Fiat 131 Abarth – Istorija modela

Fiat 131 Abarth

Fiat 131 Abarth

Kada je Fiat odlučio da zameni poznati 124 model sa novim 131 modelom 1974., kompanija verovatno nije očekivala da će dobiti velike kritike ljubitelja Italijanskih sportskih automobila.

Iako je 131 bio jako dobar automobil u svoje vreme i pružao kupcima solidan izbor opreme i benzinaca i dizel motora, kompanija se našla na udaru kritika nakon što je odlučila da počne da radi na sportskom modelu za reli, poznat kao Fiat 131 Abarth . Naime, i pored velikog uspeha na stazama Fiat nije bio u dobroj finansiskoj situaciju što se svakako odlučilo na trkački program.
Fiat 131 Abarth

Fiat 131 Abarth

Lancia Stratos je jedan od najuspešnijih reli automobila ikada napravljenih. Kompanija je pobedila tri od ukupno osam relija u 1974 sezoni i osvojila titulu konstruktora, a isti uspeh je ponovljen i u 1975 sezoni (četiri pobede u deset relija) i u 1976 sezoni (četiri pobede u deset relija, uključujući po prva tri mesta na reliju Monte Carlo i Sanremo u Italiji).
Ljubitelji Italijanskih sportskih automobila su verovali da je Stratos u usponu i da može još godinama da pobeđuje, ali da bi imao finansije za 131 Abarth Fiat je odlučio da ugasi Lanciu Stratos. Međutim, za razliku od Stratosa čiji je plan od samog starta da bude reli automobil, Fiat 131 je smatran za porodični automobil bez nekih sportskih planova.
 
Kompanija je ubrzo uvidela potencijal od ovog automobila i odlučila da napravi i reli automobil u saradnji sa Abarthom. Za 1976. je napravljeno 500 serijskih primera za homologaciju, a ispod haube se nalazio 2.0L 16v I4 motor sa direktnim ubrizgavanjem koji je razvijao 138 ks. Ništa manje impresivna nije bila ni moderna (za taj period) suspenzija, poreklom iz modela 124 Spider Abarth.
Trkački modeli su bili drugačiji od serijskih i njihova snaga je iznosila 212 ks. Za razvoj 131 Abartha je bio zaslužan Cesare Fiorio i tim se dobro pomučio da napravi uspešan reli automobil. 131 je debitovao u WRC u 1976 sezoni, ali nije imao neki preteran uspeh. Vozač Markku Alen je uspeo da pobedi Finski reli, ali osim toga kompanije se nije mogla pohvaliti nekih rezultatima i u trci konstruktora je završila na sedmom mestu, sa čak 80 poena iza šampiona Lancia.
 Fiat 131 Abarth
Međutim, situacija se polako menja u 1977 sezoni. Markku Alen je i dalje bio prvi vozač tima, a tu su još bili Fulvio Bacchelli, Jean Claude Andruet i Bernard Darniche. Borba za lidersku poziciju između Fiata i Forda se borila od prvog dana. U 11 relija Fiat je uspeo da pobedi pet dok je Ford zabeležio jednu pobedu manje. Pred poslednji reli u sezoni u Velikoj Britaniji Fiat je imao 16 bodova prednosti, a i pored toga što je Ford osvojio prvo i treće mesto uspeo da sačuva četiri boda prednosti  i osvoji prvu titulu konstruktora.
Sezona 1977 je ujedno bila prva WRC sezona gde se i vozači borili za titulu, a Fiatov vozač Bernard Darniche je završio kao treći, iza šampiona sandro Munari (Lancia Stratos HF) i Bjorn Waldegard (Ford Escort RS1800).

Fiat 131 Abarth

Naredna 1978 sezona je donela čak 18 relija, a ovaj put Fiatu i Fordu se priključio i Opel u borbi za vrh. Fiat je opet osvojio titulu konstruktora, ovaj put sa velikih 34 boda prednosti nad Fordom i Opelom dok je vozač 131 Abartha Markku Alen osvojio titulu vozača. Fiat 131 Abarth je pobedio sedam od 18 voženih relija.
Sezona 1979 je bila jedna od zanimljivijih. Grupi timova za vrh se priključio i Datuson sa novim Model 160J. Sezona je imala 12 relija, ali je Fiat uspeo da zabeleži samo jednu pobedu i to u Finskoj. Ford je uspeo da osvoji titulu konstruktora i vozača (Bjorn Waldegard) dok se Fiat morao zadovoljiti sa trećim mestom. Najbolje plasiran Fiatov vozač je bio Markku Alen na trećem mestu.
Isti timovi su se borili za vrh i u 1980 sezoni. U 12 relija Fiat je pobedio pet i još jednom se prošetao do titule konstruktora, ujedno poslednje za Italijanskog giganta. Fiatov vozač Walker Rohri je osvojio titulu vozača što je takođe poslednji put da je neki vozač Fiata bio šampion.
U 1981 sezoni 131 Abarth je ostvario jednu pobedu (Portugal), ali je završio tek na šestom mestu konstruktora što je značilo kraj uspeha ovog modela na reli stazama.
U 1983  sezoni Fiat završava ubedljivo zadnji (18. mesto) što je ujedno bila poslednja godina kompanije u WRC šampionatu.

Autor: Talladega
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor