Nosač motora i nosač menjača – koja im je namena

Nosač motora

Nosač motora

Nosači motora potrošni su deo u vozilu kojem je jedna od glavnih funkcija smanjenje buke koju stvaraju različite vibracije sa puta, a takođe i smanjenje prenošenja tih vibracija na samu karoseriju.

Potrebno ih je redovno menjati jer ne samo da smanjuju buku i vibracije, takođe njihova redovna zamena smanjuje oštećenja drugih delova na vozilu, koja se obično veoma važna za dobre performanse automobila, kao što su spojka, zamajac i menjač. Takođe, kod neispravnog nosača motora može puknuti i auspuh, jer dolazi do prevelikog opterećivanja.
Vibracije koje se prenose na karoseriju mogu se kod istrošenih menjača osete na najrazličite načine, primerice često se osete upravo preko vozačevog, ali i ostalih sedišta. Da bi se stvar dodatno zakomplikovali, postoje vozači koji stave nove nosače motora, ali se i dalje žale na buku i pre svega vibracije, koje ostaju iste kao i kod starih, istrošenih nosača. Dakle, nije teško zaključiti da je stvar u kvaliteti – mnogo je isplatljivije kupiti kvalitetnije i nešto skuplje nosače motora nego se zadovoljiti jeftinijima koji se kasnije pokažu kao bacanje novca.
Problemi s nosačem motora, osim po buci i vibracijama mogu se naslutiti i kod davanja i oduzimanja gasa, kada se u tom trenutku oseti jak trzaj. Takođe, možete zatražiti nekoga da vam pogleda motor dok krećete pod ručnom – u slučaju da motor jako skače, takođe je znak da je neki od nosača došao do kraja svog životnog veka.
Postoje različite vrste nosača motora, levi, desni, gornji, donji… zavisno od tipu vozila i u pravilu se menja samo onaj nosač za kojeg ste sami shvatili da ne radi ili vam je to auto mehaničar pojasnio. Cena im varira, pa je to definitivno deo koji  zahteva veća ulaganja.  U nekim slučajevima vozači repariraju nosače, međutim često se radi o poprilično jalovom poslu koji ne drži dobre rezultate veoma dugo. U svakom slučaju, prilikom kupovine nosača motora prvo se treba dobro raspitati i tek onda obaviti kupovinu kako biste dobili nosač koji će isplatiti svoju cenu.
Nosači motora nisu jedini koji mogu zadavati glavobolje vozačima jer često su to druga vrsta nosača, odnosno nosači menjača.  Zapravo, u nekim slučajevima čak je i iskusnim auto mehaničarima malo teže utvrditi pravi kvar, dakle saznati o kojim se nosačima radi – nosačima motora ili nosačima menjača.
Postoji nekoliko nosača menjača, a samo neki od simptoma da je neki od njih istrošen su – automobil se trese u leru, kada pomičete levo – desno ručicu menjača u leru u njoj se osete vibracije, a posebno se sve trese kada je automobil u leru i tada se pritisne gas (dobijate utisak kao da će nešto puknuti od količine vibracija), a u vožnji kada su manji obrtaji dosta se trese, dok kod većeg broja obrtaja, nastaju minimalne vibracije na ručici menjača.
Nosač motora

Nosač motora

Vozači svakog dana imaju menjač u svojim rukama, ali neretko su svesni da je toliko komplikovan i toliko važan. Kada ne bi bilo menjača, obrtaji motora prenosili bi se na točkove i kod svakog davanja gasa vozilo poskakivalo, jednako kao i kod usporavanja. Kada ovo objasnimo shvatamo zapravo koliko je stalnim vibracijama i silama podložan menjač čim izađemo vozilom na put pa tek tada uviđamo koliko su njegovi nosači bitni i koliko vibracija i svih ostalih sila skupljaju na sebe, sve kako bi nam vožnja bila ugodnija i lepša.
I nosači motora i nosači menjača napravljeni su tako da mogu izdržati velike napore. Stoga nešto viša cena ovih delova ne treba biti nešto što nas previše iznenađuje.
Izvor: www.silux.hr

Ostavite odgovor