Vw Karmann Ghia – elegantna Buba – istorija modela

Vw Karmann Ghia

Vw Karmann Ghia

Iako je u automobilskoj istoriji, “presvlačenje“ velikoserijskih modela u nove i lepše karoserije, čest slučaj, u cilju stvaranja novog modela i distanciranja od svoje masovno proizvođenje “rodbine“, nigde nije tako uspeo kao kod Karmann Ghie Type 14 koja je u potpunosti zasnovana na platformi Vw Bube, najprodavanijeg automobila na svetu…

Sve je počelo krajem četrdesetih godina prošlog veka. Nemačka se rapidno oporavljala od bezumne politike rata, a ruševine i pepeo su počele da zamenjuju novo konstruisane fabričke hale. Kao najbolji i najperspektivniji export proizvod, odmah se nametnula VW Buba koja je (kao i cela auto industrija) predstavljala osnov nove nemačke ekonomije. Ipak, i pored odličnih prodajnih rezultata, upravi VW je postalo jasno da će pre ili kasnije, tržište zahtevati malo luksuznije i elegantnije automobile, što će za VW predstavljati izazov na koji neće imati odgovor. Stvaranje posebnog modela je uvek skup i dugotrajan proces koji se često i ne isplati a jedino rešenje je korišćenje postojeće mehanike sa drugačijom karoserijom. Negde u to vreme, upravi VW-a prilazi i Wilhem Karmann II, koji je bio na čelu porodične firme Karmann iz Osanbrucka u Nemačkoj, sa predlogom o zajedničkoj proizvodnji modela čija bi osnova bila proverena Bubina mehanika. Godine 1950., počinju prvi pregovori između Karmanna i VW koji su već započeli uspešnu saradnju pri proizvodnji Bube Kabrio (koja se do samog kraja produkcije, 1980. god, pravila isključivo kod Karmanna).  U tom momentu, problem nisu predstavljali produkcijski kapaciteti ili tehnička pitanja, jednostavno, dizajn budućeg automobila nije ni postojao.

Ubrzo, na predlog Herr Wilhema Karmanna II, italijanska karoserijska kuća Ghia predstavlja prototip modela na blago modifikovanoj bubinoj šasiji.  Upravi VW se novi model veoma svideo i odlučeno je da se ubrzano pristupi finiširanju prototipa i njegovom predstavljanju javnosti. To se i desilo 1955. godine pred publikom koja ovaj potez nije očekivala pogotovo ne od strane proizvođača kao što je tad bio VW koji je slovio za fabriku pouzdanih, jednoličnih, dosadnih i jeftinih vozila.

Puno ime novog modela je bilo VW Karmann Ghia Type 14 a elegantne linije su u potpunosti sakrivale “plebejsko“ poreklo. Iako je prvobitno planirano da ovaj model ima isti bubin motor od 1,3 litre i 32 KS, konstruktori su se ipak odlučili da ugrade 1,5 litarski boxer sa 40 KS. Ipak, i dalje to nije bila snaga dovoljna za jedan sportski kupe, kao što je dizajn sugerisao a Karmann Ghia je samo za nijansu bila brža i snažnija od obične i bolno spore Bube.

Tržište je odlično reagovalo na Vw Karmann Ghia , a u prvoj godini produkcije, čak 10 000 automobila je našlo kupce, daleko premašujući i najsmelija očekivanja. Jednostavno, kombinacija pouzdanosti, italijanskog stila i lepih linija se pokazala kao bestseller. Iako je cena Karmann Ghie Type 14 bila kao cena dve VW Bube, kupci su bili spremni da plate toliko za jedan lep, ali prilično slab automobil. Prodaja je odlično krenula, ne samo u Evropi nego i na tradicionalno dobrim Volkswagenovim export tržištima Severne i Južne Amerike, posebno u SAD i u Brazilu (gde će se jedno vreme Type 14 i proizvoditi).

Godine 1957., pred kupce stiže i kabriolet verzija Vw Karmann Ghia koja je samo proširila šarm i privlačnost ovog automobila. Dve godine kasnije, dolazi i do prvog blagog redizajna Vw Karmann Ghia koji uključuje modifikovanje otvora na prednjem delu automobila, popularno nazvanih “nozdrve“, malo veće farove i drugačiji oblik vrata, što su jedne od retkih vidljivih modifikacija koje će ovaj automobil pretrpeti tokom svoje produkcije.

Krajem pedesetih godina, počinje i skromna trkačka karijera Karmann Ghie. Skromna, zbog toga što ovaj automobil nikad nije posedovao trkački potencijal (ni po pitanju motora niti po pitanju konstrukcije) i njegovo izvođenje na stazu je uvek zahtevalo ozbiljne modifikacije. Najčešće, motori iz Porschea su transplantovani u Karmann Ghie i jedino sa njima, Type 14 je bio konkurentan. Neki od najslavnijih brazilskih automobilskih asova su i počeli svoje karijere na ovakvim automobilima.

Godine 1967., dolazi do ozbiljnijih mehaničkih promena kod Karmann Ghia , kad disk kočnice postaju standardne, a platforma se modifikuje u cilju veće čvrstine  i sigurnosti. Ipak, krajem te dekade, konačan kraj Karmann Ghie je već mogao da se nadzire. Dizajnerski, automobil je bio zastareo, a mehanički i motorski nije mogao da izdrži konkurenciju mlađih i snažnijih automobila. Konkurenti iz Engleske (Triumph Spitfire i MG B) ili Italije (Fiat 124 Spider i Alfa Romeo Spider) su svi bili moderniji, snažniji, brži i bolje konstruisani.

Posle par minornih redizajna karoserije, proizvodnja Karmann Ghie Type 14 je ugašena krajem 1974. godine, nakon 19 godina produkcije i skoro 450 000 napravljenih automobila (80 000 kabrioleta i 370 000 kupea), što je ogroman uspeh i rezultat vredan poštovanja.

Mesto Karmann Ghie u istoriji automobilizma je obezbeđeno time što je to jedan od retkih modela koji je uspeo da spoji elegantne i lepe linije karoserista sa pouzdanom velikoserijskom mehanikom. Jedine mane koje bi se mogle navesti u priči o Vw Karmann Ghia  su mali komfor (mada ni Buba nije bila nešto prostranija), relativno skupi delovi i sklonost ka rđi, što je usud svih karoserijski rađenih automobila. Delovi mehanike (motora, menjača, vešanja) su identični sa bubinim tako da nisu skupi i ima ih svugde, ali problem prave delovi limarije koja je karakteristična samo za ovaj model. Ipak, mišljenje je da je ovaj automobil definitivno klasika, vredna čuvanja i sređivanja pa ako ga sretnete u nekom zapuštenom dvorištu ili prašnjavoj garaži obavezno pokušajte da ga spasete. Bilo ih je dosta na našim putevima a jedna Karmann Ghia bi jako lepo i decentno izgledala u današnjoj saobraćajnoj gužvi….

Preuzeto sa: autocaffe.net


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *