Sistem za automatsko parkiranje – Kako radi?

Sistem za automatsko parkiranje

Sistem za automatsko parkiranje

Parkiranje automobila mnogima predstavlja pravu muku. Stoga su proizvođači razvili sisteme za automatsko parkiranje.

Savremeni automobili iz generacije u generaciju dobijaju sve više sistema za pomoć pri vožnji, a neki od njih, kao što je sistem za pomoć pri parkiranju već godinama su dostupni čak i u kompakt klasi. Razlikuju se po sofisticiranosti, brzini i preciznosti.

Kako radi?

Rad većine sistema bazira se na klasičnim parking senzorima, uz dodatne bočne senzore. Luksuzniji automobili koriste radare i kamere, u zavisnosti od drugih sistema za pomoć pri vožnji koje poseduju. Na primer, kada vozač uključi opciju traženja parking mesta dok polako vozi pored parkiranih vozila, senzori će meriti slobodan prostor između njih. Kada kompjuter na osnovu dobijenih podataka prepozna parking mesto odgovarajuće dužine, obavestiće vozača, koji treba da prihvati predloženo mesto i prepusti manevrisanje kompjuteru.

Prepuštanje ovog procesa automatici treba shvatiti uslovno. Vozač i dalje treba da radi nožnim komandama i menjačem, bez obzira da li je reč o vozilu sa manuelnim ili automatskim menjačem, dok sistem za automatsko parikiranje kontroliše upravljač.

Dakle, kada vas automobil obavesti da je našao odgovarajuće parking mesto, vaše je da se zaustavite, skinete ruke sa volana, ubacite u rikverc i lagano krenete unazad. Od tog trenutka volan će početi sam da se okreće, bezbedno vodeći automobil idealnom putanjom.

Vozač i dalje mora da pazi kako ne bi udario vozilo iza sebe, pošto dužnost kočenja ostaje na njemu. Takođe, nakon toga treba ubaciti ručicu menjača u prvu brzinu (ili u D kod automatika) i krenuti napred.

Ukratko, prilikom automatizovanog parkiranja automobil će sam da kontroliše upravljač, ali za kretanje i zaustavljanje je i dalje zadužen vozač. Ukoliko u bilo kom trenutku, iz bilo kog razloga, vozač odluči da uhvati volan i interveniše, sistem će se deaktivirati i prepustiti mu punu kontrolu.

Takođe, vozač tokom čitavog procesa dobija neophodna obaveštenja kada treba da se zaustavi, krene napred ili nazad, i slično.

Napredniji sistemi

Različiti proizvođači koriste manje ili više napredne sisteme. Tako, kod najluksuznijih automobila vozač ne mora da koči, pošto će to automobil uraditi umesto njega, zahvaljujući sistemu za izbegavanje sudara.

Već postoje i potpuno autonomni sistemi za automatsko parkiranje, kod kojih vozač čak ne mora ni da bude u vozilu, ali se još uvek čeka na serijsku primenu. Jedan od primera je Ford, kao što možete da vidite u sledećoj prezentaciji.

Šta je sa uporednim parkiranjem?

Procedura je gotovo ista kao kod paralelnog parkiranja, samo treba izabrati opciju za uporedno parkiranje.

Da li je sistem za automatsko parkiranje precizniji od čoveka?

Dobar vozač može da “ugura” automobil u manji prostor od gotovo svakog sistema koji je trenutno dostupan na tržištu. Takođe, čovek to može da uradi osetno brže. Suština ovakvih sistema je, ipak, da pomognu onima koji se ne snalaze sa parkiranjem, a ne da obaraju rekorde. Činjenica je da čak i vrlo dobri vozači ponekad imaju poteškoća da parkiraju automobil na koji nisu navikli, naročito kada su pod pritiskom ostalih učesnika u saobraćaju.

Uz koje automobile može da se dobije?

Sistemi za automatsko parkiranje danas mogu da se dobiju i uz vozila iz kompakt klase (Ford Focus, VW Golf, Kia cee’d…).

Pročitajte uputstvo za upotrebu

Ukoliko ste kupili ili planirate da kupite automobil sa ovim sistemom, prvo se upoznajte sa njegovim načinom rada. Pročitajte uputstvo za upotrebu koje ste dobili uz automobil, nađite neki parking sa slabim saobraćajem i proverite kako sve funkcioniše u praksi. Imajte u vidu da postoje određena ograničenja na koja ćete jednostavno morati da se naviknete.

Dragan Romčević

Preuzeto sa: www.polovniautomobili.com

Ostavite odgovor