Categories: Tehnika

Upalila se lampica upozorenja „check engine“ – šta raditi

Lampica upozorenja „check engine“

Uključivanje lampice upozorenja „check engine“ (proveri motora) obično ne znači da automobil ne može nastaviti da vozi. Evo šta može biti razlog i kako se ponašati.

Od samog početka, sistemi za ubrizgavanje su dizajnirani kako bi se osiguralo da se motor može upravljati čak i kada dođe do greške u ubrizgavanju. Međutim, odlučeno je da vozač mora biti obavešten o kvaru. Dakle, na kontrolnoj tabli se pojavljuje lampica „check engine“, što ukazuje na kvar motora.

U stvarnosti, međutim, to je lampica koja ukazuje na problem sa elektrikom motora koja utiče na emisiju izduvnih gasova i performanse motora. Uprkos revoluciji koju su sistemi ubrzagavnja pretrpeo, funkcija kontrole se nije promenila.

Kada će se upaliti lampica „check engine“ ?

Sistem samodijagnostika na vozilu ne može otkriti mehaničko oštećenje motora, sve dok ne utiče na signale senzora sistema za upravljanje motorom vozila. Sistem odgovara bilo kojoj nedoslednosti električnog signala, ali ne pali svaka nedoslednost indikator o kvaru motora. Ako se defekt smatra zanemarljivim, ostaje samo u memoriji i tek nakon nekoliko puta pojavljuje se poruka „check engine“.

S druge strane, u slučaju značajne greške, odnosno, na primer, kada kvar ima veliki uticaj na sastav izduvnih gasova, indikator greške motora se  upaliti.

Šta da radiš?

Sistemi čiji kvar onemogućava dalje vožnje, po pravilu, imaju upozoravajuća svetlo crvene boje. Nedostatak pritiska ulja ili pregrevanje motora zapravo zahtevaju momentalno isključivanje motora. U međuvremenu, narandžaste kontrole predstavljaju upozorenje da se javlja problem, ali ne i nužno zaustavljanje.

Ovo je upravo slučaj sa indikatorom „check engine“, koji samo informiše vozača o problemu. Ako paljenje lampice kvara motora nije praćeno iznenadnim padom performansi, obično je moguće završiti put bez velikih problema. Ako se upali lampica „check engine“, definitivno ne treba voziti dugo bez provere jer može doći do većih problema.

Kada isključiti motor?

Dogodilo se da paljenje lampice kvar motora prati i veliki pad u performansama. Prelazak u tzv. Hitni režim rada motora je naročito primetan kod turbodizela sa promenljivom geometrijom turbine kada dođe do blokiranja krilaca regulacije pritiska u turbini i maksimalni pritisak nadpunjenja bude prekoračen. Zatim vredi zaustaviti automobil na sigurnom mestu, ugasiti motor i upaliti motor ponovo. Ako je prekoračenje bilo privremeno, postoji velika šansa da nakon ponovnog pokretanja motora, motor radi normalno.

Najčešći uzroci paljenja „Check Engine“

Da bi se indikator kvara na motoru uključio, ECU motora mora nekoliko puta zabeležiti ozbiljnu grešku u radu ili ponovljeno ponavljanje manje značajnog problema. Samo-dijagnostički sistem reaguje samo na one propuste koji su u mogućnosti da detektuju senzore koji rade na motoru i njegovoj dodatnoj opremi.

Katalizator

Katalizator

Druga lambda sonda kontroliše rad katalizatora i otkriva lošiji rad katalizatora.

Defekt lambda sonde

Lambda sonda

Nepravilni signal od lambda sonde je jedna od najčešćih grešaka kod benzinskih motora.

Kvar bombine

Bobina

Tipični kvar mnogih benzinskih motora, motor počinje da radi nepravilno.

Blokiranje geometrije  turbine

Prekomerno punjenje kod turbodizelaša često je uzrokovano zahvatom turbo upravljača.

Specijalni slučajevi: Automobili sa auto-gasom

Relativno često, poruka „check engine“ se pojavljuje na automobilima sa autogasom. Ovo je u većini slučajeva rezultat deregulacije instalacije i nepravilnog doziranja gasova. Problem se uglavnom odnosi na instalacije koje zanemaruje vlasnik (filteri nisu redovno menjani, itd.).

Dijagnostika i gašenje lampice „check engine“

Samo isključivanje lampice „check engine“ ne rešava problem. Neophodno je otkriti razlog za grešku. Ako je, međutim, već poznato, poruku o grešci može biti izbrisana bilo od strane mehaničara ili možete uraditi sami. U drugom slučaju, možemo da koristimo aplikaciju za telefon.


Svi automobili proizvedeni od 2000. godine imaju ODBII sistem dijagnostike, u okviru koga su utvrđeni univerzalni kodovi grešaka. U slučaju pogonskog sistema, to su šifre od P0001 do P0999. Brojevi iznad P1000 rezervisani su za određene šifre proizvođača automobila.


U radionici

Dijagnostički tester koji se koristi u radionici ima puno mogućnosti, a jedan od osnovnih je brisanje grešaka.

Pametni telefon

Pametni telefon može raditi kao dijagnostički alat u automobilima nakon 2002. godine. Neophodno je kupiti OBDII interfejs (ELM327) i preuzeti aplikaciju (npr. Torque Proza).

Svetlo „check engine“ je znak da je došlo do poremećaja u radu motora, ali u isto vreme ništa što bi odmah zaustavilo pogon. Obavezno proverite koji je uzrok greške, ali možete to učiniti sigurno i nakon putovanja. Vožnja sa signaliziranom greškom dugo vremena može biti štetna, na primer, po katalizator.


View Comments

  • Sve ste rekli, a niste najbitnije - kako se otklanja kvar..odnosno da lampica vise ne svijetli?

    Lp

    • Lampica se moze ugasit ali kako da se problem resi PR: pososam kod autoelektricara stavio e na kompjuter kaze da ima neki problem ( komunikacija + i - ) i obrisao e taj problem , startuem motor sijalica ne svjeti i ja nastavim sa voznju sijalica se nie zapalila al motor opet u voznju ugasi Sta sad opet kod njega kaze to e nesto mehanicka greska i eto tako se motam nekolko dana ne mogu da otklonim kvar

  • Veliki poydrav
    Moj problem je sledici na caddy 1.9 tdi kad auto duye stoji dva -tri dana malo duze vergla i izbije plavkasti dim i pola minute radi nemirno kao da trokira. nedavno sam repariro dizne i sve rada u granici normale pokazuju sve zeleno .
    EGR ventil je cist malo yna imati ulja 3-4 kapi od prilike.
    Zanima me VASE MISLJENJE
    Veliki pozdrav

  • Opel zafira,88kW, 2007godina. Plavkast dim iz auspuha, turbina reparirana i ponovo ugrađena na auto. Do reparacije trošila 0,5l ulja na 500km. Posle reparacije još više troši ulja, ponekad baci plavkast dim na auspuh kada se zagrije ali sasvim malo. Ne rasipa ulje nigdje, ne baca ulje na mjerač ulja, na iberlauf ne dimi nimalo. Ne kontam više šta bi moglo da se uradi po tom pitanju... Molim savjet. Pozdrav.

  • Upalio se Check engine na Ford Fiesta 2004, 1,2 benzin, sa auto gasom Landirenzzo ... presao je 8,500 km, a sipano je ulje koje nas ne odgovara, jer je nakon 5.000 pocelo naglo da gubi viskozitet i da se pretavara u vodu - konstatno merenje i dolivanje. Takodje, imam problem sa autogasom, na leru radi nepravilno i padaju obrtaji, trese se kao pred gasenje, dok na benzinu radi dobro ... interesuje me da li je dovoljno uraditi servis, ili moze da bude nesto ozbiljnije?

    • Pozdrav Ivane, da li ste rijesili problem? Ja imam već pola godine isti problem i majstori ne znaju da ga riješe. Motor je isto benzin i isto mi se desava kao vama.

  • Postovani,vozim Pezo 206 1,4 hdi.Desava mi se u toku voznje ,povremeno,da se upali lampica chek engine.U isto vreme naglo se pomeri skazaljka od temperature motora na max i upali crvena lampica STOP.Napominjem da temperatura nije povecana ,vec samo skazaljka.Skinem sa akumulatora klemu ,sacekam par sekundi,vratim klemu i dalje vozim normalno bez upaljene ijedne lampice.Da li znate sta je uzrok ovoj pojavi.Hvala unapred na odgovoru

  • pozdrav svima. imam reno lagunu 2 1.9 dci i pre neki dan mi se upalila crvena lampica check engine i auto se ugasio, nakon toga je upalio i ona svetli i dalje a motor normalno radi. sta to moze biti

  • Škoda Fabija 19tdi 74kilovata 2006godina palisemi žuta lampa sa lijeve strane kilometar sata odem 20 kilometara i ugasim auto nakon sat dva kad upalim auto ugasi se stj problem

  • gori mi narandzasta lampica( check engine) na suzuki balenu 1.6 benz-plin.2001 god.Ponekad prvo paljenje izbaci dim na auspuh posle toga normalno i ima neki neprijatan miris u autu ,nesto kao ustajao vazduh kada se upali ventilator.

  • Poštovani! Imam opel zafiru b 2007g 1,9cdti
    Upalila se lampica CHECK ENGINE bio sam na dijagnostici i problem je u filter čestici malo je propuhao i lampica se ugasila ali se nakon nekog vremena opet upalila i sad konstantno svjetli kad se motor upali kako da riješim problem da se lampica više ne pali.Hvala!

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago