1.6 Multijet motor (Fiat) – iskustva, problemi

1.6 Multijet motor

1.6 Multijet motor

Dizel motori koje nudi italijanski brend imaju dobru reputaciju koja je građena mnogo godina. Da li će relativno nova Fiat-ova dizel konstrukcija podržati ovu sliku? Proveravamo ovo na primeru motora 1.6 Multijet.
Motor je debitovao 2008. godine. Što se tiče konstrukcije, odnosi se na njegovog prethodnika 1.9 JTD. Ima spojnicu sa dvostrukim menjačem, direktnim ubrizgavanjem Common Raila,  Bosch elektromagnetnim diznama i kajšem kao pogonom. 1.6 Multijet dolazi u tri varijante snage: 90, 105 i 120 KS. Vredi napomenuti da najjači od njih može imati filter čestica i ima turbo punjač s varijabilnom geometrijom (slabiji turbo sa konstantnom geometrijom).

Problemi i kvarovi – 1.6 Multijet motor

Kako se ispostavilo, to je iznenađujuće dugotrajan motor. DPF filter praktično bez održavanja, a u slučaju zapušenja automatski prima veću dozu goriva. Pored toga, ne zahteva dopunjavanje tečnosti za DPF filter. Njegova izdržljivost očigledno legendarna, ali bar ona ne traži nikakvo dodatno održavanje korisnika / mehaničara. U ovom trenutku, trebalo bi dodati da zbog DPF, 1.6 Multijet nije zagovornik urbane eksploatacije. Važno je napomenuti da postoje curenje tečnosti za hlađenje, povezano sa termostatom i hladnjakom rashladne tečnosti. Drugi simptom malih defekata su slomljeni šrafovi koji drže izduvnu granu.

Eksploatacija – 1.6 Multijet motor

Ako automobil nije previše težak, svaka od varijanti 1.6-litarskog Multijet će se nositi sa njegovim pogonom. Zbog toga su svi zadovoljni malom potrošnjom goriva. Nedostatak je prilično prosečna kultura rada.
Troškovi održavanja se ne razlikuju od proseka u ovoj klasi, što je takođe važno za korisnike. Bez obzira na stanje, preporučuje se da se pogonski kajš zameni nakon 100.000 kilometara.

Treba li preporuči 1.6 Multijet motor ?

Ako neko traži jednostavan, efikasan dizel motor, 1.6 Multijet je vrlo dobar izbor. Ne impresionira kulturom rada, ali u drugim aspektima ne pokazuje očigledne slabosti, što omogućava mnogo godina mirne eksploatacije. Najviše se preporučuje za vozače koji prelaze velike razdaljine. Stoga se može dogoditi da će polovnjak sa većom kilometražom na brzinomeru biti u boljem stanju od one koja je prešla mnogo manje kilometara, vožnja po gradu.

9 Comments

Ostavite odgovor