1.2 TCe motor Renault – iskustva

1.2 TCe motor Renault
1.2TCe motor Renault

1.2 TCe motor se može naći , između ostalog, u Renault Clio-u i Megan-u. Kakva su mišljenja o ovom motoru nakon godina eksploatacije? Koje tipične probleme možete očekivati?

Motor 1.2 TCe je predstavljen pod haubom Renault Clio treće generacije, po mišljenju mehaničara, smatra se izuzetno uspešnom konstrukcijom.

1.2 TCe motor – prednosti

Najpopularnija verzija je 118 KS verzija za Clio i Megane (koriste se oba modela), više nego dovoljno performansi i razumna potrošnja goriva.

Na osnovu 1.2-litarskog motora pravljenog godinama, Francuzi su razvili verziju sa turbo punjačem koja ispunjava pretpostavke smanjenja izduvnih gasova. Za razliku od konkurencije, uvedeno je ubrizgavanje goriva u više tačaka, sekvencijalno ubrizgavanje, što je omogućilo instaliranje jeftinije gasne instalacije. Motor takođe nije osetljiva na kvalitet goriva.

 Pogon se realizuje pomoću lanca koji zapravo ne zahteva periodičnu zamenu. Specijalisti preporučuju samo periodičnu inspekciju.

Redovne promene motornog ulja i filtera svakih 10-15 hiljada kilometara pozitivno utiču na život lanca kao i na turbo punjač.

1.2TCe motor – pregledi

 1.2TCe motor je jedan od najuspješnijih motora u svojoj kategoriji. Može izdržati do  200-250 hiljada kilometara bez većih problema. Uz pravilno održavanje , rizik od velikih kvarova je nizak. Troškovi servisa ne opterećuje preterano džep korisnika.

1.2TCe motor

9 Comments

 • timber kaže:

  Djubre od motora (turbo benzinac 1.2 sa 130 ks) !Na 40-50 hiljada prosviraju karike, pocne da trosi ulje i izgore izduvni ventili! Kazu da ima desetine hiljada reklamacija samo u evropi i da je tu tim advokata angazovanih da tuze reno i zastite kupce!

 • Goran kaže:

  Vlasnik sam vozila Megan 4 sa motorom 1.2TCE 100KS gde za 4godine od samog početka troši ulje a sad je dostigao potrošnju 0,4l na 1000km.Do sad sam prešao 50.000km sem tog problema sto imam sa potrošnjom ulja nisam imao drugi.Tacno će prekoračiti 0.5l na 1000km kad istekne iz garancije,lepo su ga napravili.

 • sinisa kaže:

  Muke sa jutarnjim paljenjem ili ako stoji duže. Kod majstora je već sedam dana i ne zna se šta je ?

 • Goran kaže:

  Vlasnik sam Reno Megan 4 1.2tce 100ks,želim da iskažem svoje nezadovoljstvo jer imam problem sa potrošnjom ulja.
  Auto je kupljen nov u salonu Francuz u Jagodini u junu mesecu 2016god.hoću da kažem da od samog početka mučim muku zbog potrošnje ulja koja se povećava iz godine u godinu.Sad trenutno za ove četri godine moj auto troši 0.4l ili ti 400grama ulja na 1000km.Počeo je sa potrošnjom na predjenih 25.000km na satu trošio je 0.2l na 1000 a sada na predjenih 53.000km koliko auto ima na satu troši 0.4l na 1000km.U servisu a takodje i Renault Nissan Serbija gde sam uložio reklamaciju zbog povećane potrošnje ulja su mi dali odgovor da je potrosnja normalna prema parametrima kako je Reno propisa do 0.5l ulja na 1000km.Hoću ljudi da vam kažem kupite nov auto i morate u gepeku da nosite kanister ulja za dolivanje.Na vremenski interval servisa za 15.000 km dospem 6l ulja, a količina ulja koja staje u motor je 4.6l.

 • dex kaže:

  sa tolikom kolicinom dolivanja ulja mali servis nije ni potreban,u karter stane 4.6l a dolije se 6l

Ostavite odgovor