Fiat Grande Punto 2005. – 2012. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Fiat Grande Punto

Fiat Grande Punto

Fiat Punto spada u kategoriju malih automobila. 1993. je predstavljen javnosti od strane italijanskog proizvođača automobila Fijat Punto kao naslednik Fiat Uno-a. 1999. druga generacija je došla na tržište. Treća generacija sa imenom Fiat Grande Punto (tip 199) predstavljena je 2005. Govorite cifre prodaje za njegovu popularnost na početku 2006., on je bio najprodavaniji automobilu Zapadnoj Evropi.

Treća generacija Punta ( Fiat Grande Punto), veća je od prethodnog, duža nego druga generacija Punto za 23 cm, a njegova međuosovinsko rastojanje je povećano za 50 mm Fiat mu je u imenu dodao Grande. Četiri godine kasnije, bilo je vreme za restailing modela. Ovom prilikom automobil je nazvan Punto Evo. Fiat Grande Punto je ostao u ponudi. 2012. Fiat je odlučio da dodatno osveži ponudu modela, iz ponude je povučen modela Fiat Grande Punto, Evo je restilizovan. Takođe mu je promenjeno ime (vraćeno mu je ime) Punto.

Fiat Grande Punto je u tehničkom smislu, rođak Opel Corsa i u odnosu na prethodnika Punto, kompletno redizajniran. Samo motori su uzeti iz prethodnog modela. 2005. došao je sa troja vrata, verzija sa petoro vrata pojavila se u proleće 2006. On je ubrzo postigao uspeh i početkom 2006. je najprodavaniji auto u Evropi. Dizajn potpisuje Giugiaro.

Iako na papiru Fiat Grande Punto predstavlja Fiatovog predstavnika u B klasi, on po opremi, dimenzijama, i svojim karakteristikama predstavlja dostojnu alternativu mnogim automobilima iz C segmenta.

To što je novi FIAT duži od 4 metra i nije toliko važno, jer se sada veliki broj modela u ovoj klasi vrti oko ove cifre (Clio 3, Kia Rio, Skoda Fabia, Seat Ibiza), ali jeste bitno to što se Fiat Grande Punto izuzetno lepo i zabavno vozi. Provereni City mod na servo upravljaču je i u novom Puntu jednako efikasan, ekstremno lagan i od velike koristi prilikom uparkiravanja. Novina je to što sada, kada isključite pomenuti mod, dobijate izuzetno direktan i precizan upravljač koji vozaču u svakom trenutku šalje dovoljno informacija šta se dešava pod točkovima.

Zanimljivo je da mnogi smatraju da Fiati nisu naročito pouzdani ni trajni, ali praksa uglavnom obilato demantuje takve predrasude. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe pa će se lako zapaziti koliko u još ima Punta prve generacije iz 1993., pa čak i Una, modela iz 1989. Uostalom, Fiat je stekao reputaciju upravo u proizvodnji malih gradskih modela za koje će gotovo svi mehaničari reći da im je mehanika nepoderiva, a jednostavna i povoljna za održavanje. Fiat Grande Punto je posljednja, odraslija i najzrelija izvedba Fiatovih mališana.

Fiat Grande Punto ima zajedničku karoseriju sa Opel Corsa -om IV. Proizvodi se u dve verzije karoserije : tri i pet vrata kompakt. Takođe, postoji Fiat Punto limuzina, on se prodaje kao poseban model imenu Fiat Linea.

Fiat Punto Evo
2009. je debitovao Fiat Punto Evo, ili Fiat Grande Punto posle restailinga. Spoljašnje promene su male, ali jasno vidljive. Unutra je potpuno nova, lepa instrument tabla. Paket standardne opreme je je takođe obogaćen (svaki Punto Evo ima 7 vazdušnih jastuka) i osvežena je ponuda motora.

Abarth Grande Punto
2007. Fiat je oživeo Abarth brend. Njeni modeli su kreirani na osnovu Fijata, ali oni imaju svoj logo, specifičan i jedinstven stil. Prvi novi Abarth je Abarth Grande Punto sa 1.4 turbo dizel motorom daje 150 ks pri 5500 obr/min. Maksimalni obrtni moment od 206 Nm razvijen na samo 2000 obrtaja, ali 230 Nm je proizveden na 3000 obr/min. od posle vozačevog aktiviranje Sport režima.

Bezbednost
Fiat Grande Punto je dobio maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu za bezbednost putnika, i 3 zvezdice za zaštitu pešaka. Verzije opremljene najjačim motorima imaju ugrađen ESP (Electronic Stability Program) i ASR (Anti Slip Regulation) u okviru standardnog paketa opreme, a isti uređaji su ponuđeni kao opcija i za ostale verzije.

Fiat Grande Punto

FIAT je posle samo delimično uspelog redizajna Punta prethodne generacije rešio da ovoga puta zaigra na sve ili ništa, barem kada je izgled automobila u pitanju. Kombinacija „njuške“ u retro stilu sa zaobljenim linijama koje kao da su „ukradene“ od sestrinskog brenda iz Milana (Alfa Romea) su bez sumnje uspešan spoj nekih davnih vremena i modernih trendova u auto-industriji, za šta je zaslužan Giorgetto Giugiaro.

Silueta Fiat Grande Punto sve ostavlja bez daha, kao dokaz da su italijanski dizajneri nekoliko svetlosnih godina ispred ostatka sveta, barem kada je u pitanju fluidnost linija i osećaj za lepo. Jasno je da o ukusima ne vredi raspravljati, ali je isto tako neukusno ili, možda, skoro bezobrazno tvrditi kako Fiat Grande Punto nije trenutno najlepši automobil u B segmentu.

Dokaz da u okviru FIAT -ovog koncerna ima itekako „mešanja karata“ je i ovaj Fiat Grande Punto koji je, zapravo, više Alfa, a manje FIAT. Konstatacija leži u činjenici da se Fiat Grande Punto u ekstremnim situacijama ponaša poput Alfe 147, odnosno, da na vreme nagoveštava vozaču blagim zanošenjem šta će uslediti ukoliko ne smanji brzinu kretanja. Upravljivost ovog italijanskog automobila je prosto zadivljujuća, pa vas jednostavno mami da vozite na limitu, čak i kada je ispod haube spakovano „samo“ 75 metalnih konja, i to dizelskih.

Enterijer Fiat Grande Punto ne obara s nogu poput eksterijera, ali ipak zaslužuje visoke ocene, barem za ergonomiju i kvalitet upotrebljenih materijala. Doduše, finalna obrada je ostala ista, dakle – italijanska, ali ruku na srce, to će primetiti samo zagovornici perfekcionističke nemačke ili japanske auto-industrije. Tapacirung nije svuda jednako opšiven i pričvršćen, tako da od vrhunskog kvaliteta nema ništa, ali zato su prednja sedišta odlično profilisana, a položaj za volanom je gotovo idealan.

Gotovo idealan je i oblik upravljača sportski malog prečnika koji odlično leži u ruci, a debljina obruča je zavidna i ergonomski projektovana.

Fiat Grande Punto – motori

Fiat Grande Punto

Veliki izbor motora kod Fiat Grande Punto garantuje da je tu jedan za svačiji ukus. Benzinci kreću već od 1200 kubika što je mnogima sasvim dovoljno i pored malo glasnijeg rada. Ipak, 1,4 8v je optimalniji izbor, a najbolje bi bilo da pronađete 1,4 16v. Prosek potrošnje je ispod šest litara bezolovnog benzina, a motor je taman malo jači nego što treba prosečnom korisniku.
Za one koji su iznad proseka, Fiat je predvideo 1,4 T-Jet sa celih 120 konja, a Abarth nudi verziju sa čak 153 konja. Ovde već prestaje domen realnog i Fiat Grande Punto se pretvara u pravi trkački automobil. Kome je najbitnija potrošnja, ima dobar izbor dizelaša.
1,3-litraš dolazi u dve varijante, sa 75 i 90 KS. Predstavlja pristojan izbor, ali kada bi ga mi kupovali, potražili bi 1,9 motor sa 130 konja. Jeste da je veoma lenj dok se ne upali turbine, ali ako umete sa menjačem, neće vas razočarati. Manji potroši ispod četiri litre, barem prema fabričkim podacima, a veći oko 4,7 na 100 kilometara.

Benzinski motori su svakako izuzetni sa izuzetkom 77 KS jedinice sa kapacitetom od 1,4 litara, koji ima problema sa kvarom senzora položaja bregastog vratila. Ako odaberete 95 KS motor vredi redovno proveriti nivo ulja, 16 – ventila 1.4 motor ponekad troši ulje.

Pristalice dizeli biraju uglavnom varijantu zapremine od 1,9 litara, koji obezbeđuje dobru dinamiku i malo je jeftiniji za održavanje od 1.6 varijante opremljene sa filterom dizel čestica. Takođe je vredno napomenuti da i dizel jedinice kapaciteta 1.4 i 1.6 (pored problema sa DPF) ne bi trebalo da izazovu velike probleme.

MultiJet agregat 1.3 JTD
Razvijana je još u doba poslovnog braka s General Motorsom na platformi 1,3-litrskog dizelskog motora, deli ga sa Opel Corsom.
Common-rail agregat izuzetno male zapremine od 1250 ccm (sa dva bregasta vratila i 16 ventila), ali i težine od samo 130 kg, dovoljno je elastičan i tih. Glavna boljka dizelaša – nemiran rad motora – kod ovog „minijaturnog“ dizela ublažena je novom elektronskom jedinicom (ECU) za koju je razvijen poseban softver koji kontroliše rad brizgaljki. Ovo se postiže višefaznim ubrizgavanjem sa dva predubrizgavanja, a zatim jednim glavnim ubrizgavanjem, čime se omogućava miran rad čak i hladnog motora.
Softver je podešen tako da, ako je vožnja umerena i broj obrtaja kolenastog vratila konstantno nizak, brizgaljke ubacuju po tri puta gorivo u cilindre u toku jednog takta. Kada, međutim, odlučno stisnete papučicu gasa, centralna elektronska jedinica prestaje sa predubrizgavanjima i svu količinu goriva potrebnu za jedan radni takt ubrizgava odjednom.
Iako motor postiže tek skromnu maksimalnu snagu od 75 KS pri 4000 o/min, zahvaljujući obrtnom momentu od 190 Nm koji je na raspolaganju još pri 1750 o/min, međuubrzanja su sasvim zadovoljavajuća. Agregat snagu razvija ravnomerno, a takozvana „turbo rupa“ se gotovo i ne oseća, iako brojni nemački novinari tvrde sasvim suprotno, a vi pogađajte zašto. Uz to je Punto i prilično štedljiv – na testu je prosečno trošio samo 5,8 litara evro dizela, iako sam Fiat Grande Punto 1.3 JTD vozio izuzetno brzo.
Maksimalnu brzinu od 165 km/h dohvati relativno brzo, i tek tada zbog odličnog FIAT-ovog oslanjanja poželite jači motor ispod haube, torinski gigant u ponudi ima i snažnije agregate, 1.3 JTD sa 90 KS i varijabilnom turbinom.
U 1.3 Multijet Euro 5 verzija, novi common rail injektora na Euro 5 motorima smanjuju potrošnju i CO2 oko 2%, dok je u isto vreme smanjena štetna emisija. 1.3 MultiJet je dostupan u Euro 4 (75 i 90 KS) i Euro 5 (75 i 95 KS) verzije, drugi dolazi sa filterom za čestice i Start & Stop. Pored toga, turbo se obavljaju preko fiksne geometrije turbo punjača (75 KS) ili promenljive geometrije turbo punjača (90 i 95 KS). Euro 5 verzije imaju sledeće generacije turbo punjača koja u kombinaciji sa novom drugom generacijom MultiJet sistem za ubrizgavanje, obezbeđuje najbolju moguću turbo funkciju na bilo kom operativnom nivou motora, uz obrtni moment pri malom broju obrtaja i do 25 odsto veći nego na Euro 4 verziji.

1.4 MultiAir je revolucionarni novi motor opremljen MultiAir tehnologijom. U srcu MultiAir je novi sistem za upravljanje elektro ventil koji omogućava smanjenu potrošnju goriva (kroz kontrolu vazduha direktno preko usisnih ventila motora, bez korišćenja gas) i štetnih gasova (sagorevanje preko kontrole), kao i poboljšane performanse. MultiAir je tehnologija koja se lako primenjuje na svim benzinskim motorima i može potencijalno da bude razvijen za dizel motore.
Dostupan u dva nivoa snage (105 KS i 135 KS). U poređenju sa tradicionalnim benzinskim motorom iste zapremine, u MultiAir motorima obezbeđuje značajno povećanje snage i obrtnog momenta, kao i znatno manju potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova.
Stanje i temperament su atributi 105 KS 1.4 MultiAir agregata. Ovaj motor se nalazi u sredini ponude gde predstavlja najbolji izbor. MultiAir 105 KS je takođe u skladu sa Euro 5 standarde. Kombinovana potrošnja goriva je samo 5,7 litara svakih 100 km. Učinak je odličan : od 0-100 km/h za 10.8 sekundi i maksimalnu brzinu od 185 km / h.
135 KS 1.4 MultiAir Turbo garantuje performanse i sportski temperament, dobro izbalansiran automobil dizajniran za kupce koji žele dobru upravljivost i potrošnju goriva. Zahvaljujući turbo punjaču, obrtni moment je 135 KS i obezbeđuje izvanredno ubrzanje i veliki odziv na svim obrtajima, postavljajući novi standard za benzinske motore. Izboru nove 135 KS pretraživač brzine i vremena da ubrza od 0-100 km / h je samo 8,5 sekundi. Odlične performanse u kombinaciji sa poštovanjem životne sredine Euro 5 i skromne potrošnje goriva. Ova izuzetnost se ogleda u posebno niskoj emisiji CO2, uz kombinovanu potrošnju goriva od samo 5,6 litara na 100 km svaka.

Fiat Grande Punto snaga se prenosi na prednje točkove preko 5 ili 6 -stepeni manuelni menjači ili 5 – automatski menjač.

Sve verzije punta proizvedeni posle 2005. ima jednostavno i trajno vešanje. Prednji – tipičan raspored McPherson. Na poleđini je jednostavno. Zbog toga što su opruge i amortizeri su montirani odvojeno, troškovi eventualne zamene su niske i cene pojedinačnih komponenti – pristupačne. Kao u Punto, Fiat Grande Punto je opremljen sa električnim servom.

Fiat Grande Punto,Punto Evo, Punto -Istorija modela:
2005. Premijera Fiat Grande Punto.
2006. Prezentacija Linea (limuzina na osnovu Fiat Grande Punto).
2007. Kraj proizvodnje za Fiat Punto II FL; Abarth Punto (ponuđena kao poseban brend).
2009. Lansiranje Fiat Punto Evo ili Fiat Grande Punto nakon zatezanja lica.
2012. Predstavljen Fiat Punto (redizajnirani Fiat punto Evo).

Fiat Grande Punto

Fiat Grande Punto – problemi i kvarovi

Fiat Grande Punto nije baš najpouzdaniji automobil koji možete kupiti. Kao i kod mnogih drugih modernih automobila dolaze ili elektronski kvarovi. Obično je uzrok u lošim kontaktima uzemljenja, konektorima i slično.

Enterijer nije baš toliko kvalitetno sastavljen pa očekujte određena škriputanja i lupkanja. I vrata imaju svojih mana sa zaključavanjem ili vremenom padnu( u šarkama) pa ne možete da se zatvorite bez upotrebe sile.

Uobičajeno za male Fiatove automobile, curenje ulja i povremene poteškoće s previsokim naponom električne instalacije, te ćudljivom glavnom elektronikom dugogodišnja su neslavna tradicija koja ne mimoilazi ni Fiat Grande Punto.

Motor 1.4 (77 ks) kvar senzora pozicije remenice. Kod bezninskih motora čest (sa povećanjem starosti motora) dolazi do curenja ulja izazvana usled sve slabijeg stanja dihtunga. Neki vozači se žale i na potrebu za čestim dolivanjem ulja. Ako potrošnja premašuje standard jedan litar na 1000 km , potrebno je da proverite stanje dihtunga. To takođe može biti do pregrevanja motora – šta je mišljenje mnogih vozača u Fiat Grande Punto-a.

Multijet dizel motori su idealno rešenje, dok Fiat Grande Punto ne premaši sto hiljada kilometara. Onda morate da se pripremite za troškove nastale usled otkazivanja turbo punjača i oštećenja plivajućeg zamajca i problema sa EGR ventilom ili protokomerom.
Kod 1.6 Multijet motora dolazi do začepljenja DPF filterom za čestice.
U Multijet motorima takođe treba da stalno proveravati nivo ulja (pogotovo verzija 1.3 ima veoma mali kapacitet ulja). Uprkos uobičajenim kvarovima, tipičnim za moderne dizel motore, bez obzira na proizvođača, Multijed dizel spada među najjeftinijim dizel motora za održavanje na tržištu.

Motor 1.9 JTD motor trza i okleva pri ubrzanju između 1800 – 2000 o/min, proveriti ispravnost EGR ventila.

Vozači se žale na probleme sa izborom brzina manuelnog menjača stepena prenosa, često tu pomogne podmazivanje mašću ili zamena poluga. Kao i motori čest imaju problem (sa godinama) sa curenjem ulja.

Problemi sa plivajućim zamajcem kod dizel motora.

Jedan od najvećih, ali i najskupljih problema koji su mučili „grande punto“ bio je onaj sa letvom volana, tačnije njenim kardanom (zglobom). Pucanje kardana bila je gotovo masovna pa je Fijat reagovao opozivom ove serije „grande punta“. Vlasnici su pozvani da posete zvanični servis gde je ovaj problem rešen o trošku Fijata. Manifestovao se samo kod prvih serija „grande punta“.

Tipičan i skupo za popravku defekt, koji utiče na većinu Fiat Grande Punto ( nasledio od svog prethodnika ) je kvar sistema Dual Drive dodatnim sistemom podrške za gradsku vožnju City.

Dešavalo se da nastrada senzor na servo upravljaču nakon čega servo asistencija značajno slabi i vozilo je daleko teže voziti. Ovaj problem se može rešiti jedino zamenom pomenutog senzora.

Nožna kočnica vremenom slabi.

Glasan šum kočnica prilikom kočenja na hladno, je znak zarđalih kočioni bubnjeva, obično im pomaže da se očiste, ali ponekad je potrebno zamena.

Suspenzija je još jedna slaba tačka Fiat Grande Punto. Ona proizvodi mnogo buke tokom vožnje. Međutim, opet, morate da dodate da su cene rezervnih delova su zaista veoma nizak. Najbrži se javi problem kugli, amortizera i poprečnih stabilizatora.

Elektronika mu takođe nije jača strana pa dobro proverite ispravnost iste. Dešava se da voda prodre u kutiju sa elektroinstalacijom (koja se nalazi u motorskom delu) i izazove kratak spoj pa nakon toga elektronika počne da pravi probleme, prijavljuje nepostojeće kvarove i slično. Problem može biti i instalacija senzora prednjih vazdušnih jastuka koja se nalazi u prednjem delu motornog prostora. Kontakti su kod nje nešto slabije izvedeni, pa ukoliko nastradaju sistem će prijavljivati grešku u vazdušnim jastucima.

Problem sa startovanjem motora, ne radi instrument table pri startovanju motora, proverite mase na akumulatoru.

Kvarovi senzora pojasa i unutrašnjeg osvetljenja. Pored toga, tu su i kvarovi klime. Često, zapušen odvod vode iz kondenzatora klimatizacije – simptom je voda ispod tepih vozača. Poznato je da Fiati često imaju previsok napon instalacije, zbog čega pregrevaju sijalice.

Problemi sa blatobranima prednjih točkova, uzrokujući ulazak peska i blata u motorni prostor.

Fiat Grande Puntoto ima neporavnata zadnja vrata i delove karoserije, neispravne zaptivke (naročito u zadnjem prozoru – u kolima ulazi voda), krčanje neporavnate plastike, prskalice prednjeg stakla slabo rade i lako oštećenje boje. Vlasnici automobila takođe žale na pogrešnog funkcionisanja podešavanja sistema sedišta.

Decembar 2007. Zvanični opoziv jer u neke Fiat Grande Punto su ugrađene pogrešne kočione cevi.

 

Fiat Grande Punto – test polovnog automobila

Fiat Grande Punto – Test polovnjaka
Fiat Grande Punto Abarth – test 

Fiat Grande Punto cene polovnjaka – pregled

ZAKLJUČAK

Fiat Grande Punto i Fiat Punto Evo imaju daleko više prednosti nego mana. Impresivnu prostranost i veoma povoljan odnos cena ponuđena vrednost.

Ukratko, Fiat Grande Punto je interesantan predlog za one koji traže izuzetan urbani automobil sa dušom za malu cenu. Većina grešaka koje srećemo u ovom modelu su sitnice, ali je njihov intenzitet je ponekad veliki. Motori kod Fiat Grande Punto su izdržljivi, jeftin i zanimljivog dizajna.

Ostavite odgovor