Opel 1.6 16V ECOTEC motor

1.6 16V ECOTEC motor

1.6 16V ECOTEC motor

Iako je zvanično Ecotec motor debitovao 1994., u stvari, kupci su imali priliku da ga sretnu u malo drugačiju verziju motora godinu dana ranije u Corsa GSi, bez imena ECOTEC .

Ecotec motor (Emissions Control Optimisation TEChnology) su opremljene nizom rešenja radi smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova. 2003. motor je podvrgnut modernizaciji koja uvodi, između ostalog usisni sistem sa podesivim kanalima Twinport i varbijalno vreme otvaranja ventila.

2007. je izvršena dodatna modifikacija, tako da je motor opremljen turbo punjačem. Uskraćen za TwinPort sistem, ali je ostavljen sistem varbijalnog otvaranja ventila. Od tada motor je poznat kao 1.6 Turbo. 2011. se pojavilo u do sada svojoj najjačoj varijanti sa snagom od 210 KS, koji je poznat za Corsa OPC. 2012.

1.6 16v ECOTEC motori u različitim varijantama su se pojavili u mnogim modelima brendova u vlasništvu ili u vezi sa kompanijom GM . Opel od samog početka ih koristi u gotovo svim svojim modelima ( sledeću generaciju Corsu , Astra, Corsa itd) , takođe poznat Daevoo Lanos ( D- TEC ) , Chevrolet Cruze i Fiat Stilo. “ Najstarije “ Ecotec motora su dostupni u verzijama sa snagom koja varira od 100 do 124 KS – drugi je uvedena 2012. za potrebe Cruze . Twinport motori razviju snagu 105 – 115 KS, dok najmoćnije motori turbo imaju snagu 150 – 210 KS. Prednosti uključuju razumnu potrošnju goriva, prilično modernu arhitekturu i obično jeftine troškove popravki i delova.

Postojala je fabrička varijanta 1.6 16V ECOTEC motora na prirodni gas. Na primer , u Astra i Zafira II , motor snage 97 KS .

Kod ECOTEC motora sa početka proizvodnje često postoje slučajevi prekomerne potrošnje ulja, problemi sa pogonom zupčastog kaiša i ubrzanog trošenje karika. Motori su unapređeni – od uvođenja sistema Twinport pomenuti problemi se praktično ine dešavaju.

Kod Twinport motora može doći do oštećenja senzor na ulaznu vrtložnih klapni i problema sa istim klapnama. Kod Turbo motora treba obratiti pažnju na stanje turbine.

Velika potrošnja ulja ( oko 1 l / 1000 km), dim iz auspuha, karakterističan miris spaljenog motornog ulja. Na motorima sa manjom potrošnjom ulja dovoljna je zamena karika, kod motora sa većom potrošnjom ulja – neophodan je remont motora.

Pucanje zupčastog kaiša. Motora radi ok, mada može pući zupčasti kaiš i ako je zamenjen na vreme. Zameniti remenice zupčastog kaiša sa novim.


Ostavite odgovor