Mazda 2.0 MZR-CD motor – iskustva

Mazda 2.0 MZR-CD motor

Mazda 2.0 MZR-CD motor

Još pre nekoliko godina, Mazda je bila sinonim za automobilsku dosadu. Zaista, ona  je pravila legendarni RX-7 rotacioni motor Vankel , ali ostatak opsegu su  stari motori. Sve se promenilo početkom dvadeset prvog veka, kada su Japanci odlučili da privuče kupce ne samo modelima bez problema prilikom eksploatacije , ali i atraktivnim dizajnom. Rivalstvu sa jakom konkurencijom na Starom kontinentu pomogao je  dizel motor 2.0 MZR-CD. Da li je to vredno interesovanja  i na sekundarnom tržištu?

2.0 MZR-CD motor je debitovao na tržištu 2002. godine, zajedno sa novim Mazdinim modelom 6. Njegova istorija datira mnogo dalje – tehnički je to zbog toga što je razvoj motora RF serije, koji se prvi put pojavila 1984. godine. Za japanskog proizvođača motora 2.0 MZR-CD je bio prvi pokušaj da se stvori dizel motor na osnovu common-rail sistema. Dizajn četiri cilindra, četiri ventila po cilindru se koristi, između ostalog, jedna dodatna bregasta osovina, promenljiva geometrije lopatica turbine i plivajući zamajac, a sistem ubrizgavanja je dizajniran od strane Denso. Jedinica je dostupan u dve varijante – 121 ili 136 KS. Zanimljivo je, kako daju identičan obrtni moment – 310 Nm pri 2000 ob / min. Od samog početka motor je stekao veliku grupu pristalica, koji duguje svojoj štedljivosti, prilično dobru dinamiku i visoku kulturu rada. 2.0 MZR-CD motor pored modela 6 je ugrađivan je  u kompaktan „trojku“ i MPV kombi.

Već 2005. godine motor je doživeo prvu modernizaciju. Pojavio se, između ostalog, common rail sistem druge generacije, kao i efikasniji i kompaktniji turbo kompresor. Takođe je odlučeno da smanji opseg kompresije i poboljšava katalizator. U daljem smanjenju ispuštanja emisije štetnih jedinjenja u atmosferu pomoglo je opremanje  DPF filterom. Verzija sa snagom od 136 KS je zamenjen motorom sa 143 konjskih snaga. Dve godine kasnije je debitovala još jedna varijanta , ovog puta sa 140 KS . Uz odgovarajuće izmene, uključujući, između ostalog, sistem usisa , poboljšan DPF i novi ECU motora je u stanju da stvori još ekonomičniji i čistiji pogon. Motor na kraju nestala iz ponude u 2011. godini.

DPF filter na motoru koji se koristi samo za gradsku vožnju može dovesti do problema,  može prouzrokovati zapušenje filtera čestica čađi, što dovodi do smanjenja snage motora i gorivo stiže do ulja, koje prouzrokuje da da se poveća nivo ulja.

Kao i većina konkurentskih  jedinica, motor 2.0 MZR-CD sa većom kilometražom (… Oko 200000 km) će biti potrebno nešto finansijskog ulaganja – zamenu može zahtevati, između ostalog, turbo kompresor, EGR ventil i plivajući zamajac, pa čak i DPF će pre ili kasnije će vas podsetiti na njihovo postojanje. Nažalost, ovo nije kraj spiska ranjivosti. Najozbiljniji problem se odnosi na sistem za podmazivanje, a konkretnije začepljene sita blokira protok ulja, što zauzvrat može dovesti do ozbiljnih problema motora. Može biti nekoliko razloga – jedan od njih su metalni opiljci u motoru. Nije bez značaja kvalitet ulja i redovna zamena ulja sa filterom.

Uštede napravljene zamenom ulja i filtera ulja može imati negativan uticaj na trajnost bregaste osovine , može biti izbrisan prvi breg. Visoke troškove mogu napraviti injektori. Postoje slučajevi curenja interkulera i problemi sa crevima koji povezuju interkuler sa turbo punjačem. Uzrok talasanja pri maloj brzini i privremeni gubitak snage tokom ubrzanja je često zbog oštećenja SCV ventila na pumpi visokog pritiska – njegova krivica možda ukazuju na to da će ona uskoro biti problema sa pumpom.

Kupovina Mazde sa 2.0 MZR-CD može biti rizično, ali brisanje ove jedinice od samog početka traženja nije dobro rešenje. Mnogo zavisi od stava prethodnog vlasnika, istorije vozila i naših budućih akcija. Ako sledimo neka važna pravila, mi ćemo značajno povećati životni vek jedinice.

Ostavite odgovor