1.0 EcoBoost motor Ford – iskustva, problemi

1.0 EcoBoost motor
1.0 EcoBoost motor

1.0 EcoBoost motor dolazi u tri verzije, generišući maksimalnu snagu od 100, 125 ili 140 KS. Kakva su mišljenja o ovom motoru nakon godina eksploatacije?

1.0 EcoBoost motora, Ford je naglasio da njegov blok motora može stati na list papira formata A4. Turbo punjač je takođe smanjen, za dobrobit vozača. Zbog male inercije rotora turbo punjača jedva se oseti kašnjenje u reakciji na pedalu gasa i motor lepo radi pri maloj brzini i ravnomerno dodaje snagu do maksimalnih obrtaja motora.

Pogon motora 1.0 EcoBoost se pokreće pomoću zupčastog kaiša. Kaiš je u zaptivenom kućištu i podmazuje se motornim uljem koje je povećalo njegov radni vek (pumpa za ulje takođe se pokreće kratkim zupčastim kaišom).
Proizvođač je definisao interval zamene zupčastog kaiša do 240.000 kilometara ili 10 godina – mehaničari predlažu da se interval skrati na pola.

Motor 1.0 EcoBoost dolazi u verzijama koje razvijaju 100 KS i 170 Nm; 120 KS, 170 Nm; 125 KS i 170 Nm, 140 KS i 180 Nm. U jačim varijantama, vršne vrednosti obrtnog momenta mogu biti veće zbog funkcije overboost-a, što za nekoliko sekundi povećava pritisak pojačanja, obezbeđujući dodatnih 30 Nm. Raspon snage je otvorio put za motor EcoBoost 1.0 u mnogim Fordovim modelima – Fiesta, Focus, B-Mak, C-Mak, Mondeo, EcoSport i Transit Courier.

Dinamika je zadovoljavajuća. Na primer: Focus 1.0 EcoBoost sa 125 konjskih snaga ubrzava do 100 km / h, 11.3 sekundi, što je rezultat 1.6-1.8 motora sa prirodnim usisavanjem. Motor sa turbinom međutim, nadvisuje ih sa fleksibilnošću. Teško je odgovoriti na pitanje koliko troši motor 1.0 EcoBoost, jer najviše zavisi od vozača. Pažljivo voženi Focus troši 5-6 l / 100 km na putu i 7-8 l / 100 km u gradu. Ako vozač često koristi pedalu za gas, to je oko 9-10 l / 100km, pa čak i više.

1.0 EcoBoost motor
1.0 EcoBoost motor

1.0 EcoBoost motor – prednosti

Najveće prednosti EcoBoost motora su nedostižna fleksibilnost za motore sa prirodnim usisavanjem. Efikasna vožnja u gradskom saobraćaju ili na putu, ne zahteva upotrebu velikih obrtaja, što se očigledno vidi u potrošnji goriva.

1.0EcoBoost motor – kvarovi i problemi

Upotreba direktnog ubrizgavanja goriva briše ekonomski smisao gasne instalacije. Pored toga, jedinica je osetljiva na kvalitet goriva koje se doliva – svaka šteta prouzrokovana lošim kvalitetom goriva znači remont injektora.

Trajnost turbo punjača u velikoj meri zavisi od stila vožnje i redovnog servisiranja – zamena ulja svakih 10-15 hiljada kilometara. U polovnjacima koje se koriste u skladu sa preporukama stručnjaka, turbo punjenje može izdržati oko 200.000 kilometara.

Godine iskustva na tržištu pokazalo je da su Fordovi inženjeri dali sve od sebe. Na tržištu polovnjaka se mogu naći polovnjaci sa kilometražom od 300-350 hiljada kilometara.

1.0 EcoBoost motori nisu bili potpuno bez grešaka. Sistem hlađenja uzrokuje najviše problema. U nekim automobilima otkriveno je curenje pumpi i creva. Problem pravi lom cevi  između kompenzacione posude i turbo punjača. U zavisnosti od situacije i vremena reakcije od strane vozača, curenje se može završiti pregorevanjem zaptivača ispod glave, pa čak i deformacijama glave motora i cilindara. U ekstremnim situacijama to je uključivalo potrebu zamene motora novom ili remontovanim. Kod motora proizvedenih od jeseni 2013. godine izvršene su korekcije sistema hlađenja. Izveštaji o problemima sa elektronikom ili curenjem ulja su sporadični.

1.0 EcoBoost motor Ford

Ostavite odgovor