Fiat 1.2 FIRE motor – Fiat 1.2 FIRE motor

Fiat 1.2 FIRE motor

Fiat 1.2 FIRE motor

Fiatov 1.2 FIRE motor je zapremine 1242 cm3 . Debitovao je 1993. i u osnovnoj verziji je imao karburator. 1.2 FIRE motor je od početka opremljen sistemom ubrizgavanja goriva u jednu tačku (SPI), zatim i ubrizgavanjem u više tačaka (MPI).

U prvoj fazi 1,2 litarski benzinski motor koristi glavu motora sa osam ventil, a od 1997. – glavu motora sa 16 ventila (četiri ventila po cilindru) oznaka motora „Super Fire“. 1999. prestaje proizvodnja verzije sa ubrizgavanjem u jednu tačku, a 2005. se pojavila verzija 8v motora sa 65 KS. 2007. se pojavio 1.2 8v sa regulacijom rada ventila i snagom od 69 KS).

Jedna od najvećih prednosti FIRE motora je njihov jednostavan dizajn, sa kojim se može računati na povoljnu cenu održavanja i visoku trajnost. Motori bez većih problema prelaze 300000 – 400000 km.

U cilju nesmetane vožnju , potrebno je sledite nekoliko pravila. Osnovno je redovna provera nivoa ulja – to važi za obe verzije i osam i šesnaest ventila. Pored toga , mnogi korisnici tvrde da imaju negativno iskustvo sa Selenia ulje : posle promene u marke ulja (naravno , sa istim parametrima), kažu sa potrošnja znatno opada

Iako interval zamene zupčastog kaiša određen od strane Fiata na 120000 km , savet je smanji ga na 80000 – 90000 km. Vredi tada zameni i pumpu za vodu. To se posebno odnosi na verziju 1.2 16V.

Poznato slučaju pucanja alternatora. Ovaj element se montira relativno niska, a kućište je izrađeno od veoma mekog materijala. Ako je telo alternatora vruće, a bude poliveno hladnom vodom, može dovesti do pucanja alternatora.

Problem sa automobilima opremljenim benzincima 1.2 FIRE je takođe činjenica da u većini slučajeva oni već imaju veliku kilometražu, Punto II, Bravo/Brava ili Stilo. U njihovom slučaju, mora se biti spreman za npr probleme sa dihtungom glave motora ili curenjem ulja iz karter i na poklopcu ventila.

Kod 1.2 FIRE motora možete računati malu potrošnju, posebno u mešovitom režimu rada ne bi trebalo da prelazi 6 l / 100 km ( modeli A i B segmenta ) ili 8 l / 100 km (kompakt). Motori sa 8- ventila , montirani u Punto, Pandu i 500 u gornjem opsegu obrtaja je prilično spor, dok verzija sa 16 – ventila se nose i sa teškim automobila kao što su kompakt Stilo i Bravo/Brava.

Problemi sa klapnom gasa koja se može brzo zaprljati – simptomi su variranje brzine i zaustavljanje tokom ubrzanja. Ponekad kvar sa senzorom pozicije leptira gasa.

ZAKLJUČAK

1.2 FIRE motor je relativno jednostavan i ima dobru trajnost . Naravno, nije u potpunosti bez grešaka , ali održavanje ne košta mnogo.

Mnogi vlasnici Fiata 500 i Grande Punto će se iznenaditi kada čuju da je motor ispod haube njihovog automobila napravljen pre skoro 30 godina. Porodica Fire motora je bili toliko uspešni da Fiat , umesto da uvede nove motore, je usmeren na modernizaciju ono što imao.


Ostavite odgovor