Renault Laguna 2 2000. – 2008. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Renault Laguna 2

Renault Laguna 2

Renault Laguna 2 odlikuju prvenstveno izuzetna udobnost i bezbednost, ali ne i pouzdanost. Posebno skupi, a ne retko kvarljivi su turbine na dCi dizelima, dok svoje zasluge sa skupo održavanje imaju i intekuler i temperamentna elektronika. Obavezno proverite gume i točkove, jer neki modeli su prilično teški na prednjem delu pa donji postroj zna da strada.

Renault Laguna  se prvi put pojavila na tržištu 2000., tokom sedam godina proizvodnje doživela je čak i restajling i to 2005., kada je u mnogome vizuelno ‚osvežena‚ naročito kada je enterijer u pitanju.

KOMFOR – Renault Laguna 2

Renault Laguna 2

Renault Laguna 2

Još jedan estetski pogodak iz Renoa. Definitivno jedan od lepših automobila u svojoj klasi, ali izgled nije sve. Još jedan danak upravo estetici ova limuzina iz Renoa naplaćuje višim putnicima, jer zbog lepih linija nema onoliko mesta koliko bi očekivali kada ugledate Lagunu na parkingu.

Na zadnjoj klupi Renault Laguna 2 nema preterano mnogo mesta za noge, a oni viši vozači će blago dodirivati krov glavom. Ono što je za pohvalu je veliki i pravilno oblikovan prtljažnik, pa mesta za kofere ima sasvim dovoljno. Ako je potrebno, zadnja klupa se lepo sklapa pa je moguće povesti i nešto veći teret. Unutrašnjost je prijatna, sedišta pružaju dobru potporu, a sama vožnja je mirna i prijatna.

Renault Laguna 2 može se pohvaliti veoma praktičnim rešenjima kada je unutrašnjost u pitanju, jer poseduje mnoštvo pregrada, kao i više nego funkcionalan raspored komandi. Zbog svega toga, automobil se vozi sa uživanjem, a ako napomenemo i naširoko poznatu francusku udobnost, koja krasi i ovaj model Renault-a, onda je udobna vožnja zagarantovana i na dužim relacijama.

Napominjemo, da je prtljažni prostor kod Renault Laguna 2 više nego prostrani dobro oblikovan, pa je iskorišćenost maksimalna 430 l, dok sa obaranjem zadnje klupe ona iznosi čak 1340 l.

Renault Laguna 2 – motor

Renault Laguna 2

Široka paleta motora, Renault Laguna 2 sa preko 15 različitih agregata, učinila je da se Renault Laguna 2 visoko pozicionira kod kupaca.

I ovde akcenat stavljamo na dizele, ali treba pomenuti i, takođe privlačne, benzinske varijante. Krenimo redom, najmanji su 1.6 sa 112 KS i 117 KS i 1.8 sa 120 KS, koje ne preporučujemo. U ovom slučaju najbolji izbor bi bio 2.0 sa 137 KS, 142, 165 i 172 i 208 KS, koji je dostupan i sa turbo punjačem, a vrh ponude, mada veoma redak, čini 3.0 V6 motor sa 213 KS uparen sa automatskim menjačem koji čini krstarenje otvorenim putevima pravim uživanjem.

Na našem tržištu najzastupljenije su dizel varijante Renault Laguna 2.
Motor 1.9 dCi sa 93, 102, 112, 122 i 132 KS pokazao se kao izdržljiv, zahvalan, ali i prilično „živahan“ s obzirom da se radi o automobilu koji ima 1360 kg. Takođe, ovaj agregat je veoma agilan i slobodno možemo reći da lepo vuče i pri nižim obrtajima, zbog čega je posebno zaslužan šestostepeni, manuelni menjač. Tu su i modeli sa motorima 2.0 sa 152 i 177 KS, ali i 2.2 sa 152 KS. Najbolji izbor kod dizela je 2.0 dCi sa celih 150 KS i kombinovanom potrošnjom od samo 5 litara euro dizela.

Kartica umesto ključa

Renault Laguna 2

Uz Renault Laguna 2 treba da dobijete 2 kartice za ulazak u vozilo i startovanje motora. Naime, postoji i rezervna kartica koja takođe ima sve sposobnosti kao i original. Ukoliko dobijete samo jednu, veoma je bitno da izradite kopiju u najkraćem roku kako bi ste onemogućili zloupotrebu rezervne. U ovlašćenom servisu se potom kopija kodira i sinhronizuje sa računarom vozila. Nakon toga, nedostajuća kartica više nije u funkciji jer u memoriji računara ima mesta samo za 2 aktivne kartice, te je opasnost od zloupotrebe otklonjena.

Renault Laguna 2 – kvarovi i problemi

Obratite pažnju i na interkuler. Od elektronike, proverite podizače prozora, merače pritiska u gumama i, ono najskuplje, ispravnost ključ kartice, što je i najveća boljka. Preporučujemo i detaljnu proveru trapa , jer je trap Lagune podložan bržem habanju.
Elektronska kartica koja zamenjuje klasični ključ je nepouzdana.

Kod dizelaša su česti problem sa EGR ventilom i turbo punjačem, koji otkazuje zbog nečistoća u motoru, zbog dugih interval zamene ulja, potrebno čišćenje.

Pod opterećenjem dolazi do proklizavanja kvačila kod dizela, izduvni sistem je sklon koroziji. Interkuler se takođe može pokvariti zbog kritičnog stanja turbine, nakon čega se pojavi dim i osetno padne snaga, preporuka čišćenja interkulera na 50 000 km.
Kod motora 1,9 dCi sa 100 i 110 KS može da strada električna pumpa niskog pritiska koja dovodi gorivo iz rezervoara do pumpe visokog pritiska.

Jedan od najčešćih benzinaca ima zapreminu od 1.8 litara, a sreće se i agregat od 1.6 i dva litara zapremine sa 16V. Osetljivi su bobine, za svaki cilindar po jedna, a posebno posle pranja motora, upravljačka jedinica motora može da bude problem, a ponekad i klapna gasa, zbog čega motor nepravilno radi. Može da se desiti da usled nedovoljne količine benzina, otkaže potapajuća pumpa u rezervoaru.
Kod benzinaca postoji i problem sa brizgaljkama, zbog lošeg goriva.

Senzor pritiska pneumatika je često neispravan usled prestanka rada senzora u točku, a to se može desiti zbog udarne rupe ili nepažnje vulkanizera.

Čitač kartice koji se nalazi u samome ležištu čip kartice nije ispravan kod najvećeg broja laguni zbog čega dugme za start treba duže držati, zamena nije zahtevna, ali je deo skup.

Šestobrzinski menjač je odgovarajući sve dok funkcioniše i nepravi problem, naime jedan broj vlasnika je imala negativno iskustvo, zbog toga što je menjač delimično ili čak potpuno otkazao.

Na prednjem trapu najčešće stradaju krajevi letve upravljača, a na zadnjem trapu slabu tačku predstavljaju silen blokovi.

Prednji farovi već posle nekoliko godina zamagle.

Pri kupovini Renault Laguna 2 obratiti pažnju:

– ventila za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR ventil)
– donje kugle točka (preosetljivost na loše puteve)
– turbo punjača (komponenta osetljiva na lošu upotrebu)

Upotreba turbine:

Evo i bitnih uputstava za upotrebu motora sa turbo punjačem. Neposredno nakon startovanja motor ne treba podizati u visoke obrtaje! Kako je broj obrtaja vratila turbo punjača ekstremno visok neophodno je obezbediti njegovo adekvatno podmazivanje, što odmah po startu nije slučaj. Problemi se mogu javiti i pri učestalom naglom gašenju motora po stizanju na odredište. Preporuka je da se motor koji je radio u zoni povišenih obrtaja ostavi u praznom hodu još neko vreme (proizvođač navodi podatak od 3 minuta).


2 Comments

 • M kaže:

  Po ovome ispada da nista na Laguni ne valja…Te ne valja turbina,te mjenjac,te kvacilo,elektronika,kugle,seleni…
  Cudo jedno da niste napisali da ni truba ne radi.
  Ja imam Lagunu,ima 250 t km,NIKAD ME NIJE OSTAVILA NA CESTI,cak ni onda kad sam na nekom drumu probio hladnjak i ostao bez vode…
  Ocito auto ne valja ako nije Made In Germany.Gastarbajterski kompleksi koji se vuku jos iz 50tih godina.
  Tuzno.

 • Geza kaže:

  Gomila gluposti…sve kao kvari se,a posle napišete zbog lošeg goriva,zbog ovog , zbog onog. 80% ovog članka je apsolutna nebuloza i laž, neupućenost u tematiku…

Ostavite odgovor