Citroen SM 1970. – 1975. – Istorija modela

Citroen SM

Citroen SM

O uspesima Citroena DS svi znamo, ali je Francuski gigant od samog početka želeo i sportsku verziju. U leto 1961., šest godina nakon što se DS pojavio u proizvodnji, Citroen je konačno uradio prvi potez u tom planu i počeo da radi na vozilu koji je nosio oznaku Project S i koji je trebao biti sportska verzija Citroen DS.

Tokom narednih godina mnogo prototipova je napravljeno i uništeno, ali je takođe odlučeno da će ovaj model biti najbolji model iz kompanije. Citroen je kupio Maserati 1968. i odlučio da koristi njegovu tehnologiju u proizvodnji GT automobila, zajedno sa Citroen suspenzijom i Maserati V6 motorom. Rezultat je bio Citroen SM, predstavljen na 1970 Geneva Motor Show, a u prodaji se pojavio šest meseci kasnije.

Citroen SM

Citroen SM

Većina modela su imali volan sa leve strane dok je određeni broj primeraka za Britansko i Australijsko tržište imao volan sa desne strane. Ni dan danas nije poznato po čemu je SM dobio ime. S je verovatno došlo od Project S, a M od Maserati, a spominje se verzija i da SM označava Sports Maserati. Jedna od priča je da SM označava Sa Majeste (njeno veličanstvo na Francuskom).

Bez obzira na istoriju imena, SM je predstavljao najbolji model iz Citroena i borio se sa ostalim GM velikanima iz Jaguara, Lotusa, Ferraria, Aston Martina, Alfe Romeo i Porschea. Novinari su posebno hvalili kontrolu nad vozilom, kako tokom parkinga tako i pri većim brzinama na autoputu. Kupci su bili još više oduševljeni i jako im se dopala kombinacija udobnosti, stabilnosti i visokim performancama koje nijedan drugi automobil nije imao u to vreme.

Citroen SM

Sa dizajnerske strane SM je izgledao kao auto budućnosti, ali Citroenov dizajner Robert Opron nije krio da je želeo automobil dizajnerski sličan DS. Mnogo detalja automobila takođe pokazuju da je dizajner bio Amerikanac, pre svega rep koji je bio zaštitni znak Američkih automobila iz tog perioda. Automobil je takođe bio jako aerodinamičan i imao dosta velik rezervoar (90 litara) za svoju klasu. Unutrašnjost je takođe bila za budućnost sa kvalitetnim materijalima.

Izbor najnovije tehnologije je takođe bio ogroman kao što su posebna svetla, stabilnost u krivinama i kočnice. Izbor motora je bio jako mali. Prve dve godine SM je nudio 2.7L V6 motor sa 170 ks da bi snaga kasnije povećana na 178 ks. Nešto veći 3.0L V6 sa 180 ks je bio dostupan od 1971. do 1975. U prvoj godini proizvodnje (1970) SM je bio najbrži serijski automobil sa prednjom vučom na svetu i Citroen je tvrdio da ima maksimalnu brzinu od 220 km/h, mada su neki testovi pokazali da je ustvari brži i da je u stanju da razvije 235 km/h.

Pored Francuskog glavno tržište za SM je bilo Američko tržište, gde je ova klasa automobila bila dosta popularnija nego u Evropi. Glavna konkurencija u Americi je bila Cadillac Eldorado, Lincoln Mark IV, Ford Thunderbird, Mercury Cougar kao i dugačka lista Italijanskih, Britanskih i Nemačkih importa. Koliko je SM oduševio Amerikance najbolji govori podatak da je popularni magazin Motor Trend proglasio SM za automobil godine 1972., što je za taj period bilo neviđeno da import postane automobil godine. Iako je prodaja krenula obećavajuće brzo je stala i u dve godine na Američkom tržištu (1972. i 1973.) je prodato svega 2,400 primeraka. Kada je Citroen bankrotirao 1974.

Peugeot je preuzeo vlasništvo kompanije i do Maja naredne godine se rešio Maseratija i odlučio da prestane sa proizvodnjom SM, čija je prodaja bila minimalna te godine. Iako je 1973. kriza sa gorivom igrala ulogu u prestanku proizvodnje SM, treba takođe spomenuti da je i konkurencija kao što su Mercedes 450SEL 6.0 i Peugeot 604 igrali veliku ulogu. SM je takođe imao i određene mehaničke probleme već na 60,000 km, a još veći problem je što mehaničari nisu znali kako da rade na Citroenovim motorima budućnosti i SM je zahtevao velike eksperte. Na kraju u šest godina proizvodnje (1970-1975) je napravljeno 12,920 primeraka. Iako je SM propao, legenda o ovom automobilu je nastavila da živi u automobilima kao što su Maserati Merak (motor i menjač) i Lotus Esprit (menjač) dok je Nissan imao tri mala automobila tokom 1970ih koji su dizajnerski bili jako slični kao SM. Veoma uspešni Citroen CX se pojavio u prodaji u vreme kada je SM brojao poslednje dane i mehanički je delio dosta delova.

Autor: Talladega
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor