Ford Taunus P2 1957. – 1960. – Istorija modela

Ford Taunus P2

Ford Taunus P2

Pod oznakom P2 (drugi posleratni projekt nemačkog Forda), doneo je nemačkim kupcima stil dve godine starog američkog rođaka. Ali Opel je to radio bolje: sa 239.978 proizvedenih primeraka Ford Taunus P2, na svaki su dolazila po tri Olympia Rekorda P1. Tek će naslednik, mnogo bolje upamćen i na Zapadu i u našim krajevima, poznat kao ‘Badewanne’, uravnotežiti prodajne brojke i ponovo učiniti Ford značajnijim tržišnim igračem u kontinentalnoj Evropi.

Ford Taunus P2

Ford Taunus P2

U ponudi su bile limuzine sa 2 i 4 vrata (drugi uspešni konkurent, Borgward Isabella, nikada nije ponudo više od 2), te trovratni karavan i na njemu bazirani furgon. Radionica Deutsch proizvela je i nešto kabrioleta. Zbog ‘američki’ ugodne vožnje nazvali su ga ‘leteći tepih’, dok je danas mahom poznat kao ‘barokni Taunus’. U Nemačkoj je relativno popularan kao oldtimer, ali drugde baš i ne osobito cenjen.

Ford Taunus P2

Taunus P2

Taunus P2 je imao 4-cilindrični motor sa 1698 ccm i 60 KS, dimenzija 4375x1670x1500 mm i težio 1010-1110 kg te mogao povući do 128 km/h. Dvobojne karoserije, peraje i hrom danas ga čine atraktivnim oldtimerom, a Deluxe verzija nudila je više opreme i još atraktivniji dizajn detalja. Na našim putevima ih je bilo,ali ipak osetno manje nego kasnijih Taunusa, a preživeli primerci mahom čekaju restauraciju ili prodaju van.

Autor: Dino Milić-Jakovlić
Preuzeto sa: autoportal.hr

Ostavite odgovor