće.

Problemi sa pokretanjem mogu biti problemi sa anaserom

Standardni uzrok problema pri pokretanju pogonske jedinice je … starter. Zapamtite da je ovaj element takođe podložan habanju i trošenju – nakon godina ne generiše potrebnu brzinu motora za nesmetan start. Ovde defekt rešava zamenu ili remont ovog podsklopa.

Imate problem sa pokretanjem motora, proverite razvodni mehanizam (zupšasti kajš ili lanac)

Lanac motora

Pravilno funkcionisanje razvodnog mehanizma motora ima ogroman uticaj na glatko pokretanje motora. Zahvaljujući ovom mehanizmu (realizovanom uz pomoć kaiša ili lanca), kontroliše se rad ventila.

Problem nastaje naročito u modernim motorima opremljenim lancem kao razvodom – niži kvalitet upotrijebljenih materijala i veliko opterećenje pogonskih jedinica rezultira bržim trošenjem podsklopa. Lanac se tegli, što rezultira deregulisanim razvodnim mehanizmom. Ovde će se problem rešiti samo zamenom kompletnog lanca razvoda.

Problem se često pojavljuje u prvim VAG 1.4 TSI motorima, kao i u 1.6 THP-u koji su napravili inženjeri iz Bmw-a i PSA grupe.

Promena lanca neće biti jeftina. Napredni mehanizmi koji koriste zupčanike, set zatezača i roleri zahtevaju dosta vremena za servisiranje, a često i demontiranje nekoliko elemenata da bi se dobio pristup razvodnom mehanizmu.

Želite da izbegnete nevolje, zapamtite preporuke proizvođača

Bez obzira na starost i tehničku sofisticiranost automobila, redovan servis je od velike važnosti. U skladu sa preporukama proizvođača, operativna zamjena kao i propisi su ključ za bezbednu i efikasnu upotrebu dugi niz godina.

Naizgled mali problemi, mogu uzrokovati probleme opisane kod pokretanja toplog motora. Nažalost, u slučaju modernih motora, morate uzeti u obzir velike troškove zamene ili remonta korišćenih komponenti, posebno u slučaju common-rail injektora, koji se ne mogu popraviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *