Hibrid je ekonomičan samo u vožnji – cena baterija?

Hibrid

Hibrid – Hibridni automobil, naročito japanski, smatraju se praktično bez problema i ekonomičnim. Međutim, ako dođe do kvara baterija, čuvajte se velikih troškova. Šta se još kvari u polovnim  hibridima?

Toyota i Lexus hibridi godinama rade na svojoj reputaciji. Japanski proizvođač je skoro došao do savršenstva u  kreiranje ekonomičnih i tihih hibridnih automobila. Po čemu se hibridni pogon izdvaja? Prisutnost drugog, manjeg elektromotora koji podržava jedinicu za sagorevanje kada vozite malom brzinom. Elektromotor crpi energiju iz baterija smeštenih ispod sedišta  ili u prtljažniku. Slično kao i kod ostalih vrsta baterija, njihov kapacitet sa brojem ciklusa punjenja / pražnjenja opada sa vremenom dok ne dostigne kritični nivo. Tada ne preostaje ništa drugo nego zamena ili regeneracija baterija u hibridnom automobilu.

Hibrid

Hibrid nema večne baterije

Baterije u hibridnim automobilima najviše vole „normalan“ svakodnevni rad. Dugo stajanje je izuzetno štetno zbog visokih temperatura vani. Između ostalog, potpunu štetu uzrokuje poplava i kratki spojevi u električnom sistemu automobila. Iz tih razloga se kupovina polovnog hibrida iz nepoznatog izvora može pokazati kao skupa zamka. Najveći rizik od neuspeha pokrivaju automobili iz SAD-a, koji mesecima čekaju novog vlasnika i odvoze se u Evropu. Takođe ne vredi kupovati baterije od takvih automobila, jer duga pauza u njihovom radu sigurno nije dobra za baterije.

Baterije kod hibrid-a mogu se obnoviti

Srećom, osoba koja je nesvesno kupila hibrid sa korišćenom baterijom nije nužno osuđena na zamenu celog elementa. Sada u zemljama gde ima dosta hibrida, postoji mnogo kompanija koje pružaju usluge regeneracije baterije. To uključuje merenje kapaciteta svih ćelija i zamenu onih u kojima je pala ispod potrebnog nivoa. Ponekad je dovoljno kupiti nekoliko, ponekad, posebno kod hibrida sa 300-400 hiljada km, potrebno je zameniti sve. Ako se zna cena jedne ćelije lako je izračunati troškove, znajući njihov broj u bateriji vašeg automobila: na primer, u popularnim Toyota Prius i Auris Hibrid ima ih 28. U nekim baterijama – nekoliko desetina ili čak nekoliko stotina. Uz uslugu potpune regeneracije baterije obično se dobija jednogodišnja garancija bez ograničenja kilometraže.

Šta  propada u korištenim hibridima?

Kod hibridnog automobila možda neće biti potrebno samo zameniti ili obnoviti baterije pogona. Evo primera drugih mogućih kvarova kod korišćenih hibrida.

1. Oštećen pretvarač

Pretvarač je odgovoran za regulaciju napona akumulatora. Hladi se tečnošću, čija cirkulacija ne zavisi od rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem, pa se u njemu koristi zasebna pumpa za tečnost. Kada je oštećen, ugrožava ceo hibridni sistem.

2. Teško je rastavljanje baterije

Baterije se kod hibridnih automobila smatraju dugotrajnim, često se postavljaju na teško dostupna mesta, pa je potrebno nekoliko sati da skinuti ih. Često istovremeno to zahteva uklanjanje tapaciranih elemenata prtljažnika ili oko sedišta i odvrtanje svih nosača i prekrivača. Tada morate ukloniti sistem za hlađenje i ćelije koje mogu težiti nekoliko desetina kilograma.

3. Kontakti

Neki misle da će se rad hibrida poboljšati jednostavnim čišćenjem kontakata. Bakrene ploče koje povezuju ćelije vremenom postaju tamnije, ali to retko dovodi do prekida u električnom krugu.

4. Greške elektronike u vozilu

Tehnička sofisticiranost hibrida naterala je proizvođače da koriste opsežnu elektroniku u vozilu. Ona se brine, između ostalih za pravilno punjenje ćelija, ali takođe utiče na našu bezbednost, npr. isključivanjem napajanja u trenutku sudara. Kada kupujete hibridni ili električni automobil posle nesreće, sistem mora biti „otključan“. Kvalifikovani mehaničar će vam pomoći u tome, kao i u dijagnostici težih problema nastalih usled proboja ili vlage.

5. Nepravilan rad ventilacionog sistema

Previsoka temperatura postepeno uništava ćelije u hibridnom sistemu. Pre nego što počnete da svakodnevno koristite hibrid, vredi se upoznati sa lokacijama ventilacionih sistema. Ako ih prekrivamo npr. prtljagom, veze će se pregrevati. Slične posledice će se dogoditi i ako ne kontrolišemo čistoću filtera ili rad ventilatora.

Hibrid – na šta treba paziti

U hibridnim automobilima, pored upravljanja tipičnim komponentama koje se dele sa automobilima sa sagorevanjem (vešanje, kočnice, motor i njegova dodatna oprema), moramo obratiti pažnju i na stanje elektro dela. Ako ovo ne zanemarimo, automobil će služiti mnogo godina. Dugoročnim radom bilo koji trošak za regeneraciju baterija dobiće se ušteda koje nastaju od skromne potrošnje goriva.


One Comment

Ostavite odgovor