Vodna pumpa i njeno delovanje

Vodna pumpa

Vodna pumpa

Automobili naši svagdašnji za pokretanje troše energiju te se tom prilikom stvara trenje između raznih delova motora, a sve to utiče na stvaranje velike količine toplotne energije.

Kada bi se dopustilo da se ta energija slobodno stvara i skladišti u sistemu, veoma brzo dogodilo bi se pregorevanje čitavog sistema, neminovnog kvara i dakako – završetka udobne vožnje. Stoga je i laiku jasno da je vozilima preko potreban sistem za rashlađivanje. Važan deo sistema za rashlađivanje svakako je vodna pumpa. Radi se o jednostavnom delu koja radi na centrifugalni pogon, a pokreće je klinasti kaiš pričvršćen na kolenasto vratilo motora. Vodna pumpa započinje pumpati vodu svaki put kada motor počinje raditi. Ona koristi centrifugalnu silu kako bi terala vodu u sistem, a upravo ta sila utiče da kontinuitet vode u sistemu bude stalan.
Ovaj auto deo smešten je u središnjem delu, obično ispred bloka motora. Vodna pumpa usisava tečnost iz donje komore na hladnjaku automobila, potom ulazi u motor, gde rashlađuje sve delove, a nakon toga ugrejana voda koja je, dakle na sebe preuzela toplotu, odlazi u gornju komoru hladnjaka. Topla voda može se koristiti u sistemu za grejanje kabine vozila, a kod nekih tipova vozila i za grejanje usisnih razvodnika motora. Ovaj deo ugrejane vode koji se koristi za grejanje unutrašnjosti automobila odlazi iz glave motora direktno u izmenjivač topline grejača, a tu se toplota predaje vazduhu koji je namenjen za zagrevanje kabina automobila.
Ovaj dio na vozilu itekako poboljšava i ubrzava hlađenje, a na njenom vratilu ili ulaznom delu nalazi se i rotor s lopaticama koje vodu usmeravaju prema motoru. Takođe na vratilu nalazi se i klizna zaptivka kojem je funkcija da spreči curenje vode iz sistema. Strujanje vode zatvara se termostatom, a kada se to dogodi stvara se ubrzavanje kruženja vode u sistemu, što znači i brže hlađenje. Na suprotnoj strani pogonskog vratila vodene pumpe obično se nalazi i ventilator.
Vodna pumpa
Vodena pumpa nije lako dostupna u motoru pa je tako veoma važno da bude dobre kvalitete i traje dugo. Najbolje je kada se podudara vek trajanja vodene pumpe s vekom pogonskog remena. Veoma je važno redovno je kontrolisati i servisirati jer svaki pa i najmanji kvar sigurno će izazvati pregrevanje motora, velike kvarove na motoru i isticanje rashladne tečnosti. Kod velikih servisa vozila vodenu pumpu najbolje je zameniti ,jer se radi o delu koji je veoma bitan u radu motora.
Puštanje vode na bilo kojem delu vodene pumpe znak je za uzbunu. Takođe, i orošena pumpa ili delova uz nju te vlaga na njima znak je da nešto ne valja. Uz ovo, u pumpi koja je pri kraju mogu se stvoriti ritmični zvukovi, nešto kao cičanje. Dakako, i mnogo vode ispod automobila može biti znak da je ovaj deo gotov. Sve ovo ukazuje na probleme s vodenom pumpom pa ako ste već sami svoji majstori i volite se zavlačiti ispod motora, svakako sve imajte u vidu i znajte da ove nuspojave ne smete zanemariti te trebate čim pre promeniti ovaj deo na vozilu. Ukoliko to ne učinite na vreme, morate biti svesni da su vam kvarovi motora – zagarantovani.
A za kraj jedna zanimljivost – jeste li znali da za svog životnog veka vodena pumpa kroz rashladni sistem, a samim time i motor pošalje nekoliko miliona litara rashladne tečnosti? Kada stvari pogledamo iz toga ugla, onda nam postane jasno zašto se radi o jednom od ključnih delova motora i zašto je veoma bitno da bude ispravan i odlične kvalitete.
Izvor: www.silux.hr

Ostavite odgovor