Fiat Linea ( od 2007. – 2015. ) – Polovnjak, iskustva

Fiat Linea

Fiat Linea

Fiat Linea tipičan je primer solidnog, prostranog i dopadljivog automobila, uz to i povoljnog, koji i nakon prestanka proizvodnje u jesen 2015. godine (a predstavljena je u proljeće 2007. i redizajnirana 2013. godine) potencijalnim kupcima malih limuzina još uvek prolazi ispod radara. Takva je situacija s jedne strane zbilja čudna, s obzirom da se u stvari radi o razvučenoj verziji naveliko popularnog Grande Punta (odnosno kasnijeg Punta Evo), a s druge dokazuje da mnogi, sve dok je ne ugledaju na putu, i ne znaju da postoji. Šteta, jer Linea izgleda najprivlačnije u svojoj klasi i njen italijanski dizajn jak adut, koji već u startu nadmašuje konkurenciju.

Fiat Linea

Fiat Linea

Radi se dakle, o pošteno rastegnutom i prostranom Giugiarovom Grande Puntu (dugačka je čak 456 centimetara i ima prtljažnik od divovskih 500 litara pa je pojam male limuzine samo uslovan), a i vozi na za devet centimetara razvučenoj Grandeovoj platformi odignutoj na 15 cm od tla i s robusnije koncipiranim vešanjem, prilagođenim lošim putevima. Idealno za naše prilike, reklo bi se. Za volanom nema razlike u odnosu na Grande Punto, ali ima kad se otvori zadnji par vrata. Prostor za kolena na zadnjem sedištu je bolji, ulazak je komotniji, a prtljažnik je skoro dvostruko veći. Premda, širina je dobra samo za dvoje, po čemu se vidi pripadnost Grande Puntu i nižoj klasi. Primerak kojeg smo promotrili pokazao je i korektnost i dugovečnost verzije tekstilnih i plastičnih materijala, a i sve funkcije u automobilu rade uredno. Takav treba biti i primerak koji se namerava kupiti. Linea je u pravilu i solidno opremljena i verzija bez klime praktično nema. Nude se samo dva motora, poznati Fiatov 1,4-litreni benzinac Fire 8V (77 KS), izdržljiv i pouzdan, ali trom i ne naročito štedljiv, pa je glavni pik nešto skuplji, ali izuzetno ekonomičan 1,3-litreni dizelaš Multijet (95 KS), kojeg je na otvorenom putu moguće voziti i s oko 3,5 litre, a u gradu samo s oko 5 litara. U smislu dugovečnosti i štedljivosti, na glasu je kao jedan od najboljih malih dizelaša ikada. Zato mu se lako opraštaju tromost pri kretanju i izražena turbo rupa pri međuubrzanju. Međutim, kada uhvati obrtaje, na valu momenta od 200 Nm može odlično držati tempo. Troškovi redovnog održavanja uglavnom su niski, ali izvan toga, u slučaju potrebe za zamenom primerice kompletnog kvačila sa plivajućim zamajcem, delova vešanja ili senzora i EGR ventila, cene mogu i neugodno iznenaditi. Kao uostalom, i u slučaju izvornog Grande Punta.

Ukratko

Simpatična spoljašnost krije jednostavnu i prostranu unutrašnjost, ali i odličan mali 1,3-litreni dizelaš (95 KS). Biser je dugovječnosti i štedljivosti, samo treba gledati da je održavan

Fiat Linea je osmišljena pre svega za tržišta lošije putne infrastrukure, pa su malo robusnija verzija vešanja i poda odignutog na 15 centimetara od tla idealni i za naše puteve.

Fiat Linea

Fiat Linea

Preglednost je jako dobra, ali računajte na slabiju zvučnu izolaciju karoserije i motora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *