Dobar vozač – dugovečno kvačilo, par važnih saveta

Kvačilo

Kvačilo

Ako lamela izdrži manje od 80.000 km, analizirajte vlastitu vožnju. Startujete li naglo i često uz škripu guma? Poigravate li se kvačilom prilikom čekanja pred semaforom?

Umerenom vožnjom bez naglih polazaka i sportskih šaltovanja znatno će se produžiti vek kvačila. Dobrom vozaču kvačilo može trajati koliko i automobil, a nerazumnom vožnjom mogu je uništiti u samo jednoj vožnji. Ako nekom vozaču kvačilo izdrži osamdeset ili sto hiljaa kilometara, radi se o dobrom vozaču. Vredi i obrnuti slučaj, jer je trajanje kvačila veliki indikator kvalitete vozača.

Ako kvačilo u vašem automobilu traje manje od 80.000 km, bilo bi dobro da analizirate vlastitu vožnju. Polazite li često uz škripu guma? Poigravate li se sakvačilom prilikom čekanja pred semaforom? Je li vam normalno da iz ‘rikverca’ bez kočenja ubacite u prvi stepen i krenete. Ako je navedeno stil vaše vožnje, pronašli ste uzrok male trajnosti spojke vašeg automobila.

Prerano potrošeno kvačilo ukazuje da je i motor i celi prenosni mehanizam bio izložen povećanom opterećenju i trošenju. Važno je naglasiti da se u samo jednoj nerazumnoj vožnji automobil može više „potrošiti“ nego u godinu dana normalne vožnje. Kvačilo omogućava uspostavljanje i prekid prenosa snage s motora na pogonske točkove. Takav je prekid (i ponovno uspostavljanje) potreban prilikom kretanja s mesta i kod menjanja stepena prenosa.

Kvačilo

Pritiskom na papučicu kvačila vozač razdvaja zamajac, lamelu i potisnu ploču. Zamajc je kruto povezan s kolenastim vratilom, a lamelaje nataknuta na vratilo spojke i okreće se zajedno s njim. Uzdužni žljebovi na kraju vratila omogućuju pomicanje tanjura spojke prema zamajcu kad ga pritisne potisna ploča. Pritiskom na papučicu spojke smanjuje se pritisak potisne ploče na tanjur spojke, te se razdvajaju kolenasto vratilo i vratilo spojke.

U trenutku dodira počinje (doslovce) struganje lamele o metal i prenos okretnog momenta s motora na menjač. Dok traje (struganje) prenos se odvija kinematičkim, a kad se spojka potpuno uključi statičkim koeficijentom trenja. Svaki ciklus odvajanja i razdvajanja spojke dovodi do određenog trošenja lamele. Da bi taj proces bio što sporiji i ‘bezbolniji’ potrebno je pažljivo rukovati sa spojkom.

VAŽNI SAVETI

1. kvačilo treba biti ispravno podešeno i početi uključivati čim se papučica popusti za jedan centimetar

2. prilikom svakog menjanja stepena prenosa papučicu kvačila pritisnite do kraja

3. tokom vožnje nemojte nogu držati na papučici kvačila, jer povećavate proklizavanje i trošenje lamele

4. ne polazite s velikim gasom, jer nepotrebno povećavate trošenje lamele

5. papučicu kvačila puštajte s osećajem. I prebrzo i presporo puštanje papučice povećava trošenje lamele

6. kvačilo nije kočnica! Nakon vožnje unazad najpre zakočite, a tek potom krenite napred

7. ako se zaustavite na veoma velikoj uzbrdici, vratite se do ravnog dela i onda krenite

8. izbegavajte sportsku vožnju i polazak uz škripu guma, jer u samo nekoliko vožnji možete uništiti lamelu

Autor: Željko Marušić

Preuzeto sa: autoportal.hr

Ostavite odgovor