Mazda 6 2002 – 2007 – plovnjak, iskustva, problemi, kvarovi …

Mazda 6

Mazda 6

Mazda 6 je već na prvi pogled solidan porodični automobil koji ispunjava sve uslove koje treba da ima četvorotočkaš namenjen prvenstveno porodici i dužim putovanjima. Možda su starije Mazde bile dosadne i neatraktivne, ali to za ovaj model ne važi nikako.

Mazda 6 nastala na krilima „zoom-zoom“ filozofije, kada je Mazda doslovno okrenula list, i krenula jednim modernim i hrabrim putem. Mazda 6 je direktni naslednik slavnog modela 626, koji se pod tim imenom pravio u pet generacija od 1979. – 2002. godine. Ujedno je i rodonačelnik novog sistema numerisanja modela u Mazdinoj gami, od kada se gase oznake trocifrenog koda (626), jer se sada svaka Mazdina serija označava sa jednom cifrom (2 / 3 / 5 / 6, uz CX i MX seriju). Opremljena potpuno novom serijom benzinskih motora, sa prvi put predstavljenom MPS verzijom, uz večni RF dizel motor Mazde, nije ni čudo što se Mazda 6 predstavlja kamen temeljac nove filozofije Mazde.

Mazda 6 nosi oznaku GG za 4dr i 5dr verziju, dok karavan verzija nosi oznaku GY. Mazda je veoma ambiciozno krenula na sve ili ništa, te je ponudila izuzetno široku paletu motora, koja se proteže od 1800 ccm, 2000 ccm, 2300 ccm benzinaca do 2000 ccm dizel motora u dve varijante snage. Kasnije je ubačena i perjanica ponude, MPS 2300 ccm turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem.

U vreme kada Mazda 6 nastala, Ford je imao veliki vlasnički udeo u Mazdi. To se direktno vidi kod deljenja platformi i mehanike, zato što je Ford Mazdinu MZR seriju benzinskih motora preuzeo pod imenom Duratec. Ujedno, Ford Mondeo i Mazda 6 su bliski mehanički modeli. Kod dizel motora je i igri druga priča. Tu se Mazda oslanja na svoj večni i neuništivi RF motor, koji vodi izvorno poreklo još od GC modela 626, gde je konstanto usavršavan i dorađivan, te su pravljene verzije sa kompresorom, turbo kompresorom, drugačijim razvodom ventila, da bi na kraju dobio common rail ubrizgavanje goriva u poslednjoj seriji ugrađivanoj u model 6.

KOMFOR – Mazda 6

Mazda 6

Mazda 6

Izgled Mazda 6 je dopadljiva, istovremeno i elegantnih i agresivnih linija, kvalitet izrade odličan, materijali i boje u kabini sjajne. Čak može da se kaže da je Mazda dostigla nemački nivo. Volan je direktan i precizan, a šasija odlično podešena pa je utisak pri vožnji fenomenalan. Kabina je dobro izolovana, preglednost je odlična, a za volanom će se udobno smestiti vozači svih građa. Zbog obilja prostora i visokog gepeka, Mazda 6 nije baš pregledan pri kretanju u nazad.

Mesta u kabini ima sasvim dovoljno, a što se tiče gepeka, zadnja klupa se lako obara pa se dobija još veća površina. Mazda 6 dolazi odlično opremljena čak i u osnovnim verzijama, a recimo da najprodavanija, TS, ima sve što vam je potrebno, pa i više.

Vešanje pomalo tvrdo pri manjim brzinama, što ćete posebno osetiti u gradu, ali čim uhvatite tempo sve će se izgladiti pa možemo da kažemo da je Mazda 6 veoma udoban auto. Sa druge strane, na otvorenim putevima će vam verovatno smetati buka.

Zapremina prtljažnika se kreće od 490 do 1662 litara (Liftback), 500 litara (limuzina) i od 505 do 1712 litara (karavan), a suzbijanje kreće težinu od 1345 do 1660 kg (na primer, u kombinaciji sa 2.0 MZR-CD sa napajanjem 143 KS je težak 1515 kg).

U jesen 2005. Mazda 6 je otišao pod nož plastičnog hirurga, restailing. Na prvi pogled, promene otkrivaju tamne umetke prednjih i zadnjih svetla, suptilniji oblik dovod vazduha, novi prednji branik i osvežena paleta boja i dezena alu točkova. Kabina je dobila novu tkaninu sedišta i okvire na centralnoj konzoli , a spisak standardne opreme dopunjen električnim zadnjim prozorima, DSC sistemom, novim setom ozvučenja, svetlosnim senzorom i senzorom kiše. Više izmene sakrivene ispod lima. Poboljšana zaštita od korozije karoserije, promene u paleti motora i menjača.

MOTOR – Mazda 6

Mazda 6

Mazda 6

Nema lošeg izbora pa ovoga puta možemo da pohvalimo čak i najmanji 1,8S benzinac koji odlično obavlja svoj posao. Prosek potrošnje je oko 6,5 – 7 litara bezolovnog benzina na 100 kilometara, prema fabričkim podacima.
Ako vam zatreba malo više snage, možete se opredeliti za 2,0 benzin sa 140 konja ili isti takav dizelaš. Na vrhu ponude se nalazi 2,3 benzinac, ali imajte na umu da je za njega registracija dosta skuplja, a i potrošnja veća, pa ostajemo pri 2,0 ili 1,8 varijanti koja zaista pruža dosta.
U benzinske varijante 2.0 i 2.3 su takođe primetili i 4-stepeni automatski, a 2.3 – sa četiri točka, koristi viskoznu spojnica (samo u preseku nekretnina verzije i automatskim menjačem, snaga smanjen na 162 ks).

Benzinski motori kod Mazda 6 su slični. Svi su razvijeni od strane same Mazde, a sam njihov koncept se zasniva na aluminijumskom bloku i glavi, DOHC sistem sa 16 ventila, pogonjen lancem. Baš to što je pogonjen lancem, smanjuje troškove tkz. “velikog” servisa na minimum, jer se tek na 200 000 km proverava u kakvom je stanju lanac. Ukoliko je za zamenu, potrebno je zameniti kompletan razvodni sistem koji se sastoji od lanaca, lančanika, španera i klizača po kojima se kreće isti. Sam motor se dobro pokazao, nema nekih većih problema, tako da se može reći da u kombinaciji sa plinom, benzinski motor u modelu 6 predstavlja najisplativije rešenje.

Posle restailinga benzinski motori zapremine od 2 i 2,3 litra opremljeni su sa šestostepenim manuelnim menjačem. Pored toga, dvolitarski benzinski motor je pojačan sa 141 na 146 konja i on ima varijabilno vreme otvaranja ventila (koja se od početka na 2,3 litarskim verzijama). Opciono, ovi motori su dostupni sa 5 stepenim automatskim menjačem, koji je zamenio Activematic četvoro-stepeni automatski.

Motori 1.8 i 2.0 nemaju direktno ubrizgavanje, tako da možete na njih da instalirate sekvencijalni LPG instalaciju.
Više problemi ima 2,3 motor sa varijabilnom regulacijom otvaranja ventila , ima problem sa povećanjem potrošnje goriva.

Na kraju 2005., Mazda-ina paleta motora Mazda 6 je obogaćena najmoćnijom varijantom poslanika 2.3 litarskim turbo benzinskim motorom sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji je imao 260 konja i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. imao je pogon na svim točkovima (Haldek) preko 6 stepenog ručnog menjača. U poređenju sa civilnim „šest“, imao je ojačanu suspenziju i kočnice, sa savršenim 50:50 raspodela težine.

Mnogo češći su dizel motori zapremine 2000 ccm, isto proizvod same Mazde. Generalno su odlični, ali bih rekao da tri stvari mogu biti potencijalni problem ovog motora, i mogu biti veoma skupe.
Prvi problem je famozni plivajući zamajac sa setom kvačila. Obe verzije snage nose takav set, najbolje je zameniti kompletan, jer se kombinacija zamene jednog bez drugog skoro ne preporučuje. Postoje opcije i da se remontuje set kvačila, kao i zamajac, ali nije preporučljivo raditi tu opciju.
Drugi potencijalni problem predstavlja veliki servis, koji zahteva isključivo kvalitetne delove, jer ukoliko dođe do pucanja ili preskakanja kaiša, obavezno dolazi i do loma najmanje usisnih, ako ne i izduvnih klackalica ventila. Ovaj motor to ne prašta, pa se isplati uložiti odmah veću sumu u sve elemente seta (zupčasti kaiš, španer, roler, hidro španer). Servisni interval zamene zupčastog kaiš je 120 000 km.
Treći potencijalni problem mogu biti dizne. Kao i svi moderni dizeli, pati od lošeg kvaliteta goriva. Dizne su tu na udaru, a problem predstavlja činjenica da Mazda nosi dizne Denso proizvođača. Za razliku od Boscha, koji je prisutan svuda, i ima razgranatu mrežu servisera i dilera, Denso je izrazito zahtevan što se toga tiče, tako da je broj servisa koji mogu reparirati dizne veoma limitiran. Čak i onda, nije moguće kompletno reparirati dizne, već samo neke od delova.

Posle restailinga Mazda 6 nadograđen je dizel motor, opremljen sa nesrećnim filterom čestica (DPF) i šestostepenim manuelnim menjačem. Moćniji turbo dizel pojačan je na 143 umesto 136 KS.

Sve Mazde 6 nose isti tip prednjih kočnica (pločice i diskovi), što smanjuje cenu održavanja, jer je serija izrade veća. Nema pravila koliki im je vek trajanja, zavise od načina vožnje i samog kvaliteta delova.

Mazda 6 – Istorija modela:

2002.: Predstavljen nova Mazda 6 kao limuzinu sa četvoro vrata ili karavan sa petoro sa zavodljivim dizajnom i impresivnim kvalitetom izrade. Mazda je ponudila startne motore 1.8 litre sa 118 KS, 2.0 sa 139 KS i 2.3 sa 164 KS benzinske motore kao i turbo dizele 2.0 sa 119 KS i 136 KS. Paketi opreme poneli su imena S, TS, TS2 i Sport i svi imaju dobre specifikacije. Dizel motori emituju manju emisiju gasova od standardnih. Prezentacija modela u sedan i limuzini. Karavan se pridružuje sa nekoliko meseci kašnjenja.
2003.: Ponuđen 4WD.
2005.: Restailing.
2006.: MPS model sa 2.3 turbo motorom i 4×4.
2007.: Kraj proizvodnje Mazda-e 6.

Mazda 6 – Problemi i kvarovi

Pre kupovine Mazda-e 6 treba znati
– enterijer, neki vlasnici su se žalili na pocepane ivice sedišta. Ovaj problem se javljao samo u tamnim nijansama enterijera i uglavnom je bio rešen u garantnom roku.
– elektrika, dolazilo je do fantomskih upozorenja „check engine“ zbog problema sa senzorom za pritisak ulja. U takvim slučajevima treba promeniti senzor.
– ukoliko je Mazda 6 parkirana nizbrdo, sa prednjim delom okrenutim na dole, pri jakoj kiši može doći do prodora vode u prtljažni prostor. Proverite prtljažnik da li ima bilo kakve znake propadanja.
Kada se posmatra u vožnji Mazda 6 staje uz rame Ford Mondeu ili Hondi Accord. Ima dobru stabilnost, živahne motore i odličnu poziciju vozačevog sedišta. 1.8 model traži veće obrtaje kako bi pokazao pravo lice, ali je ipak zabavan i kompetentan.

Pri kupovini nećete imati puno posla oko provere. Mazda je ovim automobilom dostigla konkurente, a u nekim segmentima ih i prestigla. Što se cene tiče, i ona je solidna u svojoj klasi polovnjaka, pa se preporučuje kupovina.

Počećemo od onoga što je zajedničko svim modelima, a to su kočnice i trap. Ovaj auto nije problematičan za održavanje, zato što svi kvarljivi sklopovi trapa postoje u kopiji. Kod prednjeg, često se kvare prednja ramena, koja idu duplo po strani. Ne može se posebno pazariti kugla točka, već ide u sastavu jedne od viljuški. Gumice i sponice balans štangle odlaze periodično, zahvaljujući našim putevima. Na zadnjem trapu retko stradaju silen blokovi.

Mazda 6 pre restailinga ima problema sa rđom. U početku problem je bio veoma sličan Ford Mondeu, 2000. – 2005., iako oba ova automobila na šasiji nemaju ništa zajedničko. Rđaju branici i zadnja vrata, to treba brzo po pojavljivanju popraviti, da se ne bi širilo. Ono na šta je neophodno obratiti pažnju je zaštita limarije. Mazda nažalost rđa brže od svojih japanskih konkurenata, a tu lekciju očigledno nisu naučili, jer je ovo mana koja se vuče već duži niz godina. Zato se preporučuje da se uradi zaštita karoserije u donjem delu automobila.

Trošenje bregaste kod dizel motora je obično posledica upotrebe pogrešnog ulja.

Brujanje remenice alternatora (turbo dizel) – neispravan ležaj, a buka ispod haube može biti prouzrokovana neispravnim kompresorom klima uređaja, kaiševima ili vakuum pumpom.

Dizel motori sa filterom za čestice. Prvi dizelaši sa filterom čestica, 2006., mogu da prouzrokuju kvar: Preveliki gubitak performansi tokom faze regeneracije filtera, treperenje kontrole lampice upozorenja, gubitak snage, moguća emisija crnog dima… Lek : reprogramiranje elektronske uprave motora i / ili zamene filtera.

Benzinski motor može imati sledeće problem: lampica kvara motora na na instrument table svetli, motor radi u prinudnom modu i pri očitavanju kompjutera javlja se greška P0440. Problem može biti neispravan EVAP ( ventil ozračenja rezervoara goriva) ventil, potrebno je zameniti EVAP ventil.

Elektronsko upravljanje motorom. Na modelima proizvedenim do novembra 2002, rizik od prekida rada motora na praznom hodu ili niska brzina prilikom uključivanja klima uređajem. Posledica problema sa instalacijom.

U nekim vozilima proizvedenim 2002., došlo je do problema sa hlađenjem motora, zbog greške u hladnjaku motora.

Mazda 6 2002. – 2003. problemi sa kvačilom. Obično je krivac za problem plivajući zamajac, dolazi do mehaničkih problema sa kvačilom.

Na nekim Mazda 6 napravljenim od januara do juna 2003. paljenje lampica nivo kočione tečnosti na instrument tabli. Uzrokovan je zaglavljivanjem plovka u rezervoaru kočione tečnosti.

Buka iz prednjih kočnica kada se pritisnu kočnice pri maloj brzini. Mogući problem su vibracija između obloga kočnica i diskova. Promeniti obloge prednjih kočnica.

Podrhtavanje prednjih kočnica. Mogući problem su iskrivljeni prednji diskovi kočnica, zameniti diskove i pločice na prednjim točkovima.

Rezervoar za gorivo. Napravljen je od plastike (normalno). Na modele proizvedene između februara 2002. i februara 2004., on može biti izložen pregrevanju zbog blizine cevi auspuha. Opasnost od deformacije i u ekstremnim slučajevima, perforacija, izaziva curenje goriva. U septembru 2004.: postavljen štit.

Klima – uređaj nije najizdržljiviji.

Kazaljke brzinomera i obrtomera doći će do kraja skale, kada pokušate da pokrenete motor – ako je problem akumulator.

Model 2002. imaju problema sa prednjim naslonima za glavu.

Kod Mazda 6 proizvedenih do juna 2005., čest kvarova otkazivanje motora prozora.

Problemi sa kontrolom klima uređaja. Po hladnom vremenu nemoguće je zagrejati unutrašnjost vozila, ako je temperatura za uređaj podešen ispod 23 ° C. Problemi sa senzorom spoljne temperature.

Spoljašnji retrovizori. Na modelima 2002. – 2003., vibrira ogledalo.


Mazda 6– Najčešći kvarovi – Link


Mazda 6 poseduje karakter, stil, odličan kvalitet i puca na najviše mesto u ovoj klasi automobila.
Povoljna cena, snažni i dinamični motori čine je atraktivnim paketom, dok prostrana i pametna kabina praktičnim automobilom. Prethodnik je bio dosadan i loš za vožnju, dok će nova 6-ica razbiti sve Vaše predrasude o Mazdi. Ovo je Mazdin najbolji model i zaslužuje uspeh.

Sumirano, Mazda 6 je moderno koncipiran i uspešan model japanskog proizvođača, gde je u atraktivnu karoseriju upakovana pouzdana mehanika. Nije preterano skupa za održavanje. Ako se odabere korektan primerak polovnjaka, sigurno vas neće razočarati.

Iako je dizel motor pouzdan i sa odličnim performansama, preporuka je benzinski motor, jer se time eliminiše veliki servis, problem sa komplikovanim diznama i mnogo jeftinije kvačilo. Uz ugradnju plina, postaje ekonomičan poput dizela.


Mazda 6 cena – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor