Fiat Bravo / Brava 1995. – 2001. – Polovnjak, prednosti, mane

Fiat Bravo / Brava

Fiat Bravo / Brava

1995.godine na tržište dolazi kompaktni Fiat Bravo, konkurent VW Golfa i Ford Focusa. Naziv Bravo stoji za verziju sa troja vrata dok verzija sa pet vrata nosi naziv Brava. 1996.godine izabran je za auto godine.

Iako izgledom atraktivan, ovaj automobil je što se opreme tiče bio dosta siromašan. Standardna oprema je bio samo vazdušni jastuk za vozača dok su se bočni i vazdušni jastuk za suvozača dodatno plaćali. Na Euro NCAP crash testu osvojio je ocjenu 2/5 što je loše.

Fiat Bravo / Brava opremljeni su prvenstveno s četvoro cilindarskim motorima, samo benzinski najjači model ima peto cilindarski motor. Benzinski motori 1.2 i 1.4 najčešće se mogu pronaći na tržištu, dok će jači benzinski motori 1.6 i 1.8 zadovoljiti zahtevnije vozače. Dizel motori dolaze između 65 KS i 105 KS. Najsnažnija dizel varijanta 1.9 JTD 105 KS dostupna je od redizajna 1998. godine.

Kod Fiat Brava javljaju se razni nedostaci. Može doći do pregrevanja motora i oštećenja na sistemu za hlađenje (termostata, creva, prekidač). Česti kvar je i pucanje zupčastog kaiša, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja motora. Vidljivo je i brzo trošenje kočionih diskova i kočionih creva. Zglobovi na prednjoj osovini nisu baš izdržljivi. Karoserija je zaštićena od rđe, međutim ona se javlja na delovima izduvnog sistema.
Potrošnja starijih benzinskih motora je 10 l/ 100 km dok je potrošnja na istu udaljenost kod dizel motora 7 l.

Motori i modeli:
1995 : Predstavljena Fiat Brava sa troje i petoro vrata i 1.4 , 1.6 i 1.8 benzinskim motorima .
1996 : Dodat 1.9 turbo dizel sa 75 KS i 100 KS.
1997 : Predstavljena prestižna verzija HGT sa 2.0 motorom i 147 KS. Automatski menjač postaje opcija na 1.6 modelima.
1999 : Blagi redizajn vozila sa novim paketima opreme i novim motorima. 1.4 zamenjen novim 1.2 16V sa 80 KS, predsavljen nov 1.9 JTD dizel.
2002 : Zaustavljena proizvodnja Brave kako bi napravila mesta Fiat Stilu.

Fiat Bravo / Brava

Fiat Bravo / Brava

Pre kupovine Fiat Brave treba znati:
– enterijer, proverite detaljno. Prvi modeli su dolazili sa nekvalitetnim tapacirungom koji se lako kidao. Proverite el podizače i da li prozori dobro rade.
– motori , uglavnom su pouzdani. Proverite ima li tragova curenja ulja ili rashladne tečnosti.
– elektrika, uglavnom Fiati imaju problema sa elektrikom. Proverite da li rade dugmad, pozadinska svetla i ostali električni uređaji u kabini.

Prednosti – Fiat Bravo / Brava

 • Udobnost
 • Prostranost u unutrašnjosti
 • Prilično velik prtljažnik (380 l)

Mane – Fiat Bravo / Brava

 • Sistem za kočenje, trošenje diskova
 • Oštećenje sistema za hlađenje
 • Pregrevanje motora
 • Gubljenje ulja
 • Zglobovi prednje osovine
 • Rđa na izduvnom sistemu
 • Zupčasti kaiš
 • Siromašna standardna oprema

Zaključak:
Naša preporuka je da birate ekstremno. Uzmite 1.2 ukoliko želite živahnu vožnju i uglavnom auto koristite u gradu ili se odlučite za sportski HGT . HLX i ELX modeli brzo gube vrednost i cena im je niska na tržištu. Neobično za ovu kategoriju vozila , Brava sa troje vrata je poželjnija, izgleda mlađa i ima veću cenu od one sa petoro vrata.

Izvori:
auto-mane.com
autobloggoran.wordpress.com


Ostavite odgovor