3.0 dCi motor (Renault) – mišljenje, problemi , kvarovi …

3.0 dCi motor

3.0 dCi motor

Ovaj put, pogledaćemo Renaultov 3.0 dCi motor . Sa 6-cilindra, 24-ventila, 3-litarski dizel motor koji generiše 180 KS i 400 Nm.

Počnimo sa činjenicom da 3.0 dCi model ide pod maskama tri velika modela francuskog brenda Laguna, Espace i Vel Satisa. Štaviše, to se takođe može naći u Saab-u (sa oznakom TiD) i Infiniti-om (posle osvežavanja 2008. godine). Važno je napomenuti da je Isuzu odgovoran za projekat, Isuzu je poznat po legendarnom pouzdano, 1.7 CDTI motoru koji se koristio u mnogim Opelima.
Tri litre jedinica sa oznakom P9X701 se pojavio 2003. godine i zasniva se na direktnom ubrizgavanju Common Rail II sa Denso sistemom. Naravno, opremljen je turbinom sa promenljivom geometrijom , kvačilom sa dvostrukim zamajcem, filterom za čestice i zupčastim kajšem kao pogonom.

Problemi i kvarovi – 3.0 dCi motor

Denso elektromagnetne injektore pomenute gore su u proseku dugotrajni, skupe za kupovinu i komplikovani za reparaciju. Nažalost, ovo nije najveći problem kod 3.0 dCi motora. Motor ima tedenciju da se pregreje, popusti dihtung glave. Popravka je  skupa.
Međutim, u 2005. godini, konstruktori su uveo niz promena koje su značajno poboljšale situaciju. Oznaka motora je  promenena u P9X715, što treba istaći. Zatim je odlučeno ponovo osvežiti motor(VX9) što rezultira novom opremom i povećanom snagom. Tendencije pregrevanja su prestale da budu česta pojava, iako to nije eliminisalo sve probleme, ali su se i dalje pojavljuju problemi u radu elektronike.

Eksploatacija – 3.0 dCi motor

Budući da ovo nije najsigurniji motor, odluka o kupovini treba prethoditi proverom ne samo gore pomenutih defektnih elemenata, već i stanja osnovnih komponenti. Mnogi 3.0 dCi motori već imaju izuzetno veliku kilometražu iza sebe, što može značiti potrebu zamene ili regeneracije turbine, kvačila, filtera i mnogih drugih delova. I ovo popravke, ponekad, nisu suviše jeftine.

Međutim, treba napomenuti da rad dobrog motora zaslužuje pohvale. Dovoljno je jak, kultivisan i fleksibilan. Međutim, nije moguće govoriti o posebnoj uštedi goriva, prema korisnicima, prosečna potrošnja iznosi 9-11 litara na 100 km u mešovitom ciklusu.

Treba li preporuči 3.0 dCi motor ?

Teško je preporučiti 3.0 dCi motor, ali potpuno odbacivanje nije opravdano. Pravilno servisirane polovnjaka nakon popravki mogu pokriti mnogo kilometara. Zanimanje za automobil sa ovim motorom ispod haube trebalo bi, stoga, povećati budnost i želju za detaljnom proverom, kako ne bi došlo do velikih troškova održavanja.

Ostavite odgovor