DTM šampionat ( 1984. – 1996. ) – poslednji gladijatori

DTM šampionat

DTM šampionat

DTM šampionat ( Deutsche Tourenwagen Meisterschaft ) je nemački automobilski šampionat koji se vozio od 1984. do 1996. godine. Iako je reč o relativno svežem šampionatu ( koji se pod modifikovanim nazivom i pravilima i dalje vozi ) mislimo da “originalni” DTM ( 1984. – 1996. ) zaslužuje malo bliži opis, jer je reč o verovatno poslednjem pravom takmičenju u najboljem tradicionalnom duhu automobilizma. Osim toga, dobar deo vozila koja su mogla da se vide na DTM trkama će biti ili već jesu cenjeni youngtimeri ( a jednog dana i oldtimeri ).
DTM šampionat

DTM šampionat

Originalni DTM je osnovan prema pravilima Grupe A, koja su podrazumevala produkcijske modele sa manjim modifikacijama. U početku, učestvovali su samo privatni timovi sa skoro serijskim modelima i trke nisu bile tako ozbiljne kao kasnijih godina. Među modelima koji su se vozili bili su najbrojniji domaći proizvođači ( BMW,Opel, Audi.. ) mada su se na ranim DTM trkama mogli videti i Ford Sierre, Roveri SD1, Volvo 240 Turbo, pa čak i Ford Mustang

DTM šampionat

DTM šampionat

Vrlo brzo, DTM trke su počele da dobijaju na popularnosti, prvenstveno zbog velike borbe na stazi, poznatih automobila ali i poznatih imena vozača. Iako je šampionat zamišljen kao prvenstveno nemačka nacionalna serija, dosta vozača iz ostalih evropskih zemalja se takmičilo dok su se trke vozile i u Belgiji, Mađarskoj, Austriji… Tokom godina, pravila su pomalo menjana i vozila su polako napuštala stock specifikacije.

DTM šampionat

DTM šampionat

DTM postaje top automobilski spektakl krajem 80tih i početkom 90tih godina i to ulaskom fabričkih timova Opela, Mercedesa, BMW -a i Audija. Nemački proizvođači su se borili za prestiž na domaćim stazama i internacionalnom publikom, jer je osim u Nemackoj, DTM postao veoma popularan širom Evrope. Automobili postaju sve sofisticiraniji, a serija privlači velika imena auto sporta i često su se penzionisani vozači Formule 1 nalazili za volanom DTM trkača. Keke Rosberg, Jacques Lafitte, Johnny Cecotto, Emanuele Pirro, Nicola Larini, Alessandro Nannini, Stefano Modena, Michele Alboreto i Hans Joachum Stuck…

Ulaskom Alfa Romea i promenom pravila u korist FIA Class 1 propisa, DTM postaje skoro popularan kao i Formula 1, sa rekordima kako po posećenosti tako i po broju ljudi koji je trke pratio preko TV-a. Novi set pravila je propisao zapreminu na 2.5 litara, ali je otvorio vrata za upotrebu najmodernijih tehnologija i materijala, tako da su od 1993 godine, DTM automobili imali ABS, kevlarske šasije, awd pogon i još mnogo toga, čak neke stvari koje su zabranjene u Formuli 1. Bez obzira na popularnost i interesantne trke, DTM je polako postajao žrtva sopstvenog uspeha. Automobili su bili sve komplikovaniji i samo su ličili na serijske modele, napredna tehnologija i zahtevno učestvovanje na trkama je skoro eliminisalo nezavisne timove i proizvođače, a kompanije su počele da se povlače zbog ogromnih troškova. DTM automobili iz polovine 90tih su opisivani kao “formula 1 sa karoserijom”. Sve je to dovelo do privremenog gašenja serije od 1997. do 2000. godine. Danas postoji DTM šampionat, ali to više nije Deutsche Tourenwagen Meisterschaft nego Deutsche Tourenwagen Masters i ni izdaleka nije tako interesantan i dobar kao stari DTM koji svakako zaslužuje svoje mesto u istoriji automobilskog sporta,  kao poslednje pravo borilište automobilskih gladijatora.

Šampioni DTMa 1984-1996:

1984 Volker Strycek (Germany/BMW 635 CSi)
1985 Per Stureson (Sweden/Volvo 240 Turbo)
1986 Kurt Thiim (Denmark/Rover Vitesse)
1987 Eric van de Poele (Belgium/BMW M3)
1988 Klaus Ludwig (Germany/Ford Sierra RS500)
1989 Roberto Ravaglia (Italy/BMW M3)
1990 Hans-Joachim Stuck (Germany/Audi V8)
1991 Frank Biela (Germany/Audi V8)
1992 Klaus Ludwig (Germany/Mercedes Benz 190E)
1993 Nicola Larini (Italy/Alfa Romeo 155)
1994 Klaus Ludwig (Germany/Mercedes C-Class)
1995 (DTM) Bernd Schneider (Germany/Mercedes C-Class)
1995 (ITC) Bernd Schneider (Germany/Mercedes C-Class)
1996 Manuel Reuter (Germany/Opel Calibra)

A za one koji se možda ne sećaju kao je to sve izgledalo ili žele da se podsete, ovaj video je obavezan!

Preuzeto sa: autocaffe.net


Ostavite odgovor