Categories: Fiat

Fiat 1.2 FIRE motor – Fiat 1.2 FIRE motor

Fiat 1.2 FIRE motor

Fiatov 1.2 FIRE motor je zapremine 1242 cm3 . Debitovao je 1993. i u osnovnoj verziji je imao karburator. 1.2 FIRE motor je od početka opremljen sistemom ubrizgavanja goriva u jednu tačku (SPI), zatim i ubrizgavanjem u više tačaka (MPI).

U prvoj fazi 1,2 litarski benzinski motor koristi glavu motora sa osam ventil, a od 1997. – glavu motora sa 16 ventila (četiri ventila po cilindru) oznaka motora „Super Fire“. 1999. prestaje proizvodnja verzije sa ubrizgavanjem u jednu tačku, a 2005. se pojavila verzija 8v motora sa 65 KS. 2007. se pojavio 1.2 8v sa regulacijom rada ventila i snagom od 69 KS).

Jedna od najvećih prednosti FIRE motora je njihov jednostavan dizajn, sa kojim se može računati na povoljnu cenu održavanja i visoku trajnost. Motori bez većih problema prelaze 300000 – 400000 km.

U cilju nesmetane vožnju , potrebno je sledite nekoliko pravila. Osnovno je redovna provera nivoa ulja – to važi za obe verzije i osam i šesnaest ventila. Pored toga , mnogi korisnici tvrde da imaju negativno iskustvo sa Selenia ulje : posle promene u marke ulja (naravno , sa istim parametrima), kažu sa potrošnja znatno opada

Iako interval zamene zupčastog kaiša određen od strane Fiata na 120000 km , savet je smanji ga na 80000 – 90000 km. Vredi tada zameni i pumpu za vodu. To se posebno odnosi na verziju 1.2 16V.

Poznato slučaju pucanja alternatora. Ovaj element se montira relativno niska, a kućište je izrađeno od veoma mekog materijala. Ako je telo alternatora vruće, a bude poliveno hladnom vodom, može dovesti do pucanja alternatora.

Problem sa automobilima opremljenim benzincima 1.2 FIRE je takođe činjenica da u većini slučajeva oni već imaju veliku kilometražu, Punto II, Bravo/Brava ili Stilo. U njihovom slučaju, mora se biti spreman za npr probleme sa dihtungom glave motora ili curenjem ulja iz karter i na poklopcu ventila.

Kod 1.2 FIRE motora možete računati malu potrošnju, posebno u mešovitom režimu rada ne bi trebalo da prelazi 6 l / 100 km ( modeli A i B segmenta ) ili 8 l / 100 km (kompakt). Motori sa 8- ventila , montirani u Punto, Pandu i 500 u gornjem opsegu obrtaja je prilično spor, dok verzija sa 16 – ventila se nose i sa teškim automobila kao što su kompakt Stilo i Bravo/Brava.

Problemi sa klapnom gasa koja se može brzo zaprljati – simptomi su variranje brzine i zaustavljanje tokom ubrzanja. Ponekad kvar sa senzorom pozicije leptira gasa.

ZAKLJUČAK

1.2 FIRE motor je relativno jednostavan i ima dobru trajnost . Naravno, nije u potpunosti bez grešaka , ali održavanje ne košta mnogo.

Mnogi vlasnici Fiata 500 i Grande Punto će se iznenaditi kada čuju da je motor ispod haube njihovog automobila napravljen pre skoro 30 godina. Porodica Fire motora je bili toliko uspešni da Fiat , umesto da uvede nove motore, je usmeren na modernizaciju ono što imao.


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago