Hyundai i20 1.gen. 2008 – 2014 – polovnjak, iskustva, problemi

Hyundai i20 1.gen.
Hyundai i20 1.gen.

Hyundai i20 1.gen. je porastao za dobrih 12 centimetara u poređenju sa svojim prethodnikom Getzom, kojeg je zamenio 2008. godine. Hyundai i20 je mali automobil sa 3,94 metra dužine sa prtljažnikom koji ima od 295 litara do maksimalnog kapaciteta 1060 litara. Unutra, buka motora može biti malo glasna.

Vožnja na Hyundai i20 1.gen. je prilično jednostavna. Sedite relativno visoko kao vozač, uživate u dobrom pregledu i kućištu koje se u početku osećate napeto, ali ne i neugodno. Nedostatak su nisko-obrtni bazni benzinski motori sa 78 KS i 86 KS. Na većim brzinama, motori su takođe prilično glasni. Hyundai i20 je diskretan mali automobil sa prosečnim kvalitetom.

Unutrašnjost Hyundai-a ne izgleda sveže kao telo, ali pruža mnogo prostora za putnike. To će osetiti i ljudi koji putuju i na prednjim i zadnjim sedištima. Posebno, putnici na zadnjim sedištima moraju biti zadovoljni količinom prostora za noge i glave. U tom smislu, Hyundai i20 1.gen. je jedan od lidera u svom segmentu. Tačno je da deblo nema rekordnu veličinu, ali njegov oblik olakšava upotrebu.

Dizajnerima nedostaje maštovit dizajn kabine. Međutim, morate naglasiti da su svi tasteri i prekidači na svom mestu, a čitljivost satova je vrlo dobra. Slabosti Hyundai i20 1.gen. uključuju suspenziju i kočnice.

Hyundai i20 1.gen.
Hyundai i20 1.gen.

Hyundai i20 1.gen. – Motori

Korisnici, međutim, hvale precizan sistem upravljanja. Model i20 se prodaje sa tri benzinska motora i jednim dizel motorom. Prvi ima četiri cilindra i DOHC sistem. Najmanji motor ima zapreminu od 1,2 l, a najveća je 1,6 l. Najmanji motor ima 78 KS i 119 Nm obrtnog momenta. Ovo je dovoljno za ubrzanje od i20 do 165 km / h. 1.4-litarski motor je malo snažniji, sa snagom od 101ks i 137Nm obrtnog momenta. Na vrhu liste, naravno, stoji 126-litarska 1,6-litarska jedinica, koja ima maksimalni obrtni momenat od 157 Nm i dopušta Hyundai-ju da dostigne 190 km / h. Ista maksimalna brzina ima i20 sa 1.6 CRDi motorom, tj. dizel motorom opremljenim direktnim ubrizgavanjem goriva u common rail. Motor ima 116 KS, a obrtni moment je do 260 Nm. Ovaj Hyundai se nudi sa ručnim menjačem sa 5 brzina i automatskim menjačem sa 4 brzine.

Hyundai i20
Hyundai i20

Hyundai i20 1.gen. – Kvarovi i problemi

Hyundai i20 1.gen. se predstavlja sa pristojnom pouzdanošću, o čemu svedoči petogodišnja garancija. Naravno, neophodno je poštovati uputstva proizvođača, uključujući redovne servisne intervale i po mogućnosti u ovlašćenom servisnom centru. U eksploataciji, kada se poštuju redovan servis i kvalitetna usluga, problemi se retko javljaju i uglavnom su manjeg obima.

Benzinske motore karakteriše dobra pouzdanost, samo povremeni problemi sa lambda sondom ili elektronikom motora. Ponekad se javlja curenje motornog ulja.

Veća kilometraža može značiti preterano istrošene injektore kod dizel motora, što rezultira neujednačenim i bučnijim praznim hodom, lošijim pokretanjem motora i manjom snagom.

Dizel motori su opremljeni filterom za čestice čađi (DPF), čiji životni vek varira oko 150.000 – 200.000 km u zavisnosti od načina korišćenja vozila. Ponekad je vek trajanja filtera veći, ponekad manji, pogotovo ako se vozilo vozi na kraćim relacijama kada filter ne uspe da se regeneriše zato što je sagorevanje čađi prekinuto. Problemi sa DPF-om se obično javljaju pomoću indikatorske lampice ili smanjenja snage (prelazak u sigurnosni režim rada).

Kod vozila sa diskovima za kočnice pozadi javljaju se problemi sa zadnjim kočionim čeljustima. U većini vozila, problemi su nastali u ranoj fazi eksploatacije kada je popravak pokriven garancijom.

U slučaju pokretanja vozila, dolazi do stvaranja buke iz oblasti prednjeg vešanja, problem nastaje zbog trošenja gumenih nosača  prednjih opruga i stabilizatora.

Veliki broj vozila se suočava sa problemima sa klizavim, glasnim i škripavim kvačilom, da bi se otklonio problem, potrebno je zameniti potisni ležaj kvačila i korpu kvačila.

Neki vlasnici prijavljuju curenje motornog ulja, bez obzira na motor.

Pojava rđe na pojedinim elementima karoserije (prtljaga, blatobrani).

Kod prvih  vozila deformacije na instrument tabli mogu nastati tokom dužeg izlaganja suncu i toploti.

Početni modeli vozila problemi sa klimom, posebno u gradskoj vožnji. Problem je rešen reprogramiranjem kompjutera za klimatizaciju.

Hyundai i20 – Servis

Motor preporučuje menjanje motornog ulja svakih 20.000 km ili jednom godišnje, posebno za dizel motore, preporučljivo je skratiti ovaj interval na maksimalno 15.000 km. Preporučuje se da se filter za vazduh menja svakih 40.000 km, a naravno i ranije ako se četo vozi u prašnjavom okruženju. Filter za gorivo ima propisani interval od 60.000. za dizel motore 40.000 km. Preporučuje se da se svećice za benzinske motore menjaju na svakih 40.000 km. Filter klime treba da se menja svakih 20.000 km ili jednom godišnje. Svi motori imaju lanac bez održavanja kao pogon motora.


Hyundai i20 cena polovnjaka – pregled polovnjaka


One Comment

Ostavite odgovor