Land Rover – Istorija

Land Rover

Odavno je rečeno da najbolji pronalasci potiču iz neophodnosti jer kada potreba za nečim postane dovoljno velika, čovekova inventivnost ne poznaje granice.

Još jedna potvrda ove izreke je i priča o Land Roveru, čuvenoj britanskoj fabrici terenskih vozila … Bez obzira da li ste terence zavoleli kroz udobne i umekšane SUV modele današnjice ili je vaše druženje sa ovom kategorijom vozila vezano za ogoljene džipove spremne za prelazak pustinje, ime Land Rover ima posebno značenje i težinu u svetu vozila sa pogonom na sva četiri točka. Tradicije duge tačno 60 godina, ova kompanija je zauzela specifičan segment na tržištu terenaca, postavivši svoje proizvode kao ultimativni izbor u klasi. Jednostavno ako vam treba pravi terenac, kupićete Land Rover a ako vam treba pravi luskuzni SUV, opet će te kupiti Land Rover …

Land Rover

Često upoređivan sa svojim savremenikom i uzorom Jeep Willysom, Land Rover je ipak drugačija filozofija terenskog vozila. Jeep Willys je nastao kao oružije za predstojeći II Svetski rat, dok je Land Rover nastao u posleratnim uslovima kao automobil za sve uslove i pomoć ljudima. Jeep je svoju slavu stekao jurišajući na plažama Normandije dok je Land Rover svoju reputaciju gradio spašavajući ljude ne samo u bespućima Afrike i Azije, nego i snegom okovanoj Austriji. Nažalost, Land Rover nije bio pošteđen učestvovanja u oružanim sukobima, što je izazov kome je uspešno odgovorio, prvenstveno zahvaljujući izuzetnom kvalitetu i vrhunskim sposobnostima.

Land Rover

Zbog svega toga, Land Roveri i danas imaju istu ulogu kao spasioci i nezamenljiva pratnja svih terenskih službi dok je većina Jeep Willysa u vojnim muzejima, a njihovu ulogu su preuzeli moćni Hummeri … Međutim, sam početak nije bio ni malo lak ali je snaga vizije ljudi iz Rovera ipak pobedila. Naime, iako je iz rata izašla kao pobednik, Velika Britanija je bila veoma osiromašena. Godine ratovanja su skoro iscrple sve rezerve a otcepljivanje kolonija je posebno teško pogodilo ekonomiju. Ipak, vlada je polagala velike nade u industriju i izvoz, međutim, malo toga je moglo da se izveze jer su sve automobilske fabrike bile preorjentisane na proizvodnju ratne opreme, a automobili koje su do tad proizvodili su bili zastareli modeli.

Land Rover

Kompanija Rover je delila sudbinu svih ostalih britanskih proizvođača i panično pokušavala da nađe način da izađe iz krize. Za priču o Land Roveru, veoma su bitna dva vodeća čoveka Rovera u to vreme, braća Maurice i Spencer Wilks. Spencer je već došao na ideju o novom modelu, koji bi koristio proverenu tehnologiju i bio jeftin za proizvodnju ali osim zamišljene koncepcije, njegovo razmišljanje nije dalo rezultata, Ipak za pravi početak priče, zadužen je Maurice Wilks. Naime, Maurice Wilks je posedovao veliku farmu na ostrvu Anglesey, blizu obale Severnog Welsa. Provodeći mnogo vremena tamo, trebalo mu je vozilo koje bi služilo za vuču i posao na farmi ali i drumski prevoz, a da pri tom bude pouzdano i sposobno za mnogo drugih upotreba.

Land Rover

U jednom momentu, nabavio je polovan i bivši ratni Jeep Willys, ali kad je već umorno vojno vozilo počelo da se kvari, u razgovoru sa bratom, shvatio je da na tržištu ne postoji ništa što bi moglo da zadovolji njegove potrebe. Braća su upravo tako došla na ideju da stvore univerzalan automobil sposoban za sve. Rad na prototipu počeo je 1947., a pored braće Wilks, tim inžinjera uključivao je i Charlesa Spencera Kinga, zaduženog za šasiju i Olafa Poppea, zaduženog za motor. Bord Rovera je bio zainteresovan za ovu ideju i ostavio je odrešene ruke konstruktorima. Ipak, i pored slobode od strane kompanije, tim se susreo sa velikim poteškoćama prilikom konstrukcije. Naime, u posleratnoj Britaniji, čelik je bio skuplji i ređi od zlata, a jedini metal do kog su konstruktori mogli da dođu je aluminijum, korišćen u izradi delova za avione.

Land Rover

Stoga je prototip imao aluminijumski karoseriju (kao i dosta kasnijih produkcijskih primeraka), četvorocilindrični 1.6 litarski motor sa 50 ks. Iako je to mala snaga, zahvaljujući promenama na hodu i prečniku klipa, obrtni moment je bio na visokom nivou. Menjač je takođe pripadao Roverovoj ponudi dok je interesantan sistem integralnog pogona bio potpuno nov. Naime, za razliku od Jeepa koji je imao direktan prenos na obe osovine, Land Rover je imao sistem kvačila koji je omogućavao svakoj osovini da se okreće različitom brzinom, što je daleko korisnije na teškom terenu. Tokom 1948, 25 predprodukcijskih vozila je poslato na finalna testiranja, a jedan primerak je poslat na Amsterdamski Salon automobila (30 Aprila 1948.).

Land Rover

Publika je bila veoma iznenađena ovim vozilom kao i specijalizovana štampa, a ostalo je zabeleženo da je i sam Rover bio zapanjen kako je njhov prvenac primljen. Zahvaljujući velikoj podršci, Land Rover je na brzinu stavljen u proizvodnju da bi ga dočekala velika potražnja i veliki posao u posleratnoj Britaniji i svetu. Inicijalna popularnost je bila tolika da je Land Rover u prvog godini svoje proizvodnje, duplo premašio broj proizvedenih Rovera (putničkih vozila), a da se takav trend nastavio sve do 60tih! Ostalo je, može se slobodno reći, istorija jedne uspešne marke i jednog legendarnog modela koji je definisao viđenje terenskog vozila i njegove upotrebe i promenio automobilizam za uvek.

Land Rover

Odmah po početku prodaje, Land Rover je dobio slavnu reputaciju koju održava do današnjih dana. Kvaliteti i terenske sposobnosti ovog automobila su postale legendarne, a visok stepen kvaliteta izrade znači da je oko 70% svih napravljenih Land Rovera i dalje na putu, što je najbolji rezultat u auto industriji. Znajući koliko je ovaj automobil bitan, stručnjaci su momentalno pristupili razvoju drugih verzija i motora, a sve je to dovelo do današnje ponude Land Rovera koja se sastoji iz četiri automobila (i još u najavi), dok se famozni Defender, može smatrati tipičnim Land Roverom, kako po dizajnu, tako i po kvalitetu, upotrebljivosti i šarmu.

Jedan od najvećih klijenata Land Rovera, uvek su bile i svetske armije, a za ove zadatke, fabrika je proizvela brojne specijalne verzije za razne potrebe. Bitan momenat u istoriji kuće je došao 1970., kada je predstavljen prvi Range Rover, odnosno luksuzni terenac, civilizovane pojave i komfora ali nesmanjene upotrebljivosti koji je definisao klasu, postao enormno popularan i čak ostao preko 20 godina u produkciji. Možda je novijoj generaciji domaćih poznavalaca fabrika Land Rover poznata samo preko aktuelnih Range Rovera ili FreeLandera, istina je da je ova marka prisutna na našim putevima još od ranih 60tih godina. Naime, kada su isluženi Jeep Willysi odvozali svoj poslednji krug, Land Roveri su stigli u velikim brojevima kao osnovni prevoz svih terenskih službi bivše SFRJ.

Land Rover

Korišćeni su od strane putara, građevinaca, na rudarskim kopovima, od strane policije (koja je čak imala i bele Range Rovere, ranih 80tih) i prilikom postavljanja telefonskih centrala na nepristupačnim mestima. Čak i danas se neki od tih automobila/veterana nalazi u upotrebi, što samo dokazuje kvalitet i naprednost koncepcije. Nekadašnja JNA je imala jako mali broj Land Rovera, a Fiat Campagnola je predstavljala osnovno terensko vozilo u vojsci. Danas, elitne vojne jedinice koriste flotu maslinasto zelenih Defendera, a kroz brojne drumske modele, ova firma nastavlja da bude deo stvarnosti srpskih puteva (i bespuća) ….

Autor: 426 Hemi
Slike: Land Rover
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor