Razvoj dizel motora: Od pumpe do lokomotive

Razvoj dizel motora
Dizel motor je zvanično nastao još krajem 19. veka, tek u drugoj polovini dvadesetog je usavršen da nađe značajnu primenu u automobilskoj industriji, a danas predstavlja okosnicu prodaje novih vozila.
Za tvorca dizel motora zvanično se smatra nemački pronalazač i industrijalac Rudolf Dizel, po kome je ovaj, danas nezaobilazan, tip motora i dobio ime. Dizel je po struci bio mašinski inženjer. Neposredno po diplomiranju, zaposlio se kao inženjer za razvoj rashladne tehnike, ali motori sa unutrašnjim sagorevanjem su mu uvek bili primarno interesovanje. U to vreme, svi motori sa unutrašnjim sagorevanjem su funkcionisali uz pomoć svećice koja je palila smešu goriva i vazduha. Rudolf Dizel je 1892. godine uspeo da zaštiti patent motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji gorivu smešu obrazuje samopaljenjem.
Razvoj dizel motora

Prvi prototip je bio daleko od nečega što se danas smatra savremenim dizel motorom. Patent je zaštićen uz kratak opis uređaja prema kome je novi tip motora objašnjen kao motor sa unutrašnjim sagorevanjem kod koga klip sabijanjem podiže temperaturu vazduha do nivoa koji omogućava da se ubrizgano gorivo samostalno pali i oslobađa energiju. Iako prvi prototip, koji je Rudolf Dizel konstruisao tek 1897. godine, nimalo nije podsećao na savremen dizel motor, njegov princip rada je bio identičan principu po kom funkcioniše i najsavremeniji “komon rejl” agregat, a time je i na praktičan način dokazano da za paljenje gorive smeše nije neophodna varnica.Razvoj dizel motora

Do tog trenutka, osnovni izvor pogona i pokretač industrijske revolucije uopšte, bile su parne mašine, koje su uveliko našle primenu u železnici i vodenom saobraćaju. Dizel motor je imao jednu veliku prednost. Prvi termodinamički proračuni kao i sama praktična ispitivanja su pokazala da u teoriji, motor sa samopaljenjem ima potencijal da iskoristi do 75 procenata ukupne energije goriva, dok su parne mašine na svom tehničkom vrhuncu uspevale da iskoriste tek 10 odsto toplotne moći goriva. To je bio jasan znak ne samo za samog tvorca dizel motora, već i za brojne kompanije i investitore koji su želeli da ulože u razvoj nove tehnologije.

Razvoj dizel motora

U početku, dizel motori su upotrebljavani uglavnom za potrebe industrije, vodenog saobraćaja i teške mehanizacije. Njihova primena u “civilnom sektoru” i automobilskoj industriji nije bila preterano rasprostranjena. Svakako, glavni razlog je bio grub i neuglađen rad dizel motora, koji je kao takav bio nepogodan za ugradnju u automobil, dok su njegove vrline poput ekonomičnosti i izdržljivosti bile nezamenljive u teretnom programu i industriji. Ipak, potencijal dizel tehnologije nije ostao neprimećen, tako da je 1936. godine, Mercedes predstavio model “260 D”, prvi serijski automobil na svetu opremljen dizel motorom.

Razvoj dizel motora

Za pogon je bio namenjen četvorocilindarski motor od dva i po litra koji je uz pomoć Boschovog sistema ubrizgavanja oslobađao 45 konjskih snaga, što je bilo dovoljno da automobil mase 1.530 kilograma potera do maksimalne brzine od 95 kilometara na čas. Do 1940. godine proizvedeno je 2.000 primeraka, kada se proizvođač u potpunosti okrenuo proizvodnji za potrebe vojske. Dizel motor je tokom narednih decenija nebrojano puta usavršavan, ali za prvi veći pomak kada je automobilska industrija u pitanju opet je zaslužan Mercedes, kada je 1977. godine predstavio prvi automobil pokretan turbo dizel motorom, model “300 SD”.

Razvoj dizel motora

Pod haubom se nalazio trolitarski petocilindraš koji je uz pomoć turbo punjača oslobađao 112 konjskih snaga. Upotreba turbine je poboljšala i obrtni moment, tako da je model “300 SD” bio jedan od prvih automobila sa dizel motorom koji po performansama nije zaostajao za benzincima. Već 1986. godine, u upravljanje radom dizel motora se umešala i elektronika, kada je BMW predstavio model “524 td”. To je na neki način označilo ulazak dizel motora u novu eru, iako tog trenutka toga niko nije ni bio svestan. Iste godine dešava se druga prekretnica u razvoju automobilskih dizel motora – Fiat oprema Cromu prvim dizel motorom sa ubrizgavanjem goriva direktno u cilindar.

Ovo rešenje je do tada izbegavano jer jer su takvi motori bili bučniji i proizvodili su više vibracija, ali je italijanski proizvođač uspeo da taj koncept prilagodi potrebi i u putničkom automobilu. U pitanju je bio četvorocilindraš od 1.900 “kubika” koji je oslobađa 92 konjske snage. Po promociji Fiatovog modela usledila je lavina motora sa direktnim ubrizgavanjem, predvođena Folksvagenovim TDI agregatima. Ipak, sledeća prekretnica u razvoju savremenog dizel motora je još jednom potekla iz Fiat koncerna.

Tokom 1997. godine, Alfa Romeo je predstavio model “156” sa prvim dizel motorom opremljenim “Common Rail” ubrizgavanjem pod visokim pritiskom. Danas je ovaj tip motora standard u svim klasama, bez obzira na cenu i snagu. Uvođenje “komon rejla” je dizel motore u potpunosti transformisalo. Buka i vibracije su drastično redukovani, snaga je povećana, dok je potrošnja oborena. Sve to je imalo posledicu da dizel motori, iako skuplji od benzinskih, imaju sve veći primat, što možda najbolje ilustruje podatak da su 2004. godine, automobili pokretani naftom dostigli 50 odsto ukupne prodaje u Evropi.

Hronologija

1892. Rudolf Dizel kreira dizel motor i uspeva da zaštiti patent
1897. Rudolf Dizel konstruiše prvi funkcionalan prototip motora sa samopaljenjem
1899. Licencu za proizvodnju dizel motora otkupljuju Krups i Sulzer, koji postaju tada najveći proizvođači
1903. Proizveden prvi brod pokretan dizel motorom, namenjen rečnoj upotrebi
1904. U Francuskoj nastaje prva podmornica pokretana dizel motorom
1910. Norvežani stvaraju prvi brod pokretan dizel motorom, namenjen okeanskom saobraćaju
1912. Prva dizel lokomotiva
1914. U sve nemačke “U-Boot” podmornice se ugrađuje dizel motor
1923. Testiranje prvog kamiona sa dizel motorom od strane MAN-a i Daimlera
1932. MAN proizvodi najsnažniji kamion sa dizel motorom, koji je raspolagao sa 150 konjskih snaga
1934. Majbah konstruiše prvu lokomotivu sa turbo-dizel motorom
1936. Mercedes proizvodi prvi automobil sa dizel motorom, model “260 D”
1968. Peugeot predstavlja model “204”, prvi mali gradski automobil sa poprečno ugrađenim dizel motorom
1977. Prvi automobil sa turbo-dizel motorom, “Mercedes 300 SD”
1986. BMW kroz model “524 td” uvodi elektroniku, iste godine Fiat u Cromi predstavlja prvi automobilski dizel  motor sa direktnim ubrizgavanjem
1997. Alfa Romeo u modelu “156” predstavlja prvi “common rail” motor
2004. U Zapadnoj Evropi prodaja automobila sa dizel motorom premašuje 50 odsto

D.Jojić/TopSpeed

Preuzeto sa: topspeed.telegraf.rs

Ostavite odgovor