Land Rovera Freelandera 1997. – 2004. – Polovnjak, iskustva

Land Rovera Freelandera

Land Rovera Freelandera

Budući kupci polovnih Freelandera prve generacije trebali bi se ograničiti na modele proizvedene nakon 2001. godine. Na ovom automobilu nema “skupih problema”, a nekoliko nedostataka rešava se uz iznenađujuće niske cene. Ovaj britanac je jeftiniji za održavanje od brojnih kompakta!

Velika Britanija je daleko, a njihovi automobili su i dalje samo egzotika na našim putevima. Ukoliko želite britanski polovan auto, jedini racionalan izbor je Land Rover Freelander. Zaboravite na MG-ove, na Jaguare, na Lotuse i ostalu egzotiku. Freelander je jedini britanski auto koji se u potpunosti uklapa u jedinstvenu atmosferu automobilskog tržišta Evrope. Zato je i bio najprodavaniji mali SUV od 1997. godine, kada je predstavljen, pa sve do 2001. godine, kada je samo blago modifikovan. Pravi redizajn došao je tek 2004. godine. U svakom slučaju, na našim putevima i u oglasima polovnih vozila ne nedostaje Freelandera prve generacije. Lako je primetiti da dizeli i u ovom slučaju preovladavaju, ali postoji i dobar broj benzinaca. Praktično, odnos dizelaša i benzinaca je 70 odsto na prema 30 odsto u korist dizelaša. Dakle, jasno je, kupci ovakvih automobila, uostalom, kao i danas, najčešće se odlučuju za one pogonjene dizelskim motorom.

Uz pravilno i pravovremeno održavanje, Land Rover Freelander je pouzdan kao i drugi automobili iz perioda u kojem se proizvodio. Iako su za sve Freelandere karakteristični problemi sa stabilizatorima, nosačima kardana i krstovima kardana, jeftini zamenski delovi omogućuju redovnu zamenu istrošenih delova, što Freeladnera čini ekonomski prihvatljivim kao manje automobile.

Freelanderi sa 1,8-litarskim motorom stariji od 2001. godine, imaju probleme sa zaptivačem glave motora. Stari zaptivač glave motora prilično je osjetljiv, a njegova zamena je potrebna već nakon 100.000 pređenih kilometara. Land Rover je svestan problema, pa je zamenski zaptivač glave motora značajno otporniji, što znači da će trajati znatno duže. Dakle, u slučaju kupovine Freelandera sa manje od 150.000 pređenih kilometara i sa originalnim zaptivačom glave motora, budite spremni na investiciju.

Osim toga, Freelanderi su imali problema sa podizačima stakala. Posebno je osetljiv podizač stakla na petim vratima. Naime, vrata prtljažnika otvaraju se bočno, a otvara se samo donji metalni dio, što znači da se prilikom svakog otvaranja prozor mora malo spustiti da bi se vrata uopšte mogla otvoriti (isti sistem kao i na kupeima). No, tokom hladnih dana, celi električni sistem za otvaranje prozora može smrznuti što onemogućuje otvaranje zadnjeg prozora, a samim tim i otvaranje vrata prtljažnika. Najjednostavnije je pričekati odmrzavanje. Ovakvi problemi su sanirani nakon 2001. godine.

Štaviše, 2001. godine zamenjen je Roverov dvolitarski dizelski TCI sa BMW-ovim dvolitarskim motorom TD4. Uz sličnu snagu, novi motor je trošio manje goriva, ali je bio i značajno pouzdaniji od Roverovog motora. Inače, ovaj motor se ugrađivao i u BMW-ove limuzine. Uz novi motor, promenjen je i položaj kardana, a Freelander je dobio i novi poboljšani automatski menjač. Rezultat je bio značajno pouzdaniji automobil, ali kroz godine eksploatacije na površinu su isplivali standardni nedostaci. Freelander ima očite probleme sa krstovima kardana i sa nosačima kardana, ali i sa stabilizatorima na vešanju. Naime, serviseri su primetili da krstovi kardana, ali i nosači kardana u našim uslovima mogu izdržati do tridesetak hiljada kilometara. To jeste mala kilometraža, ali su i ovi delovi izuzetno prihvatljivi. Dakle, Land Rover je svestan kratkog eksploatacionog veka ovih delova, pa je i cena prilagođena čestoj zameni.

Stabilizatori imaju još kraći eksplatacioni vek, menjaju se  već nakon 15.000 do 20.000 kilometara. S obzirom na to da su cene delova prihvatljive, Freelander uspešno ruši mit o skupom i teškom održavanju britanskih vozila. Zapravo, ispostavlja se da je održavanje Freelandera jednostavnije i jeftinije od održavanja velikog broja kompakta koji su se proizvodili krajem devedesetih godina prošlog  i početkom novog veka.

Pumpa za gorivo na dvolitarskom TD4 motoru osetljiva je na goriva koja ne zadovoljavaju visoke standarde.

U ponudi na našem tržištu postoje dve karoserijske verzije Freelandera. Trovratni je bio posebno popularan zbog jedinstvenog načina uklanjanja zadnjeg dela krova, zbog čega se ovaj SUV praktično pretvarao u kabrioleta. Ipak, funkcionalniji je onaj sa pet vrata. Pored toga, većina Freelandera je bogato opremljena. Električni podizači stakala svakako su standardni, dok se u većini modela nalazi klima-uređaj, multifunkcionalni volan i slično. Upravo se sa tako bogatom opremom odvojio od klasičnih predstavnika klase kojoj pripada.

Land Rovera Freelandera

Land Rovera Freelandera

Opozivi

Land Rover Freelander je opozvan pet puta. Opozvana su ukupno 118.123 primerka, a na svakom je bio izražen mehanički problem. Više od 68.000 primeraka opozvano je zbog problema sa ručnom kočnicom. U posebnim uslovima, ručna kočnica bi se mogla sama otpustiti. Land Rover je na svim modelima zamenio određene elemente mehanizma za aktiviranje ručne kočnice, što je potpuno anuliralo problem. Opozivi su obuhvatili modele proizvedene od 01.06.1997. godine do 18.03.2002. godine.

Ovaj automobil čak i danas nosi šarm kakav je imao kada je tek predstavljen. Neobičan izgled, ime Land Rover i pogon na četiri točka, stvorili su odličan imidž, dok su prihvatljive cene zamenskih delova omogućile njegovu rasprostranjenost. Sudeći po dosadašnjim iskustvima vozača, ali i po savetima servisera, kupci ovakvog vozila trebaju izabrati modele proizvedene nakon 2001. godine, i to po mogućnosti sa dvolitarskim motorom TD4.

Pozitivno

Niski troškovi održavanja i dostupnost zamenskih delova su osnovne karakteristike Freelandera. Takođe, moderni motori nose se i sa današnjim standardima.

Negativno

Modeli proizvedeni pre 2001. godine značajno su osetljiviji od mlađih modela. Ukoliko ste kupac Freelandera, najbolje je birati skuplje i mlađe verzije.

Preuzeto sa:  proauto.ba


One Comment

  • mirsad kaže:

    Da li je neko radio ubacivanje drugog motora umjesto benzinskog 1.8 benzin. Koji motor i ako ima nekih fotki, pošto je moj motor stradao a ne vidim isplativost ubacivanje drugog polovnog motora jer su svi imali problema sa benzincom.

Ostavite odgovor