Categories: Mazda

Mazda 2.0 MZR-CD motor – iskustva

Mazda 2.0 MZR-CD motor

Još pre nekoliko godina, Mazda je bila sinonim za automobilsku dosadu. Zaista, ona  je pravila legendarni RX-7 rotacioni motor Vankel , ali ostatak opsegu su  stari motori. Sve se promenilo početkom dvadeset prvog veka, kada su Japanci odlučili da privuče kupce ne samo modelima bez problema prilikom eksploatacije , ali i atraktivnim dizajnom. Rivalstvu sa jakom konkurencijom na Starom kontinentu pomogao je  dizel motor 2.0 MZR-CD. Da li je to vredno interesovanja  i na sekundarnom tržištu?

2.0 MZR-CD motor je debitovao na tržištu 2002. godine, zajedno sa novim Mazdinim modelom 6. Njegova istorija datira mnogo dalje – tehnički je to zbog toga što je razvoj motora RF serije, koji se prvi put pojavila 1984. godine. Za japanskog proizvođača motora 2.0 MZR-CD je bio prvi pokušaj da se stvori dizel motor na osnovu common-rail sistema. Dizajn četiri cilindra, četiri ventila po cilindru se koristi, između ostalog, jedna dodatna bregasta osovina, promenljiva geometrije lopatica turbine i plivajući zamajac, a sistem ubrizgavanja je dizajniran od strane Denso. Jedinica je dostupan u dve varijante – 121 ili 136 KS. Zanimljivo je, kako daju identičan obrtni moment – 310 Nm pri 2000 ob / min. Od samog početka motor je stekao veliku grupu pristalica, koji duguje svojoj štedljivosti, prilično dobru dinamiku i visoku kulturu rada. 2.0 MZR-CD motor pored modela 6 je ugrađivan je  u kompaktan „trojku“ i MPV kombi.

Već 2005. godine motor je doživeo prvu modernizaciju. Pojavio se, između ostalog, common rail sistem druge generacije, kao i efikasniji i kompaktniji turbo kompresor. Takođe je odlučeno da smanji opseg kompresije i poboljšava katalizator. U daljem smanjenju ispuštanja emisije štetnih jedinjenja u atmosferu pomoglo je opremanje  DPF filterom. Verzija sa snagom od 136 KS je zamenjen motorom sa 143 konjskih snaga. Dve godine kasnije je debitovala još jedna varijanta , ovog puta sa 140 KS . Uz odgovarajuće izmene, uključujući, između ostalog, sistem usisa , poboljšan DPF i novi ECU motora je u stanju da stvori još ekonomičniji i čistiji pogon. Motor na kraju nestala iz ponude u 2011. godini.

DPF filter na motoru koji se koristi samo za gradsku vožnju može dovesti do problema,  može prouzrokovati zapušenje filtera čestica čađi, što dovodi do smanjenja snage motora i gorivo stiže do ulja, koje prouzrokuje da da se poveća nivo ulja.

Kao i većina konkurentskih  jedinica, motor 2.0 MZR-CD sa većom kilometražom (… Oko 200000 km) će biti potrebno nešto finansijskog ulaganja – zamenu može zahtevati, između ostalog, turbo kompresor, EGR ventil i plivajući zamajac, pa čak i DPF će pre ili kasnije će vas podsetiti na njihovo postojanje. Nažalost, ovo nije kraj spiska ranjivosti. Najozbiljniji problem se odnosi na sistem za podmazivanje, a konkretnije začepljene sita blokira protok ulja, što zauzvrat može dovesti do ozbiljnih problema motora. Može biti nekoliko razloga – jedan od njih su metalni opiljci u motoru. Nije bez značaja kvalitet ulja i redovna zamena ulja sa filterom.

Uštede napravljene zamenom ulja i filtera ulja može imati negativan uticaj na trajnost bregaste osovine , može biti izbrisan prvi breg. Visoke troškove mogu napraviti injektori. Postoje slučajevi curenja interkulera i problemi sa crevima koji povezuju interkuler sa turbo punjačem. Uzrok talasanja pri maloj brzini i privremeni gubitak snage tokom ubrzanja je često zbog oštećenja SCV ventila na pumpi visokog pritiska – njegova krivica možda ukazuju na to da će ona uskoro biti problema sa pumpom.

Kupovina Mazde sa 2.0 MZR-CD može biti rizično, ali brisanje ove jedinice od samog početka traženja nije dobro rešenje. Mnogo zavisi od stava prethodnog vlasnika, istorije vozila i naših budućih akcija. Ako sledimo neka važna pravila, mi ćemo značajno povećati životni vek jedinice.

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago