Fiat Stilo 2001 – 2007 – polovnjak, motori, iskustva

Fiat Stilo

Fiat Stilo

Fiat Stilo se proizvodi od 2001., kao model koji je nasledio tandem bravo i brava, premijera je bila u Ženevi 2001.
Fiat Stilo je prostran i udoban automobil sa izuzetno povoljnom cenom, ali ne baš savršen. Ume da propušta vodu u kabinu, klima je problematična na mnogim modelima, ima problema sa elektronikom.

DIZAJN I UNUTRAŠNJOST – Fiat Stilo

Fiat Stilo

Fiat Stilo

Fiat Stilo se proizvodio u tri verzije – hečbek sa troja i petoro vrata, i kao MultiWagon, tj. karavan. Fiat Stilo sa troja vrata, zamišljen kao automobil za mlade kojima ne treba previše prostora na zadnjoj klupi – sportska varijanta sa krućim vešanjem i sa petora vrata, varijanta koja treba da predstavlja neku vrstu porodične limuzine, sa više mesta u kabini, pa čak i policama na zadnjim sedištima, ako nekome zatreba stalak.

Sam kvalitet unutrašnjosti Fiat Stilo -a je na nivou klase, pa vas neće niti oduševiti, ali ni razočarati. Što se samog spoljašnjeg izgleda tiče, ukusi su različiti.

Kao prvo, Fiat Stilo sa troja vrata se odlikuje odličnim dizajnom koga karakteriše upotreba oštrih linija, bez mnogo zaobljenja, čime se Fiat Stilo bitno razlikuje od konkurencije. Naročito je uočljiva bočna linija vozila, koja se spušta od zadnjih svetala ka prednjim i koja Stilu daje posebnu notu agresivnosti.
Kod ostala dva modela Fiat Stilo-a, bočna linija je paralelna sa pragom vozila što daje modelu klasičan, da ne kažemo dosadan izgled. Ovom subjektivnom utisku dodajemo i podatak da je „sportista“ kraći, ali i širi i niži od ostala dva modela, što mu daje svakako i „brži“ izgled. U automobilu se sedi nisko, što će se svideti svim sportski nastrojenim vozačima, kojima je ovaj model i namenjen.

Trokraki volan, podesiv po visini i po dubini, opremljen je i progresivnim servom sa City modom.
Instrumentacija je standardno dizajnirana i ne odlikuje se nekim specijalnim detaljem, osim što se između analognih pokazivača brzine, obrtaja motora, našlo mesta i za dovoljno veliki ekran. Osim podataka sa trip kompjutera, na njemu možete videti i podatke sa fabričkog audio uređaja, kao i nivo ulja u motoru.

U kabini Fiat Stila se nalaze četiri vazdušna jastuka, od kojih su oni smešteni ispred vozača i suvozača izvedeni u MultiStage tehnici. Reč je o posebno tipu „pametnog“ airbag-a, koji se u zavisnosti od jačine udara naduvava određenom količinom vazduha.
Za sigurnost u toku vožnju zaduženi su ABS sa EBD (elektronska preraspodela kočenja), a tu je i ASR – sistem protiv proklizavanja.

Neki vlasnici su se žalili na ne dobro raspoređene papučice. Trajnost elemenata u kabini nije od boljih osobina Fiata, pa se pre kupovine treba uveriti u stanje enterijera.

Fiat Stilo SW (Station Wagon) veći je od standardne verzije po dužini i po visini, dakle onim dimenzijama koje su veoma značajne za prostranost i komfor kabine i veličinu prtljažnika. Italijani su ugradili i jednu korisnu funkciju, preuzetu od SUV segmenta – moguće je otvoriti samo gornji, stakleni deo petih vrata, što je veoma korisno u skučenom parking prostoru javnih garaža i hipermarketa.

Pocinkovana karoserija nema problema s rđom.

MOTOR

Fiat Stilo

Fiat Stilo 1,2 16V (2001 – 2004)
Iako izgleda vrlo smešno imati 1,2 motor u ozbiljnom autu pokazao se vrlo izdržljiv i pouzdan. Kako je reč o motoru nove generacije koji se još ugrađivao u modele Punta i Brava mk2. Potrošnja između 7 i 10 litara. Oseti se manjak snage kada je auto natovaren, ali to ne menja vrlo dobar dojam izuzetno živahnog motora. Dolazio je u kombinaciji sa 6 brzinskim menjačem. Redizajnom 2004 zamjenjuje ga 1,4 16V. Fiat Stilo sa 1,2 16V motorom koji ne daje ni približno takve rezultate kao u Bravo/Brava, jer je Fiat Stilo i teži od prethodnika.

Fiat Stilo 1,6 16V (2001 – 2007)
Evoluirani motor nasleđen iz Bravo/Brava/Marea. Vrlo dobra mera za ovaj model kao i u prethodnom modelu. Potrošnja između 8 i 12 litara gradske vožnje, ovisno o režimima. Jednostavno zove na bržu vožnju, a sa preradama na usisu i izduvu daje neverovatan zvuk. Problemi se mogu javiti na ležaju radilice i ređe na elektronici. Izdržljiv motor dobrih performansi. Uvek postoji i mogućnost ugradnje plinskog uređaja koji je za ove vrste motora sa plastičnom usisnom granom malo skuplji, ali opet na duže staze isplativiji. Pri tome je nešto manje elastičan u poređenju sa konkurentskim motorima.

Fiat Stilo 1,8 16V (2001-2004)
Za razliku od onoga na Bravu ovaj motor daje veću razliku u snazi između 1,6 i 1,8. Brz i agresivan.

Fiat Stilo 2,4 20V (2001-2003)
Pandan Bravo HGTu trebala je biti verzija Fiat Stilo ABARTH. 2,4 motor iz Lancie Kappe naguran je i nabrušen na 170 KS, a stavljen mu je i sellespeed menjač iz Alfe 147. Ugrađivan u kombinaciji sa selespeed poluautomatskim menjačem. Problemi se javljaju na podizačima ventila. Motor nije namenjen za taj auto pa samim time i nije baš legao. Proizvodio se vrlo kratko i nije imao nikakvog uspeha. Naravno, kako to ide, i cena održavanja je dosta skuplja za ovu vrstu sportskih mašina, a nećete se usrećiti ni kada budete želeli da ga prodate jer nisu baš tražena roba. Brutalan motor, ali i brutalno troši. Najmanje 12 a najviše….

Fiat Stilo 1,4 16V (2004-2007)
Motor posebno razvijen za Fiat Stilo. Kao zamjena za 1,2, ali se performansama jako približio 1,6, u kombinaciji s 6 brzinskim menjačem i vrlo štedljiv. Pokazuje malo umora kada je preopterećen.

Motor 1.9 JTD je ono što je najbolje na ovom automobilu- snažan, temperamentan, startan, pouzdan, ekonomične potrošnje i skromnih troškova održavanja. Ostatak nije baš na tom nivou ali nije ni mnogo ispod klase nekih drugih marki automobila koje sam vozio (Reno, Ford, Opel).

Fiat Stilo 1,9 JTD 8V 112, 115 KS (2001-2004)
OD pre poznat diezel motor s sitnim prepravkama. Sa svojih 115 KS savršeno se nosi sa vrlo dobrom karoserijom, a auto je pouzdan, brz i štedljiv sa svoji 6-9 litara potrošnje. Kao boljka ovih motora pokazuje se MAF senzor koji guta snagu motora, ako je neispravan. Svi ostali delovi su pouzdani i spada u jedan od najboljih fiatovih motora. Agregat od 1.9 litara (JTD) i jednim bregastim vratilom nudi se u dve verzije, sa 80 odnosno od 115 KS. Razlika je u turbo punjaču, i drugačije proračunatom menjaču (slabiji motor ima kraće prenosne odnose).
Od Decembra 2005-te i 1.9 JTD dodatno pojačan na 120 KS.

Fiat Stilo 1,9 JTD 8V 120 KS (2006-2007)
najnovija varijanta raširenog 1,9 motora

Fiat Stilo 1,9 JTD 16V 140 KS (2004-2007)
Evoluirani 8V JTD, vrlo moćan i fantastično odgovara Stilu. Daje mu sportski duh.
Vrh ponude je JTD agregat od 140 KS iste radne zapremine (1.910 ccm) sa dve bregaste osovine (DOHC) koji se prvo ugrađivao u modele Alfa Romea. Izuzetno je elastičan, ponajviše zbog izdašnog obrtnog momenta od 305 Nm pri 2000 o/min, ima impresivna međuubrzanja i u petom stepenu prenosa. Postiže maksimalnu brzinu od 203 km/h, a troši u proseku manje od 7,0 litara evro dizela što je u odnosu na mogućnosti motora zaista malo. Prilično je tih (tiši je samo Renaultov dCi i Peugeotov HDI) , čak i kad je hladan, snagu razvija ravnomerno i posustane tek kada dođe do 4000 o/min, kada primetno gubi dah.

OPREMA – Fiat Stilo

Fiat je pripremio tri nivoa opreme. Active, Active sa klimom i Dynamic. Sve varijante imaju centralno zaključavanje, četiri airbag-a i prednje električne prozore, pa preporučujemo Active sa klimom jer je ipak sada već potreba a ne luksuz, mada tek Dynamic oprema nudi i alufelne i CD radio. Razlike u ceni nisu preterano velike obzirom da inače Stilu jako brzo pada cena, pa izbegavajte prodavce koji misle da prodaju Astru karavan.

KVAROVI – Fiat Stilo

Za sada sve zvuči divno. Nismo vam rekli i da su kao polovni ovi automobili dosta jeftiniji od svojih konkurenata u klasi. Pitate se zašto? Pa nisu se baš pokazali kao najpouzdaniji.

Najproblematičnija je elektronika, standardna Fiatova boljka. Prilično redovno se bez ikakvog razloga oglašavaju raznorazni senzori koji prijavljuju ovo ili ono.

Najviše problema zadaju mnogobrojne elektronske jedinice, pa je dovoljno manja greška da električne komponente pokažu negativnu stranu napretka.

Ako se odlučite za varijantu od 1.2L obavezno proverite dihtung glave motora jer su podložni bržem habanju posebno, ako se rashladna tečnost ne menja redovno.

Motor od 1.6 litara i 103 ks, može da ima problema sa bobinom, ubrizgavanjem goriva ili elektronikom. Kvar ECU-a zbog nesrećnog položaja ECU-a jako blizu motora, pa dolazi do pregrevanja istog i pucanja lemova (moguća reparacija).
Motori 1.6 16V I 1.8 16V imaju problem potrošnje ulja.

1.8 benzinski motor. Na nekim modelima proizvedenim tokom 2002, pogonski kaiš može biti bučan ili da se olabavi. Uzrok nedostatak vijaka zatezača. Zategnuti ili zameniti zatezač (španer) ili zupčasti kaiš, ako je oštećen.

Kod JTD motora najčešće su problem EGR ventil i MAF senzor (merač protoka vazduha). Kod dizela motora može da se pohaba takozvani “plivajući zamajac”, koji nije jeftin, kvar se manifestuje vibracijama.
Otkazi turbine kod dizela su retki.
Vibracije u kabini takođe kod dizelaša, najverovatnije su posledica istrošenosti nosača motora.
Serviseri savetuju da gorivo u rezervoaru uvek bude iznad minimum, zbog potapajuće pumpe koja se podmazuje i hladi upravo dizelom.

Kod dizela i kod benzinca problem sa zupčastim kaišem, preporuka redovna zamena na 60000 km.

Remenica alternatora je podložna prevremenom habanju zbog svog gumenog del, iz sličnih razloga prevremeno moze da otkaže i remenica radilice.
Kod modela 1.9 JTD često stvaranju mehaničke vibracije i buku (šištanje) kod hladnog starta. Greška izazvana gumenim umetkom u remenicu radilice.
Kod modela 1.9 JTD proizvedeni u julu 2002., pri ubrzanju iz 2000 u 3000 obrtaja, dešava se neujednačeno ubrzanje zbog greške u elektronici motora.

Problem elektronike, često je problem CAN magistrala koja povezuje računare u vozilu.
Osetljiva razvodna tabela osigurača, koja gubi spoj zbog prodora vlage.
Stilova elektronika je osetljiva na promene naponu, pa nestručna ugradnja alarmnog ili muzičkog uređaja može da izazove problem.
Izbegavati pranje motora, jer je elektronika osetljiva na vlagu.

Robotizovan Selespeed menjač. Abarth proizvođen do 2003.( a naročito onih koje su proizvedeni do novembra 2001.), problemi je u upravljanju elektronskom promenom brzine, potrebno je reprogramiranje ECU menjača.

Pri kupovini obratite i na istrošenost guma jer je bilo par problema sa vešanjem kod pojedinih modela, što će te lako prepoznati po nejednakoj šari. Proverite i da li dopiru neki čudni zvukovi iz trapa. Delovi nisu skupi ali često ima više sitnica pa račun može lepo da poraste. Nakon veće kilometraže kod prednjeg trapa mogu da se pohabaju vertikalni stabilizatori (uporne spone) ili je potrebno zamena prednje viljuške, koja uključuje kuglu i dva silen (prigušna) bloka.
Zadnji trap je pouzdan, a prednji trap, tačnije trouglaste viljuške ili prednji stabilizator.

Modeli proizvedeni do februara 2002, često pate od buke iz zadnjeg dela automobila. Greška je prsten amortizera ili nosač.

Dešavaju se problemi sa kontaktima ABSa – rešavaju se lemljenjem.

Kvar električnog serva, tj. potencimetarskog pretvarača položaja volana.

Upravljač često dobija negativne ocene, bučan upravljač nervira vlasnike, a nije neobično da zakaže toliko hvaljeni „siti mod“, koji olakšava okretanje upravljača. Zamera mu se i da je nedovoljno direktan.

Ponekad su problem slabi kontakti za vazdušne jastuke, koji se nalazi ispod sedišta, pa računar ničim izazvan upali lampicu kao das u jastuci neispravni. Takođe problem u prvim serijama pravio je senzor težine suvozačkog sedišta , koji registruje prisustvo suvozača za aktiviranje vazdušnih jastuka, koji je pričinjavao problem na primercima zaključno sa 2003. Neophodnu zamenu najavljuje signalna lampica za vazdušne jastuke, koja se ne gasi ni nakon startovanja motora.

Nekih komplikacija je bilo i sa suvozačevim airbag -om, a nije novost ni da vam se upali lampica za isti bez ikakvog razloga. Problem je u konektoru koji se nalazi ispod sedišta i sama popravka nije skupa (samo se pritegnu kontakti). Naravno, prvo proverite da auto nije udaran jer je moguće da ni nema airbag  pa lampica svetli sa razlogom.

Potrebna je redovna kontrola ulja u motoru.

Problemi sa električnim komponentama u kabini.

Putni računar često prikazuju netačne podatke o potrošnji goriva.

Čest problem sa osvetljavanjem tablice. Prodora vode izazvaće kratak spoj.

Prekidač za otvaranje prtljažnika često ne radi. Daljinski upravljač za otvaranje zadnjih vrata ne rade. Zahteva zamenu prekidača. Greška se javlja u svim karoserije.

OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM KUPOVINE FIAT STILO:
– da li ima bilo kakvih znaka curenja vode u kabini. Popravka može biti jako skupa i komplikovana
– ukoliko auto poseduje i podizače prozora, obratite pažnju na njih, jer nije redak slučaj njihovog otkaza
– lampica airbag -a, se hoće upaliti bez ikakvog razloga
– klima uređaj dobro testirajte , jer su često popravke za isti veoma skupe
– proveriti menjač, kvarovi su česti, a i otkaz celog menjača
– rad motora zbog kvarova elektronske jedinice
– stanje ozubljenje letve
– stvarnu kilometražu, obično je velika
– kod dizela treba obratiti pažnju pri kupovini na stanje turbine, zamajca i MAF senzora (protoka vazduha). To su slabe tačke, inače veoma kvalitetnog i pouzdanog agregata.

Fiat Stilo ABARTH 2,4

Pre kupovine Fiat Stilo treba znati:
– elektrika, lampice za airbag često svetle.
– motor, greške u kompjuteru motora su iznenađujuće česte. Upozorenja se često pale na komandnoj tabli, a da kvarova uopšte nema.
– svetla, farovi se podložni kondenzaciji vode na unutrašnjoj strani.

Fiat Stilo kroz godine:
2001. : Lansiran Fiat Stilo sa troje ili petoro vrata i paketima opreme Active, Dynamic i Abarth. Fiat je ponudio benzinske startne motore 1.2 (80 KS), 1.6 (103 KS) i 1.8 (133 KS) i petocilindrični 2.4 sa 170 KS, kao i 1.9 JTD dizel sa 115 KS.
2002. : Ponuđen JTD motor sa 80 KS.
2003. : Predstavljen Multi Wagon karavan.
2004. : radi se prvi redizajn i to na modelu s 5 vrata kojem se mijenja zadnji kraj. 1.2 motor zamenjen novim 1.4 (95 KS) i 6 brzinskim menjačem doneo osveženje. 1,8 motor odlazi u istoriju. Ponuđena Abarth verzija sa troje vrata, dok je Prestigio zamenio Abarth sa petoro vrata. JTD motor dobija nove verzije, ali sve to nije ipak dovoljno da popravilo prodaju Stila.
2006.: Poslednji redizajn. Uveden JTD 150. Bila je i verzija JTD 100, pa JTD 120 …
Doživio je i tri redizajna u 5 godina proizvođen.

FIAT STILO – POZIVI FABRIKE
– Bučnost upravljača kod dizela JTD verzije modela proizvedenih do 2002.
– 25000 vozila proizvedenih između oktobra 2001. i septembra 2002., sa benzinskim motorima 1.6 i 2.4 kao i JTD dizel agregat, pozvani su u servis jer je postojala opasnost da dođe do kratkog spoja u jedinici za kontrolu električnog ventilatora hladnjaka, i ventilator se ne ugasi kada je to potrebno,
– 15000 stila je naknadno pozvano u servis zato što je postojala mogućnost da se sigurnosna vazdušna zavesa aktivira bez razloga pri pokretanju motora
– kod nekih benzinskih verzija 1,8 i abart proizvedenih u martu 2003. Postoji mogućnost da dođe do kvara upravljačkog mehanizma
– Aprila 2003 Fiat je pozvao vlasnike da se jave zbog problema sa klima uređajem, pa proverite da li je sve urađeno

ZAKLJUČAK

Mnogi za svoje vozilo su izabrali karavan verziju Stila sa JTD motorom. Lepo zamišljen automobil, sa italijanskim šmekom, ali veoma loše sproveden na tržište. Osim snažnog motora, prostranosti i lepog dizajna (ali samo u 3V varijanti), ništa drugo ne osvaja kod ovog automobila, bučan motor, iritirajuća elektronika.
Iako je Fiat Stilo dobra kupovina, muči ga činjenice da se na tržištu mogu naći i bolji automobili i da je Fait poznat kao auto koji vrlo brzo gubi vrednost. Samo nemojte očekivati previše kada ga prodajete.


Fiat Stilo cena – pregled polovnjaka


2 Comments

  • Fiat stilo 1.9JTD 2002 ,115KW propusta rashladnu tecnost u karter. Hladnjak za ulje dobar, glava motora ispitana dobra , na dihtungu glave motora se ne vidi oštecenje , blok motora suv , gde jos moze da propusta vodu u kartter

  • Nikola kaže:

    Pa nije baš sve crno kao što pričaju ljudi, nego bi svi da kupe za 1000e auto 2025. godište, kada se da malo više para i kupi neki bolji, uz redovno održavanje neće biti problema, imam Stila 1.9 kod mene je već 12 godina i nikad nisam imao nekih problema većih sa njim, jednom sam menjao druk ležaj, sa njim normalno šta sve ide korpa, lamela, set kvačila, egr ventil sam zatvorio, maf senzor nikakvi problemi, turbina, dizne, pumpa visokog pritiska, trap, zamajac sve fabričko, sa elektronikom nikad problema nisam imao, jednom mi je izbacio grešku airbaga posle sudara, ali to sam rešio. Sijalice češće znaju da crkavaju na njemu, ali to su sitnice, pa mi onda neko kaže kako je bolji Golf 4… 350.000km i nikakvih problema

Ostavite odgovor