Bentley Continental – Istorija modela

Bentley Continental

Bentley Continental

Bentli je tokom decenija, što pod upravom Rols Rojsa, što pod patronatom Folkswagena, kreirao niz uspešnih luksuznih kupea visokih performansi.

Kontinental je ime koje je danas poznato najviše zahvaljujući „Continental  GT” kojeg je Bentli promovisao 2003., koji je postao veliki hit. Ipak, to ime se već decenijama u Bentli svetu vezuje za klasu luksuznih i snažnih kupea, prvi put se na nekom modelu pojavilo u junu 1952. , kada je promovisan „R tajp kontinental”, model nastao u saradnji sa karoserijskom kućom Muliner.

„Kontinental flajing spur“ baziran na Bentliju „S3”

„Kontinental flajing spur“ baziran na Bentliju „S3”

Bio je to model sposoban da razvije 193 kilometra na čas i ujedno poslednji Bentli u naredne tri decenije koji nije delio platformu sa nekim od modela Rols Rojsa, u čijem vlasništvu se Bentli dugo nalazio. Sve modele sa R oznakom pokretao je isti motor, redni šestocilindraš sa glavom motora izlivenom od aluminijuma, koji je iz 4,6 litara radne zapremine oslobađao 130 konjskih snaga. Dve godine kasnije promovisane su i „drophed kupe” i sedan verzija istog modela. Tokom 1957. promovisana je ultra-lagana verzija modela „kontinental flajing spar”, kreirana sa Muliner potpisom.

„Bentli S1 kontinental“ iz 1956. godine

„Bentli S1 kontinental“ iz 1956. godine

Ime „kontinental” je u Bentlijevoj ponudi bilo prisutno naknadnom doradom modela „S” iz 1955. Kupe model je bio olakšan u odnosu na standardnu „S” limuzinu, a pokretao ga je takođe redni šestocilindraš ali sa zapreminom od 4.900 „kubika”, uz mogućnost izbora automatske ili manuelne transmisije sa četiri stepena prenosa.

„Kontinental R“, proizvodio se od 1991. do 2002. godine

„Kontinental R“, proizvodio se od 1991. do 2002. godine

Proizveden je ukupno 431 primerak. I na osnovi modela „S2” iz 1959. je takođe predstavljena sportska „kontinental” verzija. Ovaj model je poznat po tome što je promovisao novi moćni V8 motor od 6,2 litra radne zapremine, a proizvedeno je samo 388 „kontinentala” na osnovi modela „S2”. Posle popularnog „S2” usledio je i Bentli sa oznakom „S3”, koji je bio manje više isti automobil, a najveća izmena su bile duple kružne svetlosne grupe.

Prva generacija „kontinentala GT” iz 2003. godine, nastalog pod upravom Folksvagena

Prva generacija „kontinentala GT” iz 2003. godine, nastalog pod upravom Folksvagena

Jedan od najpopularnijih modela sa oznakom „kontinental” u novijoj istoriji je „kontinental R” koji se proizvodio od 1991. do 2002., a koji je prvi Bentlijev model posle čuvenog modela „R” iz 1952. koji osnovu nije delio sa nekim od Rols Rojsovih modela. Njega je nasledio donedavno aktuelni „kontinental GT”, nastao kao plod saradnje sa Folksvagenom, ali ovaj model već više ne predstavlja deo automobilske istorije.

D.Jojić/TopSpeed.rs
Pruzeto sa: topspeed.telegraf.rs


Ostavite odgovor